Wyjątkowe kotlety mielone. Dodaj ten sekretny składnik
To klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię, a do tego bardzo uniwersalne danie – można je przygotować i podać na różne sposoby. Oto jeden z nich, dzięki któremu kotlety mielone uzyskają wykwintny smak.
Bazą dla jednego z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni jest mielone mięso – najczęściej wieprzowe, ale tak naprawdę można użyć bardzo różnych rodzajów, w zależności od gustu i preferencji. Polacy uwielbiają tą prostą i smaczną potrawę, która od lat jest hitem stołówek i barów mlecznych. Pożywne i stosunkowo tanie kotlety są też bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają wiele wysiłku ani cennego czasu, którego w codziennym pędzie mamy coraz mniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni
Kotlety mielone inaczej. Wypróbuj ten sekretny składnik
Okazuje się, że idealnym składnikiem, który dopełnia smak kotletów mielonych, jest jajko. Większość z nas dodaje je w surowej postaci - pełni rolę spoiwa. Jednak prawdziwym hitem jest dodatek gotowanego jajka, dzięki któremu danie jest bardziej sycące, smaczniejsze i po prostu zdrowsze. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej wersji, to najwyższy czas dać jej szansę. Wyjątkowy smak sprawi, że już nigdy nie przygotujecie tej klasycznej potrawy w inny sposób.
Kotlety z gotowanym jajkiem. Jak je zrobić krok po kroku?
Przepis na kotlety mielone z gotowanym jajkiem jest bardzo prosty i tak naprawdę niewiele się różni od standardowej wersji. Potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej),
- 1 jajko surowe,
- 2-3 jajka ugotowane na twardo,
- 300 g bułki tartej,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz
W misce mieszamy mięso mielone z surowym jajkiem, dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy (standardowo sól i pieprz, ale można też dać inne, swoje ulubione). Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i również dorzucamy do masy. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto.
Jak podawać kotlety z jajkiem? Możliwości są nieograniczone
Kotlety mielone – z dodatkiem gotowanego jajka lub bez – to znakomity pomysł na prosty, tradycyjny polski obiad. Możemy podać je z ziemniakami z wody oraz zasmażanymi buraczkami, ale możemy też spróbować czegoś nowego. Takie kotlety sprawdzą się również jako domowe burgery. Kotlet kładziemy na połówce bułki, dodajemy plasterek sałaty i pomidora, ulubiony sos i przykrywamy drugą połówką. Idealnym dodatkiem będą zdrowe frytki z piekarnika (np. z marchewki lub batata). Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!