Jak zrobić zupę w kwadrans? Najlepiej przy pomocy szybkowaru
Szybkie gotowanie to oszczędność czasu i pieniędzy. Jeśli po ośmiu lub dziesięciu godzinach w pracy wracasz do domu ze świadomością tego, że czeka cię jeszcze przygotowanie posiłku, to szybkowar stanowi ostatnią deskę ratunku. Z jego pomocą przygotujesz pożywna zupę lub danie w o wiele krótszym czasie
17.11.2017 12:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Poniżej podajemy kilka najważniejszych zalet korzystania z szybkowaru oraz przykładowe potrawy, które możemy przygotować z pomocą tego naczynia.
Rosół w kilkanaście minut
Szybkowar, dzięki swojemu szczelnemu zamknięciu powoduje wzrost ciśnienia wewnątrz garnka i zwiększenie temperatury wrzenia wody, co z kolei przekłada się na szybsze przygotowanie potrawy. To dlatego ugotowanie zupy lub wywaru mięsnego zajmie mniej więcej kwadrans. Przygotowane wcześniej mięso umieść w naczyniu i zalej zimną wodą. To bardzo ważne, gdyż wrzucając je do zimnej wody masz pewność, że mięso odda wywarowi jak najwięcej smaku. Zagotuj je bez nakładania pokrywki i przy okazji usuń z powierzchni zupy szarą pianę. Gdy będzie już czysta to znak, że możesz do niej wrzucić warzywa i przyprawy. Następnie szczelnie zamknij garnek, gotuj przez piętnaście minut i gotowe.
Ostrożnie z ciśnieniem
Dzięki temu ugotowane warzywa zachowują naturalną jędrność, kolor i formę, a mięso odda wywarowi swój specyficzny aromat. Niestety, nie będziesz miała możliwości doprawienia potrawy bez zdejmowania pokrywki, dlatego przed rozpoczęciem właściwego gotowania upewnij się, że wszystkie przyprawy są już w środku. Musisz też pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. Szybkowaru nie można otworzyć tuż po zakończeniu gotowania, gorąca para może poparzyć twoje dłonie.
Istnieje kilka sposobów na poradzenie sobie z tym problemem. W przypadku, gdy gotujesz ziemniaki w mundurkach lub fasolę, najlepiej będzie zaczekać aż ciśnienie samo opadnie. Dzięki temu nie narazisz delikatnej skórki warzyw na popękanie. Zwykle na całkowite wystygnięcie garnka potrzeba około 10-15 minut, choć można przyspieszyć proces wkładając garnek do zimnej wody. Innym sposobem jest wypuszczenie powietrza przez regulator. Ten proces nie działa jednak w przypadku zup lub pieniących się potraw, które sprawią, że ciecz wykipi.
Dostosuj program do swojego rytmu dnia
Musisz również pamiętać, że tego typu urządzeniu nie powinno się gotować drobnej kaszy lub ryżu. Zapchany reduktor może nawet doprowadzić do zniszczenia naczynia pod wpływem ciśnienia. Na szczęście całkowicie bezpieczną alternatywą są elektroniczne szybkowary. Poza podstawowymi funkcjami posiadają również kilka programów gotowania oraz timer odliczający czas do zakończenia pracy. Niektóre nowsze modele posiadają również funkcję opóźnienia rozpoczęcia gotowania, dzięki czemu możesz na przykład wyskoczyć na chwilę do sklepu lub na podwórko, a urządzenie włączy się samo. Dzięki temu możesz dokładnie zaplanować czas gotowania i dostosować go do planu dnia.
Nie tylko ugotujesz, ale i usmażysz
Na co dzień przyda się również funkcja utrzymania temperatury, którą oferują niektóre urządzenia. Gdy jeden z domowników lub gości spóźnia się, a ty musisz poczekać na niego z obiadem, wystarczy włączyć odpowiedni tryb i gotowe. Wiele osób ogranicza gotowanie w szybkowarze do zup lub ziemniaków, tymczasem z pomocą tego urządzenia możemy szybko i co najważniejsze bez zbędnego bałaganu przygotować chociażby pieczeń lub gulasz. Wystarczy w otwartym garnku podgrzać olej, dodać do niego kawałki mięsa i pozwolić mu się zarumienić, następnie wsypać pokrojone w kostkę warzywa i nieco wywaru, i wreszcie zamknąć naczynie i dusić przez 25 minut. Dobrze wysmażone mięso z szybkowaru nie jest tak suche jak chociażby pieczeń przygotowywana w piekarniku.
Garnki do gotowania pod ciśnieniem to nie tylko szybka, ale i również tania alternatywa dla codziennego gotowania. Każdy zasługuje na chwilę odpoczynku, a stanie przy garach nie jest najlepszą formą relaksu.