Trwa ładowanie...
d3du5ho
Edipresse
#ŻYĆLEPIEJ

Penne i czerwona cebula w szynce parmeńskiej

Przed podaniem udekoruj talerze rozmarynem i kminem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Penne i czerwona cebula w szynce parmeńskiej
d3du5ho

Składniki:
- 800 g obranej i posiekanej cebuli
- 80 g masła
- 50 g kminu
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 320 g szynki parmeńskiej, cieniutko posiekanej
- 320 g penne
- 3 litry osolonej wrzącej wody
- 40 g posiekanej pietruszki
- 40 g utartego sera Parmezan,
- 4 łodyżki rozmarynu

Przygotowanie:
1. Na niewielkim ogniu podgrzej na maśle cebule z kminem przez 45 minut, mieszając drewnianą łyżką.
2. Dodaj białego wina i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj 15 minut.
3. Wyłóż 4 miseczki szynką parmeńską
4. Ugotuj penne w osolonej wodzie, odcedź z wody, połącz z cebulą, pietruszką i parmezanem. Do smaku dodaj sól i pieprz.
5. Wypełnij miseczki z szynką pastą i zawiń szynkę na wierzch, zakrywając makaron. Każdą porcję przełóż na talerz, odwracając miseczki do góry dnem.
6. Udekoruj talerze rozmarynem i reszką kminu.

Przepis pochodzi z książki Diego Chiariniego "PASTA Agnesi…"
Syrop z cebuli najlepszy na przeziębienie

d3du5ho

Podziel się opinią

Share
d3du5ho
d3du5ho