Migdałowe westchnienia mniszek

Migdały do mojej kuchni weszły tylnymi drzwiami. Dostałem w prezencie butelkę wybornego likieru „Amaretto”. Natychmiast przypadł mi do gustu ów oryginalny, słodko- gorzki smak. Słynny, włoski likier migdałowy świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, budyniu, czy wielu lodowych deserów. W chłodny wieczór proponuję, by „Amaretto” lekko podgrzać, połączyć z gorącą czekoladą i przybrać bitą śmietaną. Taka bomba kaloryczna najpierw nas rozweseli, a potem miło ukoi przed snem.

Migdałowe westchnienia mniszek
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Migdały do mojej kuchni weszły tylnymi drzwiami. Dostałem w prezencie butelkę wybornego likieru „Amaretto”. Natychmiast przypadł mi do gustu ów oryginalny, słodko- gorzki smak. Słynny, włoski likier migdałowy świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, budyniu czy lodowych deserów. W chłodny wieczór proponuję, by „Amaretto” lekko podgrzać, połączyć z gorącą czekoladą i przybrać bitą śmietaną. Taka bomba kaloryczna najpierw nas rozweseli, a potem miło ukoi przed snem.

Gaje migdałowe w Hiszpanii prezentują się cudownie. Szczególnie, gdy kwitnie różowa odmiana migdałowców. Pąki szczelnie pokrywają bezlistne drzewa i przywodzą na myśl kwitnące drzewa brzoskwiniowe. Podobno starożytni Grecy uważali kwiaty migdałowca za symbol miłości dziewiczej. Opadające płatki traktowano natomiast jako łzy dziewic, które nie zdołały w „niepokalanym” stanie dotrwać do zamążpójścia. Jadalne są nasiona migdałowca ukryte w twardej i chropowatej łusce. Podobno przywędrowały one do Europy Jedwabnym Szlakiem ze Środkowej Azji. Tak czy inaczej najlepiej przyjęły się w krajach basenu Morza Śródziemnego. I to właśnie tam zaczęto je na szeroką skale wykorzystywać w kuchni i kosmetyce.

Wzmianki o nich pojawiają się nawet w Starym Testamencie. Czym dalej na północ Europy, tym migdały były droższe i uważane za luksusowe bakalie. Może dlatego przez wiele lat w naszej tradycji kulinarnej migdały traktowało się jako dość wykwintny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów i ciast. Przede wszystkim wchodziły w skład wielkanocnych mazurków czy weselnych tortów. W wielu książkach kucharskich przepisy na słodkości z migdałami wypełniają kilkadziesiąt stron.

Trafić możemy nie tylko na migdałowy budyń, kisiel czy słodki sos, ale także na migdałowe strucle, baby i biszkopty. Kiedyś jako deser traktowano również wyborną zupę migdałową, przyrządzaną na bazie mleka gotowanego z cukrem, ryżu z cynamonem i rodzynek. Do ciast doskonale także nadaje się nadzienie z mielonych migdałów, utartych z cukrem żółtek i skórki cytrynowej. Pamiętać także należy, że migdały stanowią główny składnik popularnego marcepanu, czyli masy z prażonych i mielonych migdałów, z dodatkiem cukru i olejku migdałowego.

W kuchni śródziemnomorskiej migdały występują nie tylko w deserach oraz popularnych napojach chłodzących, takich jak „orszada”, ale także w kuchni „słonej”. Wykorzystuje się jednak głównie migdały słodkie. Gorzka odmiana zawiera bowiem szkodliwą w dużym stężeniu amigdalinę. Niestety, to jednak gorzkie migdały mają ładniejszy i bardziej intensywny aromat. Tak więc, dla uzyskania lepszego smaku i zapachu do potraw dodaje się również ograniczoną ilość migdałów gorzkich. A efekty bywają naprawdę zaskakujące i ciekawe!

Mój pierwszy kontakt z takim wykorzystaniem migdałów w kuchni miał miejsce w Katalonii. Popularne tam klopsiki wołowe (Albóndigas) podaje się w gęstym sosie pomidorowym. Uzyskuje się go ze słodkich pomidorów wysmażonych na oliwie, z dodatkiem czosnku, białego wina, szafranu, liści laurowych i rozmarynu. Sosu jednak nie zagęszcza się mąką. Hiszpanie stosują do tego mieszankę niewielkich grzanek z pszennej bagietki, migdałów i piniowych orzeszków. Wszystkie te składniki należy dobrze utrzeć w moździerzu, a następnie dodawać do sosu, aż uzyska on odpowiednią konsystencję. Całość najlepiej przygotowywać w glinianym rondlu nasączonym oliwą. Choć jest przy tym trochę roboty, to jednak efekt jest naprawdę imponujący. Szczególnie zapada w pamięci ów specyficzny, lekko gorzki, migdałowy posmak sosu pomidorowego.

Popularne są także klopsiki cielęce w „białym” sosie ze zmiksowanych migdałów, białego wina, soku z cytryny i oregano. W Hiszpanii przygotowuje się także dość smaczną, choć dla nas nieco szokującą, zupę migdałową na bazie rosołu, z kaszką manną, żółtkami, masłem i kwaśną śmietaną. Prażonymi migdałami posypuje się także zupę z muli, ziemniaków i cebuli. Bardzo popularną przekąską są natomiast migdały przesmażone na oliwie i posypane solą morską lub migdały w cukrze i z cynamonem.

A od tych ostatnich dzieli nas zaledwie kilka kroków od popularnych hiszpańskich ciasteczek „westchnienie mniszki”. Migdały, miód, czekolada, masło, mąka i cukier tworzą w tym wypadku prawdziwą bombę kaloryczną z opóźnionym zapłonem. Zapewne jednak bogobojne „monjas” nie musiały się przejmować zgrabną figurą. Zawsze możemy się pocieszyć, że migdały to także kopalnia witaminy E, zwanej...witaminą młodości. Niewielka garść migdałów zaspakaja w 120 procentach nasze dzienne zapotrzebowanie na tę cenną substancję.

Maciej Kucharski (mk/mtr)

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Młynarska ostro o Eurowizji 2025. "Na granicy ataku epilepsji"
Młynarska ostro o Eurowizji 2025. "Na granicy ataku epilepsji"
Włączyła pierwszy raz od lat. Dodała krótki wpis
Włączyła pierwszy raz od lat. Dodała krótki wpis
Filiżanki z PRL-u warte fortunę. Sprawdź, czy masz w domu
Filiżanki z PRL-u warte fortunę. Sprawdź, czy masz w domu
Czarne kropki na oknach? Nie czekaj. Oto, co powinieneś zrobić
Czarne kropki na oknach? Nie czekaj. Oto, co powinieneś zrobić
Uległeś ogrodowej modzie? Natychmiast usuń. Są toksyczne
Uległeś ogrodowej modzie? Natychmiast usuń. Są toksyczne
Korcz wzięła ślub po 19 latach. Wszystko odbyło się wtajemnicy
Korcz wzięła ślub po 19 latach. Wszystko odbyło się wtajemnicy
Tak działa syndrom wdowca. Seksuolog mówi wprost
Tak działa syndrom wdowca. Seksuolog mówi wprost
Ginekolożka apeluje. Tego nie róbmy w basenie
Ginekolożka apeluje. Tego nie róbmy w basenie
Zmiany u rodziny Clarke. Czaruś zaskoczył wszystkich
Zmiany u rodziny Clarke. Czaruś zaskoczył wszystkich
Masturdating robi furorę. Także osoby w związkach są zachwycone
Masturdating robi furorę. Także osoby w związkach są zachwycone
Podlej nim róże. Mszyce przestaną być problemem
Podlej nim róże. Mszyce przestaną być problemem
Masz w domu stary dowód? Absolutnie go nie wyrzucaj
Masz w domu stary dowód? Absolutnie go nie wyrzucaj