Jest przyczyną mrowienia i skurczów. Dotyka głównie młode kobiety
03.01.2024 21:59, aktual.: 04.01.2024 07:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Głównym objawem tężyczki są niekontrolowane, silne skurcze mięśni. Jej przyczyną jest zbyt niski poziom wapnia we krwi, któremu często towarzyszy niedobór magnezu oraz potasu. Przypadłość ta dotyka głównie młode kobiety.
Organizm człowieka potrzebuje wapnia, który pozwala mu kontrolować skurcze mięśni. Jeśli ciało otrzymuje go zbyt mało, może dojść do wystąpienia objawów tężyczki. Nagłe kurczenie się mięśni i niezdolność do ich rozluźnienia to główne objawy tej przypadłości.
Grupa ryzyka
Z tężyczką najczęściej zmagają się młodzi ludzie prowadzący aktywne życie zawodowe. Występuje głównie u kobiet pomiędzy 15. a 30. rokiem życia. Dodatkowo, najbardziej narażone na tężyczkę są osoby chorujące na cukrzycę oraz różnego rodzaju alergie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak rozpoznać tężyczkę?
Tężyczka jest ważnym sygnałem, ponieważ wskazuje na zbyt niski poziom wapnia. To wpływa na funkcjonowanie serca oraz układu nerwowego.
Objawy tężyczki są zazwyczaj łatwo rozpoznawalne. Najbardziej zauważalne są skurcze mięśni, które mogą być niezwykle bolesne dla pacjenta. Zazwyczaj zaczynają się od rąk, następnie przenoszą się na przedramiona, ramiona, twarz, usta (tzw. usta karpia), klatkę piersiową i nogi.
Inne objawy tężyczki obejmują szereg różnych symptomów, takich jak światłowstręt, podwójne widzenie, skurcz mięśni krtani, oskrzeli (co może wywołać napad astmy), kołatanie serca, drętwienie i mrowienie palców u rąk lub nóg, drżenie warg, a także zaburzenia snu.
Dieta to klucz
Ogromną rolę w zapobieganiu tężyczce pełni odpowiednia dieta, która zapewni organizmowi właściwą ilość wapnia. Powinny się w niej znaleźć takie produkty mleczne jak: sery topione typu camembert, ser dojrzewający podpuszczkowy, mleko w proszku, mleko zagęszczone niesłodzone oraz bryndza.
Nasze posiłki warto uzupełnić również o sardynki, łososia oraz szproty wędzone, czyli produkty bogate w wapń. Nie zapominajmy też o wszelkiego rodzaju orzechach. Sprawdzą się zarówno ziemne, włoskie, laskowe, jak i pistacje. Sięgajmy też po nasiona słonecznika oraz mak.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl