Piękna dzięki diecie
Najlepszym dowodem na to jest długowieczność i piękność Japonek, których talerze wyglądają jak małe dzieła sztuki. Jednak w dzisiejszym świecie, pełnym konserwowanej i rafinowanej żywności nie jest to wcale takie proste.
03.02.2018 11:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Aby zapewnić sobie młodość i dobre zdrowie, trzeba zrozumieć, jaką żywność należy wybierać, oraz stosować dwie najważniejsze zasady 2 U: umiar i urozmaicenie. Najgroźniejsze dla naszego organizmu są produkty wysoko przetworzone oraz wzbogacane aromatami, sztucznymi barwnikami, konserwantami, kwasami tłuszczowymi nasyconymi oraz w konfiguracji trans, syropem glukozowo-fruktozowym. Powodują one problemy z cerą, zubożają naszą dietę o cenne składniki odżywcze oraz zwiększają ryzyko chorób układu sercowo naczyniowego, cukrzycy typu II, nadwagi, a nawet
nowotworów.
BEAUTY FOOD NA TALERZU
Jedzenie, które sprawia, że jesteśmy piękne, nie musi być drogie i trudno dostępne. Wystarczy tylko dokonywać dobrych wyborów żywieniowych, bazować na świeżych produktach i zrezygnować z kupowania gotowych potraw. Najcenniejszymi składnikami naszej diety powinny być produkty bogate w naturalne antyoksydanty, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami doprowadzającymi do starzenia się komórek skóry, niszczą włókna kolagenowe i elastynę, powodując utratę elastyczności oraz zmarszczki i zwiększają ryzyko nowotworów.
Należą do nich wit. E (m.in. oleje roślinne nierafinowane, jajka, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, migdały, marchew i warzywa zielone liściaste), prowitamina A (w czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach, szpinaku, jarmużu, brokułach) oraz wit. z grupy B (m.in. chude mięso, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste, grube kasze, warzywa kapustne, banany, żółtko jaj) i barwniki roślinne, tzw. polifenole, zawarte w skórce czerwono-fioletowych owoców i warzyw (owoce jagodowe, porzeczki, jeżyny, maliny, żurawina, wiśnie, owoce goi, acai, pomidory).
Zapewniają one dobrą kondycję skóry, dbając o prawidłowy poziom jej nawilżenia oraz zapobiegając rogowaceniu, odnawiają lipidy międzykomórkowe i wzmacniają naczynia krwionośne oraz chronią skórę przed promieniowaniem UV. Ponadto mają wpływ na przyspieszoną regenerację komórek skóry i porost włosów, poprzez regulację pracy gruczołów łojowych zapobiegają ich wypadaniu. Aby wprowadzić w życie te porady, wystarczy do każdego drugiego śniadania wybierać kolorowe świeże owoce jagodowe, pić świeżo wyciskane soki na bazie warzyw korzeniowych i liściastych, a do każdego obiadu robić pyszną surówkę z warzyw kapustnych i zielonych liści z dodatkiem naturalnego nierafinowanego oleju, np. lnianego, lub oliwy i podawać grube kasze zamiast makaronu czy ziemniaków.
SZUKAJ ZDROWIA
Wewnętrzne wsparcie zapewnią też nienasycone kwasy tłuszczowe omega–3 (głównie DHA i EPA), których bogactwo znajdziemy w rybach morskich. Kwasy tłuszczowe to ważne elementy błon komórkowych, przyspieszają regenerację skóry, uodparniają na czynniki zewnętrzne, m.in. promieniowanie UV, czy kontakt z chemikaliami. Posiadają silne właściwości przeciwzapalne, redukują podrażnienia, obrzęki i zaczerwienienia oraz chronią przed nowotworzeniem. Aby zadbać o ich obecność w codziennej diecie, wybieraj ryby morskie, takie jak dziki łosoś, sardynki, makrele, a także orzechy włoskie i nierafinowane oleje, głównie lniany i rzepakowy. Komponując jadłospis zapewniający piękno, nie należy zapominać o ważnych mikro- i makroelementach. Do najważniejszych należy selen i cynk, zapewniające elastyczność skóry oraz wspomagające leczenie trądziku i trudno gojących się ran. Znajdziesz je w orzechach brazylijskich, włoskich, pestkach dyni, słonecznika, owocach morza, kiełkach czy otrębach. Wapń nadający gładkość i miękkość skóry znajdziesz w fermentowanych produktach mlecznych, brokułach czy sezamie. Krzem zapobiegający pękającym naczynkom oraz wzmacniający włosy i paznokcie, obecny szczególnie w naparach ze skrzypu czy amarantusie, daktylach i kaszy jaglanej.
TO JEST TO
Nie zapominajmy też o prawidłowym nawodnieniu organizmu i wypijaniu dziennie ok. 1,5–2 l płynów w postaci wody mineralnej nisko sodowej lub naparów ziołowych: skrzypu, pokrzywy, bratka trójbarwnego czy herbaty rooibos. Cennym elementem diety jest kurkuma. Zawarta w niej kurkumina posiada cenne właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Zabija wolne rodniki, a także pobudza w organizmie aktywność własnych mechanizmów antyoksydacyjnych. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, doprowadzając do utraty zdrowia i piękna, tj. miażdżyca, cukrzyca typu II, nadciśnienie, depresja czy choroby neurodegeneracyjne. Idealnie jest stosować w kuchni na co dzień mieszankę, dzięki której kurkumina staje się wielokrotnie bardziej dostępna biologicznie.
Wystarczy wymieszać oliwę lub olej rzepakowy nierafinowany z kurkumą, sproszkowaną papryką i pieprzem i stosować jako przyprawę do potraw! Dieta dla naszego piękna powinna eliminować rafinowany cukier obecny w komercyjnych wypiekach czy produktach przetworzonych. Dieta oparta o produkty z wysokim indeksem glikemicznym wpływa na wahania poziomu glukozy i insuliny we krwi, co prowadzi do rozregulowania gospodarki hormonalnej i ma wpływ na pogorszenie się stanu skóry, włosów i paznokci oraz sprzyja nadwadze związanej z insulinoopornością. Ponadto wysoki poziom glukozy we krwi nasila stany zapalne oraz proces glikacji, podczas którego zniszczeniu ulegają struktury białek budujących włókna kolagenowe, przez co skóra traci elastyczność i starzeje się w zastraszającym tempie. Pamiętaj, że sama możesz wpływać na swoje zdrowie, wystarczy tylko dokonywać świadomych wyborów żywieniowych. Bo piękno zaczyna się od zdrowego wnętrza!