Trwa ładowanie...
d1olmf6
Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw

Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw

Zobaczcie, do czego dodawać poszczególne przyprawy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d1olmf6

Nie tylko polepszają smak potraw, ale mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak nie zawsze trzeba szukać w egzotycznych przypraw, ponieważ nasze rodzime produkty także są bogactwem cennych składników. Poznajcie właściwości pieprzu cayenne, kurkumy, pietruszki oraz majeranku.

- Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, czyli związek który jest podejrzewany o przyczynianie się do zrzucenia kilogramów. Przyprawa wykazuje również właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie oraz przeciw pasożytniczo. Używana jest również jako środek wykazujący działanie rozgrzewające, a także wzmacniający wątrobę i pobudzający układ krążenia.

d1olmf6

Pietruszka jest doskonałym źródłem witaminy C oraz żelaza. Możemy ją dodawać do warzywnych koktajli. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jej spożywaniem. Zawiera szczawiany, które mogą wiązać się z powstawaniem kamicy nerkowej. Natomiast majeranek przeciwdziała wzdęciom oraz przyspiesza trawienie. Warto go dodawać do potraw z fasoli.

* Te przyprawy mogą szkodzić*

* Kawa i kakao - domowe spalacze tłuszczu*

* Zielone smoothie z kokosa i szpinaku*

d1olmf6

Podziel się opinią

Share
d1olmf6
d1olmf6