Menu na obiad rodzinny
Samodzielne przygotowanie obiadu rodzinnego niemal zawsze rodzi pytanie o to, jaką potrawę zaserwować swoim gościom. Jest to dość kłopotliwe, ponieważ trudno sprostać oczekiwaniom wszystkich zgromadzonych gości. Nie sposób również idealnie trafić w gust kulinarny swojej rodziny.
Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami to wykwintna propozycja potrawy na obiad rodzinny. Przypadnie ona do gustu wszystkim fanom drobiu w klasycznym wydaniu. Danie to dobrze sprawdzi się wówczas, gdy będziemy gościć w swoim domu starszych członków rodziny o konserwatywnym usposobieniu kulinarnym. Kaczka jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego też z odtworzeniem tej potrawy bez trudu poradzi sobie każda, nawet początkująca gospodyni domowa. Kaczka to jedna z najciekawszych propozycji kulinarnych w menu na obiad rodzinny.
Składniki:
- 2,5 kg kaczki.
- 2 duże jabłka lub 4 mniejsze.
- 2 łyżki majeranku.
- Szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i osusz kaczkę, a następnie natrzyj ją delikatnie od zewnątrz i od wewnątrz majerankiem i solą.
- Odstaw kaczkę do lodówki na minimum dwie godziny (najlepiej na całą noc).
- Obierz jabłka i pozbądź się z nich gniazd nasiennych, a następnie posyp delikatnie majerankiem i nadziej kaczkę.
- Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Pozostaw kaczkę przez godzinę bez przykrycia. Po upływie godziny przykryj kaczkę i zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Piecz ją jeszcze przez 1,5 h, co kwadrans, polewając wytapiającym się tłuszczem (dzięki temu kaczka nie będzie sucha).
Obiad rodzinny możesz też urozmaicić ciekawymi naczyniami do serwowania. Znajdziesz je na WP radarOkazji.
Gęsie żołądki w czerwonym winie
Jeszcze kilka dekad temu gęsie żołądki cieszyły się dużą popularnością, dziś są raczej pomijane. Z tego powodu warto do nich wrócić podczas komponowania menu na obiad rodzinny. Gęsie żołądki nie tylko są niezwykle delikatne w smaku, ale również są drogocennym źródłem substancji odżywczych.
Składniki:
- 500 g gęsich żołądków.
- 1 szklanka czerwonego wina (najlepiej wytrawnego).
- 1 szklanka bulionu warzywnego.
- 1 mała cebula.
- 2 ząbki wędzonego czosnku.
- Liść laurowy.
- 4 ziarenka ziela angielskiego.
- ½ łyżeczki papryki wędzonej.
- Szczypta soli i pieprzu.
- Gęsi smalec.
Sposób przygotowania:
- Na początku pozbądź się wszystkich błonek i błyszczącej skóry z żołądków, a następnie dokładnie je umyj i odcedź.
- Pokrój cebulę w piórka i czosnek w plasterki.
- Podsmaż żołądki z wszystkich stron na gęsim smalcu.
- Zmniejsz ogień, wlej bulion warzywny i dodaj: liście laurowe, ziele angielskie, paprykę wędzoną, sól, pieprz, cebulę i czosnek. Całość gotuj przez 40 minut, często mieszając.
- Gęsie żołądki podaj z kaszą gryczaną lub z ziemniaczanym purée.
Pstrąg pieczony
Pstrąg jest propozycją dla jaroszy i osób, które stronią od mięsa. Jest to także ciekawe rozwiązanie na obiad rodzinny w przypadku gości, którzy dbają o linię. Warto wiedzieć, że pstrąg jest bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów, a także witamin i minerałów.
Składniki:
- 2 średniej wielkości pstrągi.
- 50 g masła.
- Pęczek natki pietruszki.
- Łyżeczka suszonego tymianku.
- 5 ząbków czosnku.
- Jedna mała cytryna.
- Sól i pieprz do smaku.
- Oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj ryby, a następnie je wyfiletuj.
- Wykonaj nacięcia z boku pstrągów.
- Masło wymieszaj z posiekaną pietruszką i czosnkiem i tymiankiem.
- Powstałą mieszankę podziel na pół i włóż z boku do przeciętych ryb.
- Włóż pozostałą część czosnku i pokrojone w plastry cytryny do boku ryby.
- Ułóż ryby na blaszce, uprzednio posmarowanej oliwą z oliwek.
- Wstaw ryby do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ok. 35 minut.
- Pstrągi podawaj z pieczonymi ziemniaczkami.