Mleko w diecie dorosłych - fakty i mity
Mleko w diecie dorosłego człowieka wywołuje liczne dyskusje zwolenników i przeciwników tego napoju. Z jednej strony mówi się, że nie szkodzi nawet spożywane w dużych ilościach, a z drugiej, że mogą je pić jedynie dzieci. Jaka jest prawda?
08.09.2018 15:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mleko to dobre źródło wapnia
Fakt. Mleko to podstawowe źródła białka oraz wapnia. Aby uzupełnić zapotrzebowanie na wapń, warto włączyć mleko lub produkty mleczne do codziennej diety. Wapń, który znajduje się w mleku jest łatwoprzyswajalny ze względu na obecność laktozy, witaminy D oraz odpowiedniej proporcji wapnia i fosforu. Ze względu na dużą ilość wapnia, mleko polecane jest szczególnie dzieciom, osobom starszym, a także kobietom w ciąży i karmiącym, które narażone są na jego niedobory.
Mleko prosto od krowy jest najzdrowsze
Mit. Przede wszystkim nie poleca się pić mleka bezpośrednio po wydojeniu. Grozić to może zarażeniem się chorobami przenoszonymi przez takie bakterie, jak salmonella czy gronkowiec. Dlatego bezpiecznie jest pić mleko ze sklepu albo innych sprawdzonych źródeł. Mleko od krowy, czy też od innych zwierząt, powinno zostać przebadane, a także poddane odpowiednim procesom technologicznym.
Mleko może uczulać
Fakt. Zazwyczaj mleko jest bardzo dobrze tolerowane przez ludzi i alergie na mleko nie są powszechnym problemem. Alergia na mleko wywoływana jest przez białka zawarte w tym napoju. Alergia na mleko występująca u dzieci zazwyczaj mija z biegiem lat. Natomiast osoby z nietolerancją laktozy zwykle po wypiciu mleka zmagają się z biegunką, bólami brzucha czy wzdęciami. Aby zminimalizować takie objawy, wystarczy zastąpić mleko napojami fermentowanymi.
Mleko UHT jest niezdrowe
Mit. Mleko UHT jest tak samo dobre dla zdrowia jak mleko świeże. Poddanie mleka obróbce termicznej w celu wyeliminowania bakterii i mikroorganizmów, które przyspieszają jako psucie się, nie wpływa na odżywcze wartości tego produktu. Występują tylko niewielkie straty, między innymi takich składników, jak witaminy.
Mleko wspomaga odchudzanie
Fakt. Obniżona zawartość tłuszczu w mleku niskotłuszczowym pomaga spalać kalorie, a także hamuje spadek masy mięśniowej w procesie odchudzania.
Chude mleko ma mniej wapnia od tłustego
Mit. Mleko odtłuszczone nie zawiera mniej wapnia od mleka tłustego. Różnica między nimi, jak sama nazwa wskazuje, polega na innej zawartości tłuszczu. To z kolei wpływa na ilość witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach - A, D, E i K. Białka, węglowodany czy witaminy z grupy B w mleku niskotłuszczowym znajdują się na takim samym poziomie jak w mleku tłustym.
Mleko pozytywnie wpływa na urodę
Fakt. W mleku, obok innych witamin, znajduje się witamina A, która jest antyutleniaczem. Antyutleniacze chronią skórę przed zbyt szybkim starzeniem się. Dodatkowo, cynk i miedź, które znajdują się w mleku wpływają na poprawę kondycji włosów i paznokci.
Mleko zakwasza organizm i powoduje zgagę
Mit. Mleko nie zakwasza organizmu ani nie powoduje zgagi. Właściwie, to jest całkowicie odwrotnie. Mleko ma odczyn zasadowy, dlatego jest wskazane przy nadkwasocie, ponieważ skutecznie neutralizuje kwaśny odczyn żołądka.