Pikantna zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki to warzywa, które stanowią podstawę diety Polaków. Odpowiednio przygotowane z prostymi dodatkami stanowią sycące i zdrowe danie. Diana, autorka "Mientablog", proponuje podać je z aromatyczną wędzoną papryką, chorizo oraz szparagami i kukurydzą. To rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu potrawa dla całej rodziny.
22.08.2016 | aktual.: 22.08.2016 15:20
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Składniki:
*
7-8 średnich ziemniaków
*
pół pęczka szparagów (można zastąpić fasolką szparagową )
*
4 łyżki kukurydzy
*
70 g chorizo
*
dymka ze szczypiorkiem
*
łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka pikantnej wędzonej papryki i pół łyżeczki cayenne do przyprawienia ziemniaków
Sos serowy:
*
łyżka masła
*
łyżeczka mąki
*
pół szklanki mleka
*
20 g pikantnego sera żółtego
- do smaku: szczypta pieprzu *
2 łyżki posiekanej pietruszki
Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Szparagi wrzucamy na 1-2 min do wrzątku i odsączamy. Chorizo kroimy w półplasterki. Oliwę mieszamy z cayenne i wędzoną papryką. Zalewamy nią ziemniaki i delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę warzyw, chorizo oraz posiekany czosnek z dymką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy go na 200 stopni i w tym czasie przygotowujemy sos serowy.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wyłączamy ogień, doprawiamy pieprzem, gałką i cayenne. Następnie wsypujemy starty ser i mieszamy, aż się rozpuści. Zalewamy zapiekankę, posypujemy posiekaną pietruszką i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Opcjonalnie podajemy z kwaśną śmietaną.