GotowaniePrzepisyMiso - japońska zupa na piękny wygląd

Miso - japońska zupa na piękny wygląd

Potrawa domowej kuchni japońskiej to gwarancja dobrego samopoczucia i zdrowia. Alicja Than pokazała nam, że przygotowanie tego dania jest wyjątkowo proste.

Magdalena Pomorska

07.07.2016 | aktual.: 25.07.2016 14:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Podstawowym składnikiem zupy miso, od którego pochodzi jej nazwa, jest pasta miso, czyli aktywna biologicznie soja, która została w specjalny sposób sfermentowana. Pasta ta działa jak naturalny antybiotyk, dzięki czemu zupa miso wykazuje dobroczynne działanie na nasz układ trawienny i system odpornościowy. Stwierdzono, że jej spożywanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. To podstawowa zupa, jaką na co dzień spożywają Japończycy, których zalicza się do najbardziej długowiecznych społeczeństw. Według książki: „Japonki nie tyją i się nie starzeją” to sekret zdrowia i młodego wyglądu Japończyków. Co ciekawe, Japończycy jadają zupę miso nie na obiad, a częściej w ramach śniadania. Warto iść ich przykładem i przygotować ten specjał.
Zobacz także: Onigiri - japońskie kanapki na poprawę humoru

Komentarze (2)