Miso - japońska zupa na piękny wygląd
Potrawa domowej kuchni japońskiej to gwarancja dobrego samopoczucia i zdrowia. Alicja Than pokazała nam, że przygotowanie tego dania jest wyjątkowo proste.
07.07.2016 | aktual.: 25.07.2016 14:54
Podstawowym składnikiem zupy miso, od którego pochodzi jej nazwa, jest pasta miso, czyli aktywna biologicznie soja, która została w specjalny sposób sfermentowana. Pasta ta działa jak naturalny antybiotyk, dzięki czemu zupa miso wykazuje dobroczynne działanie na nasz układ trawienny i system odpornościowy. Stwierdzono, że jej spożywanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. To podstawowa zupa, jaką na co dzień spożywają Japończycy, których zalicza się do najbardziej długowiecznych społeczeństw. Według książki: „Japonki nie tyją i się nie starzeją” to sekret zdrowia i młodego wyglądu Japończyków. Co ciekawe, Japończycy jadają zupę miso nie na obiad, a częściej w ramach śniadania. Warto iść ich przykładem i przygotować ten specjał.
Zobacz także: Onigiri - japońskie kanapki na poprawę humoru