GotowaniePrzepisyPikantna zapiekanka ziemniaczana

Pikantna zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki to warzywa, które stanowią podstawę diety Polaków. Odpowiednio przygotowane z prostymi dodatkami stanowią sycące i zdrowe danie. Diana, autorka "Mientablog", proponuje podać je z aromatyczną wędzoną papryką, chorizo oraz szparagami i kukurydzą. To rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu potrawa dla całej rodziny.

Pikantna zapiekanka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

22.08.2016 | aktual.: 22.08.2016 15:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:
*

7-8 średnich ziemniaków

*

pół pęczka szparagów (można zastąpić fasolką szparagową )

*

4 łyżki kukurydzy

*

70 g chorizo

*

dymka ze szczypiorkiem

*

łyżka oliwy z oliwek

  • łyżeczka pikantnej wędzonej papryki i pół łyżeczki cayenne do przyprawienia ziemniaków

Sos serowy:
*

łyżka masła

*

łyżeczka mąki

*

pół szklanki mleka

*

20 g pikantnego sera żółtego

2 łyżki posiekanej pietruszki

Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Szparagi wrzucamy na 1-2 min do wrzątku i odsączamy. Chorizo kroimy w półplasterki. Oliwę mieszamy z cayenne i wędzoną papryką. Zalewamy nią ziemniaki i delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę warzyw, chorizo oraz posiekany czosnek z dymką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy go na 200 stopni i w tym czasie przygotowujemy sos serowy.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wyłączamy ogień, doprawiamy pieprzem, gałką i cayenne. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się rozpuści. Zalewamy zapiekankę, posypujemy posiekaną pietruszką i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Opcjonalnie podajemy z kwaśną śmietaną.

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (1)