Jak ugotować ryż, żeby się nie kleił? Te metody nigdy nie zawodzą
Japończycy twierdzą, że posiłek bez ryżu to nie posiłek. Ma dużo białka, nie zawiera glutenu i dostarcza białka pochodzenia naturalnego. Jest smaczny, sycący i pasuje do potraw wielu kuchni. Ryż potrafi jednak sprawić wiele kłopotu, a źle przygotowany zniszczyć nawet najsmaczniejsze dodatki. Zobacz, jak należy z nim postępować, by wyszedł najsmaczniejszy - sypki i puszysty.
Wybór ryżu
Idąc sklepową alejką, natykamy się na przytłaczającą ilość rodzajów ryżu. Różnią się one kolorem, długością pojedynczych ziarenek i zastosowaniem. Niektóre nadają się do sushi, inne do paelli, a jeszcze inne świetnie pasują do dań meksykańskich. Bez względu na to, co będziesz gotować, stoi przed tobą podstawowa decyzja - kupno ryżu w torebkach lub sypkiego. Obydwie opcje mają swoje plusy i minusy, warto jednak zdobyć mistrzostwo w każdej z nich.
Gotowanie ryżu w woreczkach
Ten sposób uznawany jest za najprostszy i najmniej wymagający. Nic bardziej mylnego - odrobinę przeciągnięty potrafi zmienić się w mało apetyczną, twardą breję, która niczym nie przypomina pysznego, puszystego ryżu. Na co zwracać uwagę, kiedy gotujemy go w torebce? Przede wszystkim garnek nie może być za mały. Poszczególne woreczki muszą mieć sporo miejsca, żeby wrzątek dostał się swobodnie do każdego ziarenka. Każdy z nich musi być też w całości zanurzony, więc garnek nie może być za mały. Woreczki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. To bardzo ważne, by dokładnie trzymać się ilości minut, szczególnie że czas gotowania różnych rodzajów ryżu jest inny. Minutnik nastaw od razu po wrzuceniu woreczków do wody i wyjmij je, kiedy czas upłynie.
Gotowanie ryżu sypkiego
Na pierwszy rzut oka właściwe przyrządzenie ryżu sypkiego wydaje się czarną magią. Po kilku pierwszych razach staje się bardzo proste i uzależniające. Wymaga to jedynie znajomości kilku następujących po sobie czynności. Najpierw odmierzamy potrzebną ilość ryżu, na przykład jedną szklankę, i płuczemy go pod zimną wodą do czasu, aż woda z płukania będzie przezroczysta. Następnie wsypujemy ryż do garnka i zalewamy podwojoną ilością zimnej wody - w tym przypadku dwoma szklankami. Całość solimy, delikatnie mieszamy i przykrywamy garnek. Po pewnym czasie na powierzchni ryżu zaczną robić się "kratery" - dziury świadczące o tym, że przez ryż przechodzi para. Ryż kilka razy mieszamy i gotujemy, aż woda całkowicie wyparuje, a ryż będzie cudownie puszysty i apetyczny.
Inne metody gotowania ryżu
Oferty sklepów są w dzisiejszych czasach przepełnione wynalazkami do gotowania przeróżnych składników. Ryż także stał się inspiracją do stworzenia specjalnych gadżetów ułatwiających jego przyrządzanie. Jeśli często jesz ryż, warto zaopatrzyć się w jeden z nich. Do wyboru masz specjalne kule do gotowania ryżu, urządzenia elektryczne do gotowania i podtrzymywania jego temperatury czy durszlaki ułatwiające płukanie ziaren. Uprzyjemniają one gotowanie ryżu i dają pewność, że efekt będzie idealny.