Obierać pieczarki czy nie. Znasz odpowiedź na to pytanie?

Zdarza się, że podczas gotowania popełniamy różne błędy, które mają wpływ na jakość naszych potraw. Aby uniknąć ich powtarzania, warto dokonać przyjrzeć się naszym kuchennym nawykom, które mogą okazać się nie tylko niepotrzebne, ale też szkodliwe. I nie chodzi tu tylko o kwestię obierania pieczarek.

Obierasz pieczarki przed smażeniem czy gotowaniem?
Obierasz pieczarki przed smażeniem czy gotowaniem?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. ASK

Często nie zdajemy sobie sprawy, ile czasu marnujemy na wykonywanie prostych czynności w kuchni, które ostatecznie okazują się zupełnie zbędne. Niepotrzebnie obieramy niektóre warzywa czy źle wyrabiamy ciasto. Warto zwrócić uwagę na te aspekty, aby w przyszłości uniknąć tych błędów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obierać pieczarki czy nie. Oto jest pytanie

Czasem robimy coś automatycznie, bo tak nauczyliśmy się w domu. A możemy zaoszczędzić czas i uniknąć marnowania jedzenia.

Tak właśnie będzie w przypadku obierania pieczarek. Wiele osób zadaje sobie to pytanie: obierać czy nie? Jeżeli używasz pieczarek do smażenia lub gotowania, nie musisz ich obierać. Wystarczy, że dokładnie je umyjesz i w razie potrzeby odetniesz końcówki trzonków. Jeśli są mocno brudne, można wyczyścić je przy pomocy szczoteczki lub kuchennego zmywaka.

Ta sama zasada dotyczy np. obierania młodych ziemniaków. To kolejny powszechny błąd w kuchni. Zamiast męczyć się ze skrobaniem, wystarczy je porządnie umyć i włożyć do garnka. Obieranie młodej marchewki też jest stratą czasu -  skóra na młodych warzywach jest bardzo delikatna i cienka. Nie ma potrzeby jej pozbywać się. Młode marchewki wystarczy dobrze umyć pod bieżącą wodą. Możesz też zostawić zielone łodyżki, które dodadzą smaku potrawie.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak smażyć pieczarki?

Jeżeli tak, to jesteś we właściwym miejscu. Przede wszystkim, musisz zacząć od dokładnego umycia pieczarek. Nie zapominaj, że nie obieramy ich, a jedynie kroimy na mniejsze kawałki. Następnie, wrzucamy je na patelnię i zaczynamy doprawiać. Ale uwaga! Nie zaczynaj od soli! Solenie powinno być zarezerwowane na sam koniec procesu smażenia.

Jeśli chcesz wydobyć z pieczarek najlepszy smak, użyj świeżego mielonego pieprzu. Jeśli nigdy tak nie robiliście, to musicie spróbować. Pieczarki przyrządzone w ten sposób wychodzą obłędne! Na koniec, po wyłączeniu ognia, dodaj sól. Dzięki takiej kolejności smażenia i solenia twoja patelnia nie zostanie zalana wodą z pieczarek.

Pod koniec smażenia grzybów, możesz również dodać inne przyprawy i zioła, aby nadać im dodatkowego smaku. Tak przygotowane pieczarki to idealny dodatek do wielu potraw. Na przykład, doskonale komponują się z pieczonym mięsem z rozmarynem, kluskami śląskimi i surówką z buraczków. Koniecznie wypróbuj takie połączenia, a na pewno nie pożałujesz.

Wypełnij naszą ankietę dotyczącą Walentynek TUTAJ.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (30)