Zrobiła test pieczywa. "Niechlubny zwycięzca" jest tylko jeden

Czy rzeczywiście to popularne kajzerki odpowiadają za zbędne kilogramy? Katarzyna Bosacka w jednym z nagrań na Instagramie rozwiewa te wątpliwości.

Katarzyna Bosacka zrobiła test pieczywa
Katarzyna Bosacka zrobiła test pieczywa
Źródło zdjęć: © East News

Bułki – chrupiące, pachnące i kuszące o poranku. Często nie wyobrażamy sobie bez nich śniadania. Jednak które z nich są najbardziej tuczące? Katarzyna Bosacka zestawiła kaloryczność oraz zawartość błonnika w sześciu popularnych rodzajach bułek: orkiszowej, grahamce, żytniej, kajzerce, maślanej oraz croissancie.

Kajzerka kontra reszta bułek

Oto ranking pieczywa przygotowany przez Katarzynę Bosacką:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosto z grilla. Wege

6. Bułka orkiszowa – 240 kcal w 100 g i aż 7,5 g błonnika.

"To dobry wybór" – podsumowała Bosacka. Pieczywo orkiszowe dostarcza nie tylko stosunkowo mało kalorii, ale także dużo błonnika, co sprzyja uczuciu sytości.

5. Grahamka – 260 kcal i 7 g błonnika.

Zbliżona kaloryczność do orkiszowej, ale nieco mniej błonnika. To także rozsądna opcja, zwłaszcza dla osób dbających o linię.

4. Bułka żytnia – 300 kcal i 5 g błonnika.

"To nadal dobry wybór" – oceniła Bosacka. Mimo że ma więcej kalorii niż poprzedniczki, wciąż zawiera stosunkowo dużo błonnika.

3. Kajzerka – 300 kcal i niecałe 2 g błonnika.

Popularna kajzerka zajęła trzecie miejsce, ale nie jest tak "zła", jak się wydaje. Ma wprawdzie więcej kalorii i mniej błonnika, ale jest lżejsza od pozostałych bułek.

2. Bułka maślana – 330 kcal i 1,8 g błonnika.

Zaskakująco kaloryczna, co wynika z dodatku masła i cukru. Choć smaczna, raczej powinna być traktowana jako deser niż codzienny element śniadania.

1. Croissant – 400 kcal i 1,3 g błonnika.

"Niechlubny zwycięzca" – tak Bosacka podsumowała croissanta. Najwięcej kalorii i najmniej błonnika to mieszanka, która może zaszkodzić figurze, jeśli spożywamy go zbyt często.

Choć kajzerka uplasowała się na trzecim miejscu pod względem kaloryczności, w komentarzach pojawiły się głosy, że może nie być najgorszym wyborem. Dlaczego? Otóż kajzerka jest lekka – waży mniej niż żytnia czy orkiszowa, co oznacza, że w jednej sztuce jest mniej kalorii. Internauci zwrócili też uwagę na fakt, że różnice kaloryczne mogą się zacierać, gdy uwzględnimy wagę pieczywa.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)