GotowaniePrzepisyPotrawy i drinki, które zrobi każdy facet

Potrawy i drinki, które zrobi każdy facet

Potrawy i drinki, które zrobi każdy facet
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
19.03.2007 11:03, aktualizacja: 27.06.2010 15:39

Facet przy garach? Dlaczego nie. Wyrzućmy z naszych głów stereotypy, że mężczyzna, który obiera ziemniaki lub gotuje zupę, jest pantoflarzem i dał się urobić swojej kobiecie. Przecież gotowanie, a następnie testowanie potraw, to prawdziwa przyjemność. Możesz dać się ponieść kulinarnej fantazji i z okazji Dnia Kobiet przygotować potrawę, która powali na kolana Twoją partnerkę.

Facet przy garach? Dlaczego nie. Wyrzućmy z naszych głów stereotypy, że mężczyzna, który obiera ziemniaki lub gotuje zupę, jest pantoflarzem i dał się urobić swojej kobiecie. Przecież gotowanie, a następnie testowanie potraw, to prawdziwa przyjemność. Możesz dać się ponieść kulinarnej fantazji i z okazji Dnia Kobiet przygotować potrawę, która powali na kolana Twoją partnerkę. To nic trudnego!

Zrób rozpoznanie

Jeśli mieszkasz ze swoją dziewczyną pod jednym dachem, masz ułatwione zadanie. Dokładnie wiesz co lubi, w jakich przyprawach gustuje, czy preferuje smakołyki słodkie, gorzkie czy pikantne. Wiesz również, jaka jest jej kulinarna odwaga – czy lubi dania powstałe w wyniku eksperymentu, czy jada zachowawczo, korzystając ze sprawdzonych receptur, które przekazała jej matka czy babcia. Trochę więcej poświęcenia będzie kosztowało Cię przygotowanie smakołyków dla kobiety, z którą spotykasz się tylko podczas randek i nie zdążyłeś jeszcze dowiedzieć się, jak sprawić przyjemność jej podniebieniu. W tym przypadku zapytaj o radę rodzeństwo, rodziców, lub jeśli mieszka poza domem, współlokatorkę. Kiedy już postanowisz, co ugotować, krocz śmiało na pole bitwy, uzbrój się w garnki i odpowiednie akcesoria, a następnie siekaj, smaż, gotuj, przyprawiaj, aż do uzyskania pożądanego efektu.

Proste i smaczne

Nie wierz stereotypom, że facet to kulinarne beztalencie i że po świecie chodzą tylko tacy, którzy nie wiedzą, jak otworzyć płyn do mycia naczyń lub zaparzyć kawę. Istnieją setki, a nawet tysiące dań, z którymi mężczyźni radzą sobie lepiej niż kobiety. Ponadto, zwróć uwagę na znane postaci polskiej kuchni – Roberta Makłowicza, Macieja Kuronia czy Pascala Brodnickiego. Zmysł poznawczy u mężczyzn jest bardzo rozwinięty, to mężczyźni też lubią ryzyko, które często, zwłaszcza w kuchni, po prostu się opłaca. Jeśli specjalizujesz się w przyrządzaniu mięs, pamiętaj, że Twojej dziewczynie niekoniecznie będzie smakować tłusta golonka w piwie, choć i to nie jest wykluczone. Z okazji jej święta, lepiej będzie, jeśli podasz coś bardziej wykwintnego, lekkiego, doskonale komponującego się z czerwonym winem, rozgrzewającym zmysły. Mierz siły na zamiary, nie kieruj się własnym gustem, a miej na uwadze to, co lubi Twoja partnerka, nawet, jeśli miałaby to być tylko zielenina.

NASZE PRZEPISY:

Co się sprawdza?

Przede wszystkim coś, co nie tylko dobrze smakuje, ale również ładnie wygląda. Jeśli w trakcie przygotowywania warzywnej sałatki umorusałeś miskę i danie wymknęło ci się spod kontroli, przełóż je do innego naczynia, przystrój je pietruszką lub koprem. Zapomnij o praktycyzmie, nie podawaj mięsa w naczyniu żaroodpornym, stawiając go na desce do krojenia chleba, chroniąc stół przed przypaleniem – warto poczekać kilka minut i mieć efektowne wejście, niż przyćmić blask potrawy stosując półśrodki. Kobieta zwraca uwagę na estetyczne drobiazgi! Na kolację przygotuj dania pobudzające erotyczną fantazję – banany w cieście korzennym, awokado faszerowane fetą, morele z bitą śmietaną, udekorowane płatkami migdałowymi. Możesz też podać niebanalne danie na ostro - krewetki w winie, risotto z grzybami, szaszłyki z karkówki i warzyw. Twoja kobieta doceni trud i zaangażowanie oraz to, że nie poszedłeś na łatwiznę i nie poprzestałeś na zupce w proszku.

Nie zapomnij o egzotycznym drinku

Spróbuj przygotować najbardziej rozpowszechniony napój mieszany, czyli koktajl. Przyrządzisz go z wódki, likierów, win słodkich i południowych, owoców, soków owocowych i dodatków aromatyzujących. Koktajle podaje się bardzo mocno schłodzone przed, po lub w trakcie posiłku. Jeśli nie masz shakera lub szklanicy barmańskiej, składniki zmieszasz w kieliszku koktajlowym. Jako aperitif zaproponuj Campari Shakerato. Przygotowanie tego gorzkawego short drinka zajmie Ci dosłownie chwilę: 50 ml Campari wymieszaj w koktajlowym kieliszku z 2 ml (ok. 20 kropel) soku cytrynowego i lodem. Dodaj skórkę z owocu. Listę przepisów na koktajle i drinki znajdziesz pod artykułem. Życzymy powodzenia :)

NASZE PRZEPISY:
DRINKI:
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także