Wyjątkowe kotlety mielone. Dodaj ten sekretny składnik
To klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie polską kuchnię, a do tego bardzo uniwersalne danie – można je przygotować i podać na różne sposoby. Oto jeden z nich, dzięki któremu kotlety mielone uzyskają wykwintny smak.
11.01.2024 | aktual.: 12.01.2024 13:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Bazą dla jednego z najbardziej popularnych dań polskiej kuchni jest mielone mięso – najczęściej wieprzowe, ale tak naprawdę można użyć bardzo różnych rodzajów, w zależności od gustu i preferencji. Polacy uwielbiają tą prostą i smaczną potrawę, która od lat jest hitem stołówek i barów mlecznych. Pożywne i stosunkowo tanie kotlety są też bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają wiele wysiłku ani cennego czasu, którego w codziennym pędzie mamy coraz mniej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety mielone inaczej. Wypróbuj ten sekretny składnik
Okazuje się, że idealnym składnikiem, który dopełnia smak kotletów mielonych, jest jajko. Większość z nas dodaje je w surowej postaci - pełni rolę spoiwa. Jednak prawdziwym hitem jest dodatek gotowanego jajka, dzięki któremu danie jest bardziej sycące, smaczniejsze i po prostu zdrowsze. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej wersji, to najwyższy czas dać jej szansę. Wyjątkowy smak sprawi, że już nigdy nie przygotujecie tej klasycznej potrawy w inny sposób.
Kotlety z gotowanym jajkiem. Jak je zrobić krok po kroku?
Przepis na kotlety mielone z gotowanym jajkiem jest bardzo prosty i tak naprawdę niewiele się różni od standardowej wersji. Potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej),
- 1 jajko surowe,
- 2-3 jajka ugotowane na twardo,
- 300 g bułki tartej,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz
W misce mieszamy mięso mielone z surowym jajkiem, dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy (standardowo sól i pieprz, ale można też dać inne, swoje ulubione). Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę i również dorzucamy do masy. Wszystko razem mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto.
Jak podawać kotlety z jajkiem? Możliwości są nieograniczone
Kotlety mielone – z dodatkiem gotowanego jajka lub bez – to znakomity pomysł na prosty, tradycyjny polski obiad. Możemy podać je z ziemniakami z wody oraz zasmażanymi buraczkami, ale możemy też spróbować czegoś nowego. Takie kotlety sprawdzą się również jako domowe burgery. Kotlet kładziemy na połówce bułki, dodajemy plasterek sałaty i pomidora, ulubiony sos i przykrywamy drugą połówką. Idealnym dodatkiem będą zdrowe frytki z piekarnika (np. z marchewki lub batata). Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!