Powszechny błąd przy pieczeniu sernika. To dlatego nie wyrasta

Sernik to jedno ciast, które pojawia się na naszych stołach najczęściej, zwłaszcza w czasie świąt. Zanim zabierzesz się za pieczenie sernika, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim upieczesz sernik idealny.

Sernik wcale nie jest tak prostym ciastem, jak mogłoby się wydawać
Sernik wcale nie jest tak prostym ciastem, jak mogłoby się wydawać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nailia Schwarz

Krakowski, wiedeński, baskijski, nowojorski, z rodzynkami lub bez. Sernik to ciasto, które jest znane i uwielbiane na całym świecie. I na całym świecie wykonuje się go tak samo. Podstawą sernika są: zmielony twaróg, jajka i cukier. Podpowiadamy, jakich błędów podczas pieczenia unikać.

Znajdź swój sernik idealny

Lubisz kremowe serniki? W tym roku postaw na sernik nowojorski bądź baskijski. Nowojorski zawsze wychodzi równy (jak od linijki) i kremowy. Baskijski zaś rośnie wysoki, za to po wystudzeniu jego konsystencja jest wręcz mazista, a sam sernik smakuje niczym wysublimowany deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli wolisz klasyczne, ciężkie serniki o zwartej konsystencji, sięgnij po przepis na sernik krakowski lub wiedeński. W obu ciastach ser jest mocno wyczuwalny, wyrastają one wysokie i bardzo puszyste.

Najczęściej popełniane błędy podczas pieczenia sernika

Niezależnie od tego, na jaki przepis się zdecydujesz, jeśli chcesz cieszyć się równym, niekruszącym się sernikiem, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Pierwszą z nich jest temperatura składników. Na godzinę przed przygotowaniem ciasta, wyjmij wszystkie składniki potrzebne ci do jego przygotowania. Ten mały szczegół ma kluczowe znaczenie dla konsystencji i wyglądu sernika — zminimalizuje ryzyko pęknięć podczas pieczenia.

Druga, równie istotna sprawa to jakość składników. Ser i jajka są tutaj kluczowe. Najlepszy ser to taki, który składa się tylko z sera i ewentualnie, śmietanki. Zbędne dodatki niepotrzebnie rozluźniają konsystencję sernika, przez co wychodzi on za rzadki. Jeśli chodzi zaś o jajka, sięgnij po te z ekologicznego chowu, a jeśli masz możliwość, zaopatrz się w wiejskie jajka.

Trzecia zasada dotyczy temperatury. Przez pierwsze 10-15 minut pieczenia serniki najlepiej jest piec w temperaturze wynoszącej ok. 180 stopni. Po upływie 15 minut zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza. Wydłuży to czas pieczenia, ale dzięki temu, sernik nie będzie pękał.

Czwarta i ostatnia zasada dotyczy niedopieczonego sernika. Zdarza się, że kiedy upłynie już czas, w jakim powinien piec się sernik, masa serowa zdaje się być nieścięta. Paradoksalnie, to bardzo dobry znak. Zamiast "dopiekać" sernik, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki temu sernik będzie równy, nie pojawią się na nim nieestetyczne pęknięcia i jednocześnie nie będzie za suchy.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie