Nie jedz takich ziemniaków. Są trujące

Jeśli kartofle są zielonkawe, wypuszczają pędy nie nadają się do jedzenia
Jeśli kartofle są zielonkawe, wypuszczają pędy nie nadają się do jedzenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

31.01.2024 11:10, aktual.: 31.01.2024 14:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki są pyszne i pożywne, ale tylko pod warunkiem, że nie są zielone. Jeśli znajdziemy takie w kuchni, musimy je natychmiast wyrzucić. Występuje w nich trująca substancja, która może nawet doprowadzić do śmierci.

Pyry, ziemniaki, kartofle. Można śmiało powiedzieć, że to jedno z ulubionych warzyw Polaków, które często ląduje na naszych stołach. Ziemniaki z wody z dodatkiem koperku stanowią idealny dodatek do obiadu, sałatka ziemniaczana to znakomity pomysł na kolację, a frytki… No kto nie lubi frytek? Zanim jednak zabierzemy się do obierania i gotowania porcji ziemniaków, warto dobrze im się przyjrzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielone ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia

Ziemniaki trzeba przechowywać w odpowiedni sposób: w chłodnych i ciemnych pomieszczeniach. Jeśli o to nie zadbamy i będziemy trzymać je zbyt długo w ciepłym i jasnym miejscu, szybko dostrzeżemy, że dzieje się z nimi coś niedobrego. Zaczynają się zielenić i puszczają pędy. Gdy tak się stanie, nie nadają się do spożycia, ponieważ niebezpiecznie wzrasta w nich stężenie solaniny. Jest to trujący związek z grupy glikoalkaloidów, występujący głównie w pędach roślin psiankowatych oraz właśnie kiełkujących ziemniakach. Spożycie prowadzi do zatrucia pokarmowego.

Na temat trujących ziemniaków wypowiedziała się w programie "Dzień Dobry TVN" Paulina Ihnatowicz, dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej.

Jakie są objawy zatrucia solaniną?

Ziemniaki wytwarzają niewielkie ilości solaniny, ale jej stężenie zwiększa się w momencie wypuszczania kiełków i pędów. W naturalnym środowisku jej zadaniem jest ochrona rośliny przed bakteriami, grzybami i szkodnikami. Jeśli solanina w znacznym stężeniu dostanie się do organizmu człowieka, może dojść do zatrucia.

Objawy pojawiają się po kilku godzinach od spożycia szkodliwej substancji. Należą do nich przede wszystkim zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle brzucha i głowy, biegunka, wymioty oraz nadmierne pocenie się. W skrajnych przypadkach zatrucie może doprowadzić do śpiączki i śmierci.

Uwaga, takie ziemniaki nie nadają się do jedzenia

Na szczęście bardzo łatwo rozpoznać ziemniaki, które nie nadają się już do spożycia. Zdrowe okazy powinny mieć w miarę jednolitą, brązową skórkę oraz białe lub żółte wnętrze (o ile nie jest to gatunek, który wyróżnia się specyficzną barwą). Jeśli kartofle są zielonkawe, wypuszczają pędy i mają charakterystyczne "oczka", to znaczy, że zaczynają kiełkować. Takie ziemniaki są niebezpieczne do jedzenia, więc musimy albo je wyrzucić, albo bardzo starannie obrać. Najwięcej solaniny gromadzi się w kiełkach i w łupinie, dlatego musimy je wykroić z dużym zapasem (ok. 1 cm grubości).

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także