GotowaniePrzepisyKrem z pieczonych buraków i owoców leśnych

Krem z pieczonych buraków i owoców leśnych

Krem jest słodki, sycący i niesamowicie pachnie. Najlepiej smakuje ze świeżych warzyw i owoców, ale warto mieć w swojej lodówce zapas pieczonych buraków, a w zamrażarce owoce lata. Dzięki tym trikom, to pyszne śniadanie przygotujecie w 5 minut.

Krem z pieczonych buraków i owoców leśnych
Źródło zdjęć: © ww.mientablog.com

Takie apetyczny i ładny posiłek na początek dnia poleca Diana, autorka mientablog.com, która przygotowując go poszła przetartą kulinarną ścieżką Dominiki Wójciak, autorki książki "Warzywo".

Składniki:

  • 2 upieczone buraki (najlepiej małe i podłużne)
  • szklanka owoców leśnych (maliny, jagody, borówki w różnych proporcjach)
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki jogurtu greckiego

Dodatkowo:

  • pistacje
  • płatki migdałów
  • mak

Latem myjemy świeże owoce, zimą dzień wcześniej wieczorem wyciągamy produkty do rozmrożenia. Buraki możemy przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać je w lodówce. Każdy wyszorowany zawijamy w folię i pieczemy w 200 stopniach do miękkości. Rano upieczone buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańcze filetujemy - pozbawiając ich skóry, błonek i krojąc na cienkie plasterki. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem, przelewamy do miseczek i podajemy danie posypane orzechami oraz makiem. Wedle uznania krem można dosłodzić cukrem lub miodem.

Zobacz także: Papryka - witaminowa rekordzistka wśród witamin

Źródło artykułu:mientablog.pl
owocezupamaliny

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)