Pieczona papryka – proste przepisy

Papryka, która wcześniej została upieczona, zaliczana jest do tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej oraz włoskiej. Co więcej, to smaczne warzywo można również nadziewać i faszerować.

Pieczona papryka – proste przepisy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
1

Pieczona papryka – co warto o niej wiedzieć?

Papryka w formie pieczonej jest zarówno słodka jak i delikatna, dlatego uważa się, że doskonale sprawdzi się jako dodatek do większości potraw, nawet deserów. Z tego powodu warzywo to jest bardzo popularne w krajach takich jak Hiszpania czy Włochy w formie m.in. tapasów.

Oprócz tego bardzo łatwo przyrządzić paprykę w domu – wystarczy ją drobno pokroić i dodać do risotto lub makaronu. Alternatywą jest dodanie papryki do sałatki z mozzarellą lub wykorzystanie jej do przygotowania tradycyjnych kanapek. Co więcej, niezwykle smaczną formą podania papryki jest antipasti, które następnie zalewamy oliwą i podajemy z dodatkiem czosnku oraz gałązki rozmarynu.

Pieczona papryka – sposób przygotowania

Do przygotowania pieczonej papryki potrzebne będą ok. 4 sztuki wcześniej umytego warzywa, aby całość zmieściła się na blasze do pieczenia. Następnie z papryki odcinamy górną warstwę zakończoną zielonym ogonkiem i wyciągamy ze środka gniazdo, usuwając z wnętrza białe błony, które nie nadają się do jedzenia ze względu na gorzki smak i twardą formę. Dobrym pomysłem jest również popukanie od zewnątrz papryki, aby dokładnie opróżnić ją z wszelkich pestek.

Teraz możemy rozdzielić warzywo na połowę i usunąć nożem ostatnie pestki, a pokrojone papryki położyć na pergaminie, którym następnie wyłożymy blachę. W tym momencie możemy rozpocząć pieczenie, wcześniej nagrzewając piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, aby warzywa piec przez kolejne 30 minut, używając do tego najwyższej półki. Kiedy już skończymy pieczenie, paprykę wyjmujemy i całość odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, tak aby skórka zaczęła odchodzić od głównej części warzywa. Teraz możemy zedrzeć skórkę i danie gotowe.

Faszerowane papryki z piekarnika – przepis

Pieczoną paprykę można podać w faszerowanej formie. Potrzebować będziemy do tego:

Kiedy już skompletujemy wszystkie składniki, na patelni podsmażamy mięso z cebulą oraz dodajemy zioła. W tym samym czasie zaczynamy gotować kaszę jaglaną, a papryki przygotowujemy, odkrawając ich górną część i wydrążając środek. Następnie przygotowany na patelni farsz umieszczamy we wnętrzu warzyw, na przemian przekładając warstwy mięsa z kukurydzą serem mozzarellą i kaszą.

Kiedy dostatecznie napełnimy warzywa, zamykamy je odciętą wcześniej ''czapką'' i wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie faszerowane papryki wyjmujemy i pozwalamy im ostygnąć. Danie w takiej formie jest gotowe do zjedzenia.

Wybrane dla Ciebie

Matka zostawiła jej ojca dla innej kobiety. O wszystkim dowiedziała się z e-maila
Matka zostawiła jej ojca dla innej kobiety. O wszystkim dowiedziała się z e-maila
Spryskaj kostkę brukową. Bez szorowania będzie jak nowa
Spryskaj kostkę brukową. Bez szorowania będzie jak nowa
Hit wiosny 2025. Spójrzcie na te spodnie
Hit wiosny 2025. Spójrzcie na te spodnie
Angielskie "domy grozy". Pacjentów przykuwano łańcuchami i traktowano jak dzikie bestie
Angielskie "domy grozy". Pacjentów przykuwano łańcuchami i traktowano jak dzikie bestie
Stanisława Walasiewicz. Po sekcji zwłok chciano jej odebrać medale i rekordy
Stanisława Walasiewicz. Po sekcji zwłok chciano jej odebrać medale i rekordy
Trudno oderwać wzrok. Janachowska przyszła w gorsetowym topie
Trudno oderwać wzrok. Janachowska przyszła w gorsetowym topie
Był gwiazdą "Rodziny zastępczej". Nagle zniknął z show-biznesu
Był gwiazdą "Rodziny zastępczej". Nagle zniknął z show-biznesu
Babciny sposób na gęste brwi. Wystarczy kilka kropel
Babciny sposób na gęste brwi. Wystarczy kilka kropel
Triki dla 60-latek. Efekt odmłodzenia widać od razu
Triki dla 60-latek. Efekt odmłodzenia widać od razu
Zadomowiły się w Polsce. Najgorsze, co możesz zrobić, gdy je zobaczysz
Zadomowiły się w Polsce. Najgorsze, co możesz zrobić, gdy je zobaczysz
Mało kto wie, że to grzech. Kościół przypomina katolikom
Mało kto wie, że to grzech. Kościół przypomina katolikom
Jako pierwszy poinformował o katastrofie. Oto co usłyszał od dyplomaty
Jako pierwszy poinformował o katastrofie. Oto co usłyszał od dyplomaty