Powinnaś solić swoje lody. Włosi zdradzają dlaczego!
Lody to dla wielu z nas kwintesencja lata. Zimny przysmak jest pyszny, słodki i nierozerwalnie łączy się z wakacyjnymi wspomnieniami. Wydawać by się mogło, że nie mogą być już ani trochę lepsze. A jednak wystarczy dodać do nich sól i oliwę z oliwek. Dlaczego? Zdradzają Włosi!
22.06.2017 | aktual.: 22.06.2017 18:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mieszkańcy Italii uznawani są za ojców lodowych przysmaków. Gelato, czyli ich wersja lodów, pojawiła się w średniowieczu, kiedy to ludzie rozpoczęli poszukiwania chłodzących posiłków. Włoska wersja lodów odbiega nieco od tej znanej nam z supermarketów. Gelato są mniej zmrożone i robione z mleka, a nie ze śmietanki. Robione wyłącznie z naturalnych składników, smakują po prostu obłędnie. Istnieje jednak sztuczka, która może jeszcze wzbogacić doznania naszych kubków smakowych. A potrzebujemy do niej tylko dwóch składników.
Włosi rozmawiający z portalem "Red" przekonują, że do każdej porcji lodów powinnyśmy dodawać oliwę z oliwek i sól morską. Wystarczy pół łyżeczki tego pierwszego i szczypta przyprawy. Dlaczego warto to robić? Oliwa nadaje lodom bardziej kremową konsystencję, a w połączeniu z solą sprawia, że lody smakują po prostu niebiańsko.
Tę sztuczkę możemy wykorzystać w przypadku każdego smaku lodów. Kiedy w grę wchodzą lody truskawkowe zamiast soli polecamy jednak szczyptę pieprzu. Ten owoc doskonale się z nim komponuje, co całkiem niedawno zostało przetestowane przez naszą redakcję.
W upalne dni pamiętajmy, że lody to niekoniecznie najlepsza przekąska. Zimna słodycz może spowodować szok termiczny dla organizmu, który może zareagować stanem zapalnym chociażby gardła.
To nie znaczy, że musimy rezygnować z naszego ulubionego letniego przysmaku. Wystarczy po prostu znać umiar i nie przesadzać z jego ilością.