Jak zorganizować chrzciny w restauracji?
Organizacja chrzcin w restauracji to bardzo duże odciążenie dla rodziców, którzy dzięki pomocy profesjonalistów tę ważną uroczystość mogą przeżyć bez niepotrzebnych trosk. O powodzeniu imprezy decyduje w głównej mierze to, co ma do zaoferowania lokal. Warto więc poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z kilkoma ofertami. Jak zorganizować chrzciny w restauracji? Przedstawiamy garść najważniejszych wskazówek.
31.07.2018 | aktual.: 29.03.2019 12:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrzciny w restauracji – plusy i minusy rozwiązania
Istnieje wiele powodów, dla których coraz więcej rodziców decyduje się na zorganizowanie chrzcin w restauracji. Do głównych należy oszczędność czasu. Przyjęcie w domu oznacza konieczność wielodniowych przygotowań: gruntownego sprzątania, organizowania przestrzeni tak, by pomieściła kilkadziesiąt osób, a przede wszystkim pracochłonnego i obarczonego ryzykiem gotowania. Dzięki powierzeniu głównych zadań organizacyjnych specjalistom można skupić się na ważniejszym, duchowym wymiarze całego wydarzenia, a stres związany z przygotowaniami zmniejszyć do minimum. Po imprezie nie trzeba zaś myśleć o doprowadzaniu mieszkania do stanu używalności. Tak wygodne rozwiązanie jest jednak dość kosztowne. Za sam obiad z deserem i przekąskami płaci się od 70 złotych w przeliczeniu na osobę. Swoje kosztują również tort na chrzciny i bufet ze słodkościami. Co więcej, termin trzeba rezerwować na długo przed uroczystością, nawet z półrocznym wyprzedzeniem.
Jak wybrać lokal na chrzciny w restauracji?
Restauracja na chrzciny powinna spełniać szereg wymogów, które są niezwykle istotne dla głównego bohatera przyjęcia, czyli nowo ochrzczonego dziecka. Musi mieć w wyposażeniu przewijak i krzesełko do karmienia, a najlepiej gdyby manager udostępniał pokój dla rodziców i malucha. Odpowiednie warunki dla niemowlęcia wpływają na komfort wszystkich uczestników, a zwłaszcza organizatorów imprezy. Kiedy dziecko zacznie marudzić, można położyć je na krótką drzemkę. Warto wybierać taki lokal, który jest usytuowany w niedalekiej odległości od miejsca zamieszkania, bo ilość potrzebnych maluchowi gadżetów sprawia, że rodzice podczas chrzcin w restauracji nierzadko muszą wracać do domu po ubranko na zmianę czy pampersy. Nie bez znaczenia jest też wielkość sali. W dużych rzadko odbywa się tylko jedna impreza. By uniknąć chaosu związanego z obecnością wielu gości w jednym miejscu, dobrze jest znaleźć kameralną restaurację, która pomieści tylko jedną grupę i zapewni jej odpowiednio dużo przestrzeni. Poza tym przed dokonaniem rezerwacji trzeba mieć pewność, że lokal serwuje naprawdę dobrą kuchnię. Warto więc najpierw wybrać się tam na obiad rodzinny.
W lokalu można zamontować własne dekoracje i akcesoria, które nadadzą spotkaniu domowej atmosfery. Wiele pięknych ozdób znajdziesz na WP radarOkazji.
Jak wybrać menu na chrzciny w restauracji?
Niemało trudności nastręcza rodzicom wybór menu na chrzciny w restauracji. Dania trzeba dostosować do wieku i przyzwyczajeń kulinarnych gości. Taka uroczystość rodzinna nie jest dobrą okazją do eksperymentów, bo menu musi być odpowiednie zarówno dla dzieci, jak i dla starszych uczestników imprezy. Jako uniwersalna zupa sprawdza się rosół z makaronem, ale zamiast niego można wybrać też gęsty krem, który potrafi porządnie rozgrzać w chłodniejsze dni. W lokalach najczęściej serwowane są kremy z leśnych grzybów, pieczarek, pieczonej papryki, pomidorów, buraka, dyni i brokułów. Na drugie danie proponowane jest mięso w postaci tradycyjnych schabowych, kotletów devolay, faszerowanej pieczeni, polędwiczek lub pieczonego drobiu. Wśród dodatków przeważają purée ziemniaczane, frytki, opiekane ziemniaki, ryż, kluski śląskie oraz zestaw surówek. Najlepiej wybierać takie dania, które są adekwatne do pory roku. Zawsze sprawdzają się sezonowe warzywa i owoce. Jeśli natomiast chodzi o mięso i dodatki, wiosną i latem popularnością cieszą się lżejsze i mniej sycące, natomiast zimą i jesienią te pożywniejsze.