Fit sposoby na ziemniaki
Ulubione polskie warzywo na cenzurowanym
Ziemniaki, najbardziej popularny dodatek do typowego polskiego obiadu, mają złą sławę wśród osób będących na diecie odchudzającej.
Ziemniaki, najbardziej popularny dodatek do typowego polskiego obiadu, mają złą sławę wśród osób będących na diecie odchudzającej. Uważane są przez nie za kaloryczny "zapychacz" pozbawiony wartości odżywczych. Tymczasem sto gram ugotowanych kartofli zawiera zaledwie 79 kcal oraz całkiem pokaźne ilości minerałów i witamin.
Trudno ustalić, skąd wzięła się zła sława tego warzywa. Być może przyczyną jest nieodpowiedni sposób przyrządzania go w polskiej kuchni, za sprawą czego najwięksi zjadacze ziemniaków rzeczywiście szybko tyją. Warzywo samo w sobie jest dość niskokaloryczne (powstała nawet dieta ziemniaczana, tzw. dieta Cohena, która opiera się na spożywaniu kartofli w sporych ilościach) i o wiele bardziej tuczące okazują się inne składniki typowego polskiego obiadu - np. sos z roztopionego masła, kotlet smażony na głębokim tłuszczu, a nawet sałatka, serwowana zwykle ze śmietanowym lub majonezowym sosem. Takie połączenie węglowodanów (zawartych w ziemniakach), tłuszczu (sos) oraz białka (mięso) w jednym posiłku rzeczywiście bardzo szybko odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Choć wszystkie te składniki są naszemu organizmowi potrzebne, to nie powinny być podawane razem.
Anna Loska/(mtr), WP Kobieta