Alkohol, kawa, herbata, kolorowe i gazowane oranżady, nektary z kartonów - długa jest lista produktów, których powinna unikać kobieta spodziewająca się dziecka. Na szczęście nie brakuje też napojów zalecanych w okresie ciąży, wzmacniających organizm przyszłej mamy oraz jej pociechy.
Alkohol, kawa, herbata, kolorowe i gazowane oranżady, nektary z kartonów - długa jest lista produktów, których powinna unikać kobieta spodziewająca się dziecka. Na szczęście nie brakuje też napojów zalecanych w okresie ciąży, wzmacniających organizm przyszłej mamy oraz jej pociechy.
Woda kokosowa
Płyn wydobywany z wnętrza młodego owocu palmy jest uznawany za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych, także dla kobiet w ciąży. Wysoka zawartość potasu i magnezu sprawia, że woda kokosowa pozytywnie działa na układ nerwowy, pomagając znieść stresujące chwile. Sprzyja regulacji gospodarki wodnej i ciśnienia krwi.
Napój znakomicie uzupełnia niedobory elektrolitów, często pojawiające się u kobiet oczekujących dziecka. Nawadnia organizm znacznie skuteczniej niż popularne na rynku napoje izotoniczne, których zdecydowanie należy unikać w ciąży.
(raf)/(mtr), WP Kobieta
Sok z buraka
Już przed wiekami zalecano go kobietom w ciąży, wierząc, że zapewni zdrowie i pomyślność matce i jej dziecku. Dziś powinny one docenić fakt, że sok z buraka jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu foliowego, który dba o prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, uczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek, a także usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego. Witamina jest niezbędna do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Jej niedobór u matek uznaje się za główną przyczynę rozszczepu kręgosłupa u dziecka.
Herbatka z dzikiej róży
Owoce popularnego w Polsce krzewu dostarczają mnóstwo witaminy B1, B2, E, K i PP, a szczególnie C (już 2-3 mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka). Dzięki temu herbatka lub sok z dzikiej róży działa wzmacniająco na organizm i bardzo skutecznie wzmacnia system odpornościowy. Dlatego takie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie kobiet w okresie ciąży i karmienia. Pomagają także przezwyciężyć stan ogólnego osłabienia, zmęczenia i stresu i są polecane podczas przeziębień czy infekcji układu oddechowego.
Sok z grejpfruta
Najlepiej wyciskać go własnoręcznie, ponieważ gotowe produkty bywają wzbogacane dużą ilością cukru, a niekiedy również konserwantami, bardzo niebezpiecznymi dla kobiety w ciąży. W tym okresie dużym problemem stają się kamienie nerkowe. Sok grejpfrutowy, dzięki potężnej dawce witaminy C i kwasu cytrynowego, nie tylko utrudnia rozwój dokuczliwych złogów, ale także potrafi je skutecznie rozpuścić.
Napój ułatwia również przyswajanie żelaza, czyli niezwykle istotnego składnika diety ciężarnej kobiety.
Sok z pokrzywy
"Parząca" roślina to skarbnica żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witaminy C, B, K i karotenu, a także kwasów organicznych i garbników.
Ze względu na tak bogaty skład, sok z pokrzywy jest zalecany w okresie wzmożonej pracy organizmu, zwłaszcza ciąży, Dzięki regularnemu spożywaniu tego napoju przyszła mama zyska większą odporność i usunie groźne toksyny, a po narodzinach dziecka zwiększy produkcję mleka oraz przyspieszy likwidację obrzęków. Łatwiej upora się także z zakażeniami dróg moczowych, szczególnie niebezpiecznymi w okresie ciąży.
Woda mineralna
W okresie ciąży nie możemy zapominać o odpowiednim nawadnianiu organizmu. Należy pić nawet 2-2,5 litra płynów dziennie. Przede wszystkim niegazowanej wody (najlepiej średnio- lub wysokomineralizowanej), która zapobiega wielu dolegliwościom "stanu brzemiennego": zmęczeniu, zaparciom, czy nudnościom. Jej atutem jest także pozytywny wpływ na metabolizm.
Zdaniem naukowców codzienne wypicie pół litra "mineralnej" pozwala na przyspieszenie przemiany materii o 30 proc. Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy układu trawienia - rozpuszcza i transportuje substancje odżywcze, a także usuwa toksyny.
Napar z rumianku
Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje dobroczynne właściwości tej rośliny. Niegdyś kobietom podawano napar z rumianku podczas porodu, co pozwalało złagodzić ból. Dziś wykorzystuje się bardziej nowoczesne metody uśmierzania dolegliwości, ale napój wciąż może stanowić remedium na problemy w okresie ciąży, na przykład ogranicza dokuczliwe mdłości. Rumianek wykazuje także działanie uspokajające, jest skutecznym środkiem na bezsenność czy migreny. Nasiadówka z naparu pomaga uporać się z powszechną dolegliwością w ciąży, czyli infekcjami dróg moczowych.
Maślanka
W okresie ciąży, a później także laktacji, bardzo ważnym składnikiem mineralnym dla kobiety jest wapń - podstawowy budulec kości. Jeśli nie dostarczymy jego odpowiedniej dawki płodowi, zacznie pobierać pierwiastek z układu kostnego matki, zwiększając u niej ryzyko rozwoju osteoporozy. Niedobór wapnia może również wpływać na samopoczucie, wywoływać bóle głowy i permanentne uczucie zmęczenia.
Znakomitym źródłem tego ważnego minerału jest maślanka - obecne w niej bakterie wytwarzają też kwas mlekowy, który przyspiesza trawienie i wspomaga pracę jelit.
(raf)/(mtr), WP Kobieta