Kozie mleko - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Kozie mleko nie jest tak popularne jak mleko od krowy, ale coraz więcej słyszy się o jego odżywczych wartościach i prozdrowotnych właściwościach. Mleko kozie jest także znane z pozytywnego wpływu na naszą urodę. Jakie jest kozie mleko i dlaczego warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu.
08.09.2018 17:22
Kilka słów o kozim mleku
Mleko kozie jest alternatywą dla mleka krowiego, choć w naszym kraju nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Skład chemiczny mleka koziego jest najbardziej zbliżony do mleka matki. To nie oznacza jednak, że śmiało można zastępować mlekiem kozim posiłki dla niemowlaka. Jednocześnie bowiem jest ono bogate w składniki mineralne, które mogłyby zbytnio obciążyć nerki malucha. W kozim mleku mniej jest laktozy, której część społeczeństwa nie toleruje w swojej diecie.
Warto również nadmienić, że kozy uznawane są za bardzo czyste zwierzęta, dlatego mleko ich pochodzenia również nie jest zbytnio zanieczyszczone. Przykładowo mleko pochodzące od krów zawiera o 400 proc. więcej pestycydów. W mleku kozim praktycznie nie występują metale ciężkie, co wynika z faktu, iż kozy skutecznie filtrują i izolują tego typu zanieczyszczenia.
Wartości odżywcze koziego mleka
Sucha masa mleka koziego (ok. 12-15 proc.) charakteryzuje się zawartością ok. 4 proc. białka, 5 proc. laktozy oraz 5 proc. tłuszczu. Zarówno tłuszcze (omega-6), jak i białka z mleka koziego są lepiej przyswajalne niż te pochodzące z mleka krowiego. Porcja mleka koziego, czyli jeden kubek pokrywa 17 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu na białko i 33 proc. na wapń. Ponadto mleko kozie jest źródłem witamin A, D, PP oraz tych z grupy B. 100 gram mleka koziego to około 68 kalorii i 15 mg cholesterolu. W mleku kozim znajdują się także wapń, mangan, fosfor oraz cynk.
Wpływ koziego mleka na zdrowie
Choć brzmi to jak truizm, to warto powtórzyć, że mleko kozie jest zdrowe. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę organizmu, kondycję skóry oraz rozwój flory bakteryjnej jelit. Wspomaga obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi, a także regenerację hemoglobiny, dlatego polecane jest osobom zmagającym się z anemią. Składniki zawarte w kozim mleku ułatwiają wchłanianie się magnezu, wapnia i fosforu. Znany jest również pozytywny wpływ mleka koziego na funkcjonowanie układu nerwowego oraz trawiennego.
Produkcja i wykorzystywanie koziego mleka
Poziom produkcji mleka koziego w Polsce jest trzykrotnie niższy od produkcji mleka krowiego. Rocznie produkuje się około 3,8 mln litrów mleka koziego. Jest on dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, większych supermarketach i dyskontach. W przemyśle spożywczym mleko kozie głównie jest wykorzystywane do produkcji serów oraz różnych mieszanek dla niemowląt i dzieci.
Kozie mleko w kosmetyce
Mleko kozie znane i doceniane jest nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Już w czasach starożytnych wykorzystywane było między innymi w kąpielach. Kosmetyki z mleka koziego nie należą do preparatów najtańszych, dlatego warto samodzielnie wykonywać sobie maseczki z tego produktu. Wystarczy bowiem minimalną ilość mleka zamrozić, a następnie rano i wieczorem taką mrożonką masować twarz.