Jak ugotować ryż, żeby się nie kleił? Te metody nigdy nie zawodzą
Japończycy twierdzą, że posiłek bez ryżu to nie posiłek. Ma dużo białka, nie zawiera glutenu i dostarcza białka pochodzenia naturalnego. Jest smaczny, sycący i pasuje do potraw wielu kuchni. Ryż potrafi jednak sprawić wiele kłopotu, a źle przygotowany zniszczyć nawet najsmaczniejsze dodatki. Zobacz, jak należy z nim postępować, by wyszedł najsmaczniejszy - sypki i puszysty.
22.11.2017 | aktual.: 22.11.2017 14:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wybór ryżu
Idąc sklepową alejką, natykamy się na przytłaczającą ilość rodzajów ryżu. Różnią się one kolorem, długością pojedynczych ziarenek i zastosowaniem. Niektóre nadają się do sushi, inne do paelli, a jeszcze inne świetnie pasują do dań meksykańskich. Bez względu na to, co będziesz gotować, stoi przed tobą podstawowa decyzja - kupno ryżu w torebkach lub sypkiego. Obydwie opcje mają swoje plusy i minusy, warto jednak zdobyć mistrzostwo w każdej z nich.
Gotowanie ryżu w woreczkach
Ten sposób uznawany jest za najprostszy i najmniej wymagający. Nic bardziej mylnego - odrobinę przeciągnięty potrafi zmienić się w mało apetyczną, twardą breję, która niczym nie przypomina pysznego, puszystego ryżu. Na co zwracać uwagę, kiedy gotujemy go w torebce? Przede wszystkim garnek nie może być za mały. Poszczególne woreczki muszą mieć sporo miejsca, żeby wrzątek dostał się swobodnie do każdego ziarenka. Każdy z nich musi być też w całości zanurzony, więc garnek nie może być za mały. Woreczki wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. To bardzo ważne, by dokładnie trzymać się ilości minut, szczególnie że czas gotowania różnych rodzajów ryżu jest inny. Minutnik nastaw od razu po wrzuceniu woreczków do wody i wyjmij je, kiedy czas upłynie.
Gotowanie ryżu sypkiego
Na pierwszy rzut oka właściwe przyrządzenie ryżu sypkiego wydaje się czarną magią. Po kilku pierwszych razach staje się bardzo proste i uzależniające. Wymaga to jedynie znajomości kilku następujących po sobie czynności. Najpierw odmierzamy potrzebną ilość ryżu, na przykład jedną szklankę, i płuczemy go pod zimną wodą do czasu, aż woda z płukania będzie przezroczysta. Następnie wsypujemy ryż do garnka i zalewamy podwojoną ilością zimnej wody - w tym przypadku dwoma szklankami. Całość solimy, delikatnie mieszamy i przykrywamy garnek. Po pewnym czasie na powierzchni ryżu zaczną robić się "kratery" - dziury świadczące o tym, że przez ryż przechodzi para. Ryż kilka razy mieszamy i gotujemy, aż woda całkowicie wyparuje, a ryż będzie cudownie puszysty i apetyczny.
Inne metody gotowania ryżu
Oferty sklepów są w dzisiejszych czasach przepełnione wynalazkami do gotowania przeróżnych składników. Ryż także stał się inspiracją do stworzenia specjalnych gadżetów ułatwiających jego przyrządzanie. Jeśli często jesz ryż, warto zaopatrzyć się w jeden z nich. Do wyboru masz specjalne kule do gotowania ryżu, urządzenia elektryczne do gotowania i podtrzymywania jego temperatury czy durszlaki ułatwiające płukanie ziaren. Uprzyjemniają one gotowanie ryżu i dają pewność, że efekt będzie idealny.