Trwa ładowanie...
d2r5e1s
Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw

Majeranek i pietruszka - królowie polskich przypraw

Zobaczcie, do czego dodawać poszczególne przyprawy.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d2r5e1s

Nie tylko polepszają smak potraw, ale mają korzystny wpływ na nasz organizm. Jednak nie zawsze trzeba szukać w egzotycznych przypraw, ponieważ nasze rodzime produkty także są bogactwem cennych składników. Poznajcie właściwości pieprzu cayenne, kurkumy, pietruszki oraz majeranku.

- Pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, czyli związek który jest podejrzewany o przyczynianie się do zrzucenia kilogramów. Przyprawa wykazuje również właściwości lecznicze. Działa przeciwzapalnie oraz przeciw pasożytniczo. Używana jest również jako środek wykazujący działanie rozgrzewające, a także wzmacniający wątrobę i pobudzający układ krążenia.

d2r5e1s

Pietruszka jest doskonałym źródłem witaminy C oraz żelaza. Możemy ją dodawać do warzywnych koktajli. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jej spożywaniem. Zawiera szczawiany, które mogą wiązać się z powstawaniem kamicy nerkowej. Natomiast majeranek przeciwdziała wzdęciom oraz przyspiesza trawienie. Warto go dodawać do potraw z fasoli.

* Te przyprawy mogą szkodzić*

* Kawa i kakao - domowe spalacze tłuszczu*

* Zielone smoothie z kokosa i szpinaku*

d2r5e1s

Podziel się opinią

Share

d2r5e1s

d2r5e1s
d2r5e1s