Powszechny błąd przy pieczeniu sernika. To dlatego nie wyrasta
Sernik to jedno ciast, które pojawia się na naszych stołach najczęściej, zwłaszcza w czasie świąt. Zanim zabierzesz się za pieczenie sernika, zapoznaj się z poniższymi wskazówkami. Dzięki nim upieczesz sernik idealny.
Krakowski, wiedeński, baskijski, nowojorski, z rodzynkami lub bez. Sernik to ciasto, które jest znane i uwielbiane na całym świecie. I na całym świecie wykonuje się go tak samo. Podstawą sernika są: zmielony twaróg, jajka i cukier. Podpowiadamy, jakich błędów podczas pieczenia unikać.
Znajdź swój sernik idealny
Lubisz kremowe serniki? W tym roku postaw na sernik nowojorski bądź baskijski. Nowojorski zawsze wychodzi równy (jak od linijki) i kremowy. Baskijski zaś rośnie wysoki, za to po wystudzeniu jego konsystencja jest wręcz mazista, a sam sernik smakuje niczym wysublimowany deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli wolisz klasyczne, ciężkie serniki o zwartej konsystencji, sięgnij po przepis na sernik krakowski lub wiedeński. W obu ciastach ser jest mocno wyczuwalny, wyrastają one wysokie i bardzo puszyste.
Najczęściej popełniane błędy podczas pieczenia sernika
Niezależnie od tego, na jaki przepis się zdecydujesz, jeśli chcesz cieszyć się równym, niekruszącym się sernikiem, musisz pamiętać o kilku rzeczach. Pierwszą z nich jest temperatura składników. Na godzinę przed przygotowaniem ciasta, wyjmij wszystkie składniki potrzebne ci do jego przygotowania. Ten mały szczegół ma kluczowe znaczenie dla konsystencji i wyglądu sernika — zminimalizuje ryzyko pęknięć podczas pieczenia.
Druga, równie istotna sprawa to jakość składników. Ser i jajka są tutaj kluczowe. Najlepszy ser to taki, który składa się tylko z sera i ewentualnie, śmietanki. Zbędne dodatki niepotrzebnie rozluźniają konsystencję sernika, przez co wychodzi on za rzadki. Jeśli chodzi zaś o jajka, sięgnij po te z ekologicznego chowu, a jeśli masz możliwość, zaopatrz się w wiejskie jajka.
Trzecia zasada dotyczy temperatury. Przez pierwsze 10-15 minut pieczenia serniki najlepiej jest piec w temperaturze wynoszącej ok. 180 stopni. Po upływie 15 minut zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza. Wydłuży to czas pieczenia, ale dzięki temu, sernik nie będzie pękał.
Czwarta i ostatnia zasada dotyczy niedopieczonego sernika. Zdarza się, że kiedy upłynie już czas, w jakim powinien piec się sernik, masa serowa zdaje się być nieścięta. Paradoksalnie, to bardzo dobry znak. Zamiast "dopiekać" sernik, wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny. Po tym czasie wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki temu sernik będzie równy, nie pojawią się na nim nieestetyczne pęknięcia i jednocześnie nie będzie za suchy.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl