Krem z pieczonych buraków i owoców leśnych
Krem jest słodki, sycący i niesamowicie pachnie. Najlepiej smakuje ze świeżych warzyw i owoców, ale warto mieć w swojej lodówce zapas pieczonych buraków, a w zamrażarce owoce lata. Dzięki tym trikom, to pyszne śniadanie przygotujecie w 5 minut.
19.07.2016 | aktual.: 20.07.2016 12:26
Takie apetyczny i ładny posiłek na początek dnia poleca Diana, autorka mientablog.com, która przygotowując go poszła przetartą kulinarną ścieżką Dominiki Wójciak, autorki książki "Warzywo".
Zobacz także: Dominika Wójciak i 100 pomysłów na ziarna i nasiona
Składniki:
- 2 upieczone buraki (najlepiej małe i podłużne)
- szklanka owoców leśnych (maliny, jagody, borówki w różnych proporcjach)
- 1 pomarańcza
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Dodatkowo:
- pistacje
- płatki migdałów
- mak
Latem myjemy świeże owoce, zimą dzień wcześniej wieczorem wyciągamy produkty do rozmrożenia. Buraki możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać je w lodówce. Każdy wyszorowany zawijamy w folię i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Rano upieczone buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańcze filetujemy - pozbawiając ich skóry, błonek i krojąc na cienkie plasterki. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem, przelewamy do miseczek i podajemy danie posypane orzechami oraz makiem. Wedle uznania krem można dosłodzić cukrem lub miodem.
Polecamy: pikantna zapiekanka ziemniaczana
Zobacz także: Papryka - witaminowa rekordzistka wśród witamin