FitnessKoszenila, E120 - właściwości, szkodliwość. W czym ją znajdziemy?

Koszenila, E120 - właściwości, szkodliwość. W czym ją znajdziemy?

Koszenila, E120 - właściwości, szkodliwość. W czym ją znajdziemy?
Źródło zdjęć: © 123RF

12.10.2018 15:36, aktual.: 19.11.2018 13:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Koszenila to barwnik, który możemy znaleźć między innymi w jogurtach i innych produktach mlecznych, kisielach, cukierkach, popularnych napojach, a nawet w alkoholu. Dlatego warto zwrócić uwagę na jego właściwości i proces powstawania. Czym dokładnie jest popularny barwnik ukrywający się pod enigmatyczną nazwą E120 i jak powstaje koszenila?

Czym jest koszenila?

Koszenila, znana także w świecie produktów spożywczych jako karmina, kwas karminowy czy E120, to powszechnie stosowany naturalny barwnik do żywności, który nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Warto wiedzieć, że koszenila wytwarzana jest z czerwców kaktusowych, czyli owadów zamieszkujących tereny Ameryki Południowej i Meksyku. Gatunek ten należy do pluskwiaków i, zgodnie z nadaną mu nazwą, występuje w kaktusach występujących właśnie w tym rejonie geograficznym.

Ekstrakt koszenili występuje najczęściej w formie proszku, który uzyskuje się po wysuszeniu czerwonego roztworu uzyskanego z owadów. Jest powszechnie stosowany między innymi z racji swojej trwałości i wytrzymałości wobec procesu utleniania, bowiem na tym polu karmina wyprzedza nawet niektóre barwniki syntetyczne. Zastosowanie koszenili obejmuje nie tylko popularne produkty spożywcze, lecz także kosmetyki takie jak cienie do powiek, tusze do rzęs czy nawet szampony.

Jak powstaje koszenila?

Koszenila powstaje poprzez wystawienie czerwców kaktusowych na działanie wysokiej temperatury, a otrzymany finalnie odcień czerwonego barwnika może zależeć od sposobu jego uzyskania. Najpopularniejszymi sposobami na uzyskanie karminy jest zanurzenie owadów w gorącej wodzie, jednak popularnymi metodami są także pozostawienie ich w świetle słonecznym czy wystawienie na działanie pary wodnej bądź wysokiej temperatury w specjalnych urządzeniach. Koszenila produkowana była niegdyś także w Polsce, jednak barwnik uzyskiwano z innego gatunku owada – czerwca polskiego.

Wysoka temperatura pozwala na uzyskanie z ciał owadów ekstraktu kwasu karminowego, który później mieszany jest z solami wapnia lub glinu. Do produkcji jednego kilograma koszenili potrzebne jest aż 155 tysięcy owadów. Po wytworzeniu gotowego barwnika dodawany jest on do żywności i oznaczany na etykiecie jako koszenila, karmina lub E120. Koszenila bywa czasem mylona z substancją występującą pod symbolem E124, czyli czerwienią koszenilową, jednak nie są one tym samym barwnikiem.

W czym znajdziemy koszenilę?

Koszenila jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Ten popularny barwnik znajdziemy między innymi w jogurtach i innych produktach mlecznych, sosach, mięsach, polewach i nadzieniach owocowych, a także w kolorowych napojach alkoholowych. Koszenila występuje też w cieniach do powiek, tuszach do rzęs oraz niektórych szamponach.

Czy koszenila szkodzi?

Mimo, że koszenila jest naturalnym barwnikiem, to dużo mówi się o potencjalnych zagrożeniach dla zdrowia spowodowanych jej spożywaniem. Kwas karminowy dla większości osób nie jest szkodliwy, jednak niekiedy może on powodować reakcje alergiczne, katar sienny, pokrzywkę, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Na koszenilę szczególnie powinny uważać osoby uczulone na salicylany oraz astmatycy. Karminy nie powinni też stosować wegetarianie oraz weganie, bowiem jest ona barwnikiem pochodzenia zwierzęcego.