Liście kalafiora to składnik wielu dań kuchni międzynarodowej. Nigdy ich nie wyrzucaj
Liście kalafiora można dusić, zasmażać, piec, gotować, kisić i suszyć oraz dodawać do koktajli i zup. Zatem nie wyrzucaj liści kalafiora. Przyczynią się do prawidłowej pracy jelit i ochronią przed zaparciami.
15.07.2021 09:42
Liście kalafiora zawierają dużo błonnika, dlatego warto je jeść, szczególnie wtedy, kiedy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Dodatkowo są bogate w wapń i żelazo. Podobnie, jak całe warzywo liście są niskokaloryczne i warto je włączyć do diety. Wiele dań kuchni międzynarodowej wykorzystuje liście kalafiora zgodnie z ruchem zero waste.
Liście kalafiora - Co można z nich zrobić?
Liście kalafiora są jadalne. Zazwyczaj są jednak wyrzucane razem z innymi odpadkami. A co można z nimi zrobić? Można je upiec i dodać do pasztetu warzywnego, surowych, młodych liści można użyć do koktajlu warzywno-owocowego. Listki można też dodać do sałaty lub np. upiec je w piekarniku, jak chipsy i posypać przyprawami. Pokrojone liście kalafiora można też dodać do zupy warzywnej i zupy typu krem.
Kalafior – co warto wiedzieć?
Kalafior poleca się osobom, które chcą się odchodzić. Mimo to kalafior jest ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze, które możemy złagodzić, podając go z koprem, kminkiem lub czosnkiem.
A jakie ma właściwości? Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, dlatego praktycznie każdy może jeść go w nieograniczonej ilości. Kalafior dostarczy nam witaminy C, A, E, K i witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, potas i żelazo.
Nie mniejsze właściwości korzystne dla naszego zdrowia posiadają liście kalafiora. Zatem warto ja zachować i przyrządzić z nich coś pysznego. Świetnie sprawdzi się w kuchni wegańskiej. Idealnie pasuje do dania typu curry.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl