GotowaniePrzepisyPowinnaś solić swoje lody. Włosi zdradzają dlaczego!

Powinnaś solić swoje lody. Włosi zdradzają dlaczego!

Powinnaś solić swoje lody. Włosi zdradzają dlaczego!
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Paulina Brzozowska
22.06.2017 16:42, aktualizacja: 22.06.2017 18:24

Lody to dla wielu z nas kwintesencja lata. Zimny przysmak jest pyszny, słodki i nierozerwalnie łączy się z wakacyjnymi wspomnieniami. Wydawać by się mogło, że nie mogą być już ani trochę lepsze. A jednak wystarczy dodać do nich sól i oliwę z oliwek. Dlaczego? Zdradzają Włosi!

Mieszkańcy Italii uznawani są za ojców lodowych przysmaków. Gelato, czyli ich wersja lodów, pojawiła się w średniowieczu, kiedy to ludzie rozpoczęli poszukiwania chłodzących posiłków. Włoska wersja lodów odbiega nieco od tej znanej nam z supermarketów. Gelato są mniej zmrożone i robione z mleka, a nie ze śmietanki. Robione wyłącznie z naturalnych składników, smakują po prostu obłędnie. Istnieje jednak sztuczka, która może jeszcze wzbogacić doznania naszych kubków smakowych. A potrzebujemy do niej tylko dwóch składników.

Włosi rozmawiający z portalem "Red" przekonują, że do każdej porcji lodów powinnyśmy dodawać oliwę z oliwek i sól morską. Wystarczy pół łyżeczki tego pierwszego i szczypta przyprawy. Dlaczego warto to robić? Oliwa nadaje lodom bardziej kremową konsystencję, a w połączeniu z solą sprawia, że lody smakują po prostu niebiańsko.

Tę sztuczkę możemy wykorzystać w przypadku każdego smaku lodów. Kiedy w grę wchodzą lody truskawkowe zamiast soli polecamy jednak szczyptę pieprzu. Ten owoc doskonale się z nim komponuje, co całkiem niedawno zostało przetestowane przez naszą redakcję.

W upalne dni pamiętajmy, że lody to niekoniecznie najlepsza przekąska. Zimna słodycz może spowodować szok termiczny dla organizmu, który może zareagować stanem zapalnym chociażby gardła.

To nie znaczy, że musimy rezygnować z naszego ulubionego letniego przysmaku. Wystarczy po prostu znać umiar i nie przesadzać z jego ilością.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także