Kruche ciasteczka z pianką według przepisu z 1913 roku
Według zasad savoir vivre, gościom do popołudniowej herbatki wypada podać małe ciasteczka, a nie pokaźny tort czy ciężkie sernikowe ciasta. Monika, autorka bloga "Kuchenny kredens" poleca fikuśne ciasteczka z kruchego ciasta, przełożone pyszną konfiturą i zwieńczone podpieczoną bezą. Smakują doskonale, a ich przygotowanie jest naprawdę proste.
16.11.2016 | aktual.: 25.11.2016 13:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki na kruche ciasto:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 350 g mąki
Beza:
- 3 białka
- 125 g cukru
Do przełożenia:
- 1/2 słoiczka dowolnej konfitury
Wykonanie:
Z podanych na kruche ciasto składników zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką lub rozrzedzić dodatkową łyżką śmietany. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm na oprószonej mąką stolnicy. Wykroić prostokątne ciasteczka i układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 8-10 minut. Po tym czasie ciasteczka wyjąć, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-170 stopni C. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Podpieczone ciasteczka smarować cienką warstwą konfitury oraz udekorować bezą, najlepiej za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Wstawić do pieca na kolejne 10 minut.
Zobacz także: Przedwojenny tort czekoladowy wytworny według przepisu z 1926 roku
Zobacz także