FitnessPigułki na nietolerancję glutenu wkrótce w sprzedaży

Pigułki na nietolerancję glutenu wkrótce w sprzedaży

Pigułki na nietolerancję glutenu wkrótce w sprzedaży
Źródło zdjęć: © 123RF
11.08.2015 09:00, aktualizacja: 11.08.2015 10:59

Dieta bezglutenowa to "hit" ostatnich miesięcy. Jednak dla osób chorych na celiakię to nie moda, a konieczność. Być może wkrótce na rynek trafią pigułki, które niwelują skutki nietolerancji glutenu.

Dieta bezglutenowa stała się z pewnością popularniejsza niż regularne spożywanie jarmużu. Entuzjazmu jej miłośników nie podzielają jednak osoby chorujące na celiakię. Dla nich dania bezglutenowe nie są chwilową zachcianką, lecz koniecznością. To właśnie z myślą o chorych kanadyjscy naukowcy postanowili opracować pigułki, które niwelują skutki nietolerancji glutenu.

Nad tabletkami pracuje zespół z Uniwersytetu Alberty. Przewodniczący mu prof. Hoon Sunwoo swoje badania rozpoczął, by pomóc chorującemu na celiakię przyjacielowi. Postępy w pracach nad tabletkami niwelującymi objawy nadwrażliwości na gluten są jednak doskonałą wiadomością dla każdego, kto jest na niego uczulony.

Obecnie jedyną opcją dla osób, u których stwierdzono celiakię, jest rezygnacja z żywności zawierającej gluten. Zapowiadane przez Kanadyjczyków tabletki pozwolą jeść produkty z glutenem - w tym chleb, makaron i pizzę - bez skutków ubocznych. By zapobiec bólom brzucha, głowy, wzdęciom, zmęczeniu i niedokrwistości będzie trzeba łykać je na kilka minut przed posiłkiem.

Skuteczność tabletek ma sięgać od jednej do dwóch godzin. Pigułki będą wiązać się z glutenem w żołądku (szczególnie z gliadyną, składnikiem glutenu, który powoduje problemy z trawieniem) i zobojętniać go, uniemożliwiając w ten sposób wchłanianie gliadyny, a tym samym chroniąc jelita.

Niestety, pigułki nie będą służyć wyleczeniu, a jedynie poprawie jakości życia osób chorych na celiakię. Tabletki wejdą do sprzedaży najwcześniej za trzy lata, ale jak to niektórzy mawiają, lepiej późno niż wcale.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także