GotowaniePrzepisyPenne i czerwona cebula w szynce parmeńskiej
Penne i czerwona cebula w szynce parmeńskiej
Przed podaniem udekoruj talerze rozmarynem i kminem.
05.10.2005 | aktual.: 23.03.2013 18:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
- 800 g obranej i posiekanej cebuli
- 80 g masła
- 50 g kminu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 320 g szynki parmeńskiej, cieniutko posiekanej
- 320 g penne
- 3 litry osolonej wrzącej wody
- 40 g posiekanej pietruszki
- 40 g utartego sera Parmezan,
- 4 łodyżki rozmarynu
Przygotowanie:
- Na niewielkim ogniu podgrzej na maśle cebule z kminem przez 45 minut, mieszając drewnianą łyżką.
- Dodaj białego wina i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj 15 minut.
- Wyłóż 4 miseczki szynką parmeńską
- Ugotuj penne w osolonej wodzie, odcedź z wody, połącz z cebulą, pietruszką i parmezanem. Do smaku dodaj sól i pieprz.
- Wypełnij miseczki z szynką pastą i zawiń szynkę na wierzch, zakrywając makaron. Każdą porcję przełóż na talerz, odwracając miseczki do góry dnem.
- Udekoruj talerze rozmarynem i reszką kminu.
Przepis pochodzi z książki Diego Chiariniego "PASTA Agnesi…"
Syrop z cebuli najlepszy na przeziębienie