Jak umyć deskę do krojenia? Wiele osób robi to źle

Niewiele osób wie, jak dokładnie umyć deskę do krojenia
Niewiele osób wie, jak dokładnie umyć deskę do krojenia
Źródło zdjęć: © Getty Images | Wachiwit

23.08.2022 13:37, aktual.: 23.08.2022 14:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Deska do krojenia to siedlisko bakterii. Zwłaszcza, jeśli wcześniej kroiliśmy na niej mięso, przed następnym użyciem musi być bezwzględnie umyta. Gąbka i płyn do mycia naczyń to często za mało, by poradzić sobie z tym zadaniem odpowiednio.

Przestrzeganie zasad higieny w kuchni jest bardzo ważne. Produkty żywnościowe szybko się psują, a niektóre z nich, jak np. surowe mięso, mogą być siedliskiem szkodliwych dla ludzkiego zdrowia bakterii. Deska do krojenia ma styczność z większością produktów spożywczych, które "przechodzą" przez naszą kuchnię. Warto więc zadbać o to, by ograniczyć namnażanie się na niej bakterii i w ten sposób zapobiegać ich przenoszeniu się na inne produkty i kuchenne przyrządy.

Czyszcząca papka

Jednym ze sposobów na dokładne wyczyszczenie drewnianej deski do krojenia jest zastosowanie czyszczącej papki. Można zrobić ją na dwa sposoby. Do przygotowania jednej z nich wystarczy połówka cytryny i niewielka garść soli. Z soli usypujemy na desce kopczyk i przykrywamy od góry połówką cytryny. Następnie okrężnymi ruchami, wyciskając jednocześnie z cytryny sok, myjemy deskę. Powstałą w ten sposób papkę z soli i cytryny możemy pozostawić jeszcze kilka minut na desce, a następnie spłukać wszystko ciepłą wodą.

Drugą papkę przygotować można z łyżki sody oczyszczonej, łyżki soli i odrobiny wody. Ją również należy dokładnie wetrzeć w deskę. Taka mieszanka dotrze do najgłębszych szczelin, czyszcząc deskę z zabrudzeń i działając odkażająco.

Regularna dezynfekcja i usuwanie brzydkich zapachów

Ważne jest, by, oprócz czyszczenia z widocznych gołym okiem zanieczyszczeń, pozbywać się również tych, których nie widać. W tym celu warto wyrobić sobie nawyk regularnego odkażania deski. Można łatwo to zrobić, przecierając ją spirytusem lub octem.

Dzięki użyciu octu można łatwo pozbyć się także przebarwień oraz nieprzyjemnych zapachów. By zredukować przykre zapachy można też przetrzeć deskę plasterkiem cytryny, a w cięższych przypadkach natrzeć ją sodą oczyszczoną i odstawić na pół godziny.

Zanim się pobrudzi

Lepiej zapobiegać, niż leczyć - w myśl tej zasady, jeśli używamy deski drewnianej, warto zaimpregnować ją przy użyciu oleju. Dzięki temu ograniczymy wnikanie w nią zanieczyszczeń w przyszłości. Do olejowania wystarczy taki olej, jaki mamy pod ręką: np. rzepakowy, lniany lub oliwa z oliwek. Ważne, żeby był nie był przeterminowany.

By olej lepiej się wchłaniał, możemy podgrzać go w rondelku, uważając, by nie doprowadzić go do wrzenia. Następnie za pomocą szmatki wcieramy go w suchą deskę i pozostawiamy, by drewno go "wypiło" (ok. 2 godziny). Czynność powtarzamy kilkukrotnie.

Właśnie trwa plebiscyt WP Kobieta #Wszechmocne2022. Zapraszamy do zgłaszania swoich nominacji w formularzu poniżej

Źródło artykułu:WP Kobieta
kuchniadeska do krojeniaczyszczenie