UrodaMajeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw

Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw

27.10.2015 11:38, aktual.: 12.12.2015 15:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zobaczcie, do czego dodawać poszczególne przyprawy.

Nie tylko polepszają smak potraw, ale mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak nie zawsze trzeba szukać w egzotycznych przypraw, ponieważ nasze rodzime produkty także są bogactwem cennych składników. Poznajcie właściwości pieprzu cayenne, kurkumy, pietruszki oraz majeranku.

- Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, czyli związek który jest podejrzewany o przyczynianie się do zrzucenia kilogramów. Przyprawa wykazuje również właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie oraz przeciw pasożytniczo. Używana jest również jako środek wykazujący działanie rozgrzewające, a także wzmacniający wątrobę i pobudzający układ krążenia.

Pietruszka jest doskonałym źródłem witaminy C oraz żelaza. Możemy ją dodawać do warzywnych koktajli. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jej spożywaniem. Zawiera szczawiany, które mogą wiązać się z powstawaniem kamicy nerkowej. Natomiast majeranek przeciwdziała wzdęciom oraz przyspiesza trawienie. Warto go dodawać do potraw z fasoli.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także