Blisko ludziLiście kalafiora to składnik wielu dań kuchni międzynarodowej. Nigdy ich nie wyrzucaj

Liście kalafiora to składnik wielu dań kuchni międzynarodowej. Nigdy ich nie wyrzucaj

Liście kalafiora można dusić, zasmażać, piec, gotować, kisić i suszyć oraz dodawać do koktajli i zup. Zatem nie wyrzucaj liści kalafiora. Przyczynią się do prawidłowej pracy jelit i ochronią przed zaparciami.

Co można zrobić z liści kalafiora?
Co można zrobić z liści kalafiora?
Źródło zdjęć: © Getty Images

15.07.2021 09:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Liście kalafiora zawierają dużo błonnika, dlatego warto je jeść, szczególnie wtedy, kiedy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Dodatkowo są bogate w wapń i żelazo. Podobnie, jak całe warzywo liście są niskokaloryczne i warto je włączyć do diety. Wiele dań kuchni międzynarodowej wykorzystuje liście kalafiora zgodnie z ruchem zero waste.

Liście kalafiora - Co można z nich zrobić?

Liście kalafiora są jadalne. Zazwyczaj są jednak wyrzucane razem z innymi odpadkami. A co można z nimi zrobić? Można je upiec i dodać do pasztetu warzywnego, surowych, młodych liści można użyć do koktajlu warzywno-owocowego. Listki można też dodać do sałaty lub np. upiec je w piekarniku, jak chipsy i posypać przyprawami. Pokrojone liście kalafiora można też dodać do zupy warzywnej i zupy typu krem.

Kalafior – co warto wiedzieć?

Kalafior poleca się osobom, które chcą się odchodzić. Mimo to kalafior jest ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze, które możemy złagodzić, podając go z koprem, kminkiem lub czosnkiem.

A jakie ma właściwości? Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, dlatego praktycznie każdy może jeść go w nieograniczonej ilości. Kalafior dostarczy nam witaminy C, A, E, K i witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, potas i żelazo.

Nie mniejsze właściwości korzystne dla naszego zdrowia posiadają liście kalafiora. Zatem warto ja zachować i przyrządzić z nich coś pysznego. Świetnie sprawdzi się w kuchni wegańskiej. Idealnie pasuje do dania typu curry.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Komentarze (4)