Napar z kory drzewa lapacho działa jak naturalny antybiotyk
Południowoamerykańscy Indianie od wieków znali antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne działanie kory drzewa lapacho. Trzeba jednak uważać stosując ten specyfik.
03.03.2014 | aktual.: 03.03.2014 16:35
Południowoamerykańscy Indianie od wieków znali antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne działanie kory drzewa lapacho. Specyfik ten jest obecnie wykorzystywany również na Zachodzie we wspomaganiu leczenia niektórych zakażeń i wrzodów żołądka. Przed zastosowaniem lapacho warto jednak skonsultować się z lekarzem. Substancje czynne zawarte w korze drzewa mogą wywołać skutki uboczne, m.in. zmniejszyć krzepliwość krwi i zwiększyć ryzyko poronienia. - Badania wykazały, że lapacho zawiera wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas. Dwoma głównymi składnikami aktywnymi jest lapachol i beta-lapachon. Herbatę tę można stosować przy chorobach wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Trzeba podkreślić, że jest skuteczna wobec bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka – mówi inż. Ewelina Plewicka, specjalista ds. żywienia w przychodni MdMed.