Bomba błonnikowa. Dodaj do ciasta na naleśniki zamiast jajek
Naleśniki to jedno z najbardziej uniwersalnych dań, które uwielbia niemal każdy. Możemy jeść je na tysiąc sposobów, zarówno na słodko, jak i na słono z różnymi dodatkami. Nawet, jeśli nie jemy jajek, nie musimy rezygnować z naleśników. Wystarczy, że zamiast jajka, dodamy do masy jeden polski superfood. O czym mowa?
Naleśniki bez jajka - czym zastąpić jajko?
Osoby, które nie jedzą jajek z powodu alergii, czy też ci, którzy są na diecie wegańskiej, bardzo często rezygnują z jedzenia naleśników. Powód jest prosty: jajka, które dodajemy do masy. Na szczęście okazuje się, że zamiast jajek możemy wykorzystać inny produkt, który podobnie jak jajko, ma właściwości spajające. Mowa tu o siemieniu lnianym, czyli polskiej bombie błonnikowej.
Jak zrobić naleśniki z siemieniem lnianym? Do wykonania naleśników bez jajka będziesz potrzebować:
- szklankę mleka,
- 150 ml gazowanej wody,
- szklankę mąki pszennej,
- 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej do smażenia.
Przygotowanie masy na naleśniki zacznij od wymieszania 2 łyżek siemienia lnianego z 6 łyżkami wody. Następnie odstaw uzyskany kleik na kilkanaście minut. Do oddzielnej miski dodaj mleko, wodę oraz kleik z siemienia lnianego, a następnie wszystko zacznij miksować. Stopniowo dodawaj do masy mąkę, bez przerywania miksowania. Na samym końcu dodaj 1 łyżkę oleju i odstaw uzyskaną masę na kilka minut.
Teraz pozostało Ci jedynie rozgrzać na patelni odrobinę oleju i smażyć naleśniki jak zawsze. Dodanie do nich siemienia lnianego zamiast jajka sprawi, że naleśniki będą sprężyste i elastyczne, dlatego świetnie sprawdzą się do nadziania zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
Naleśniki z siemieniem lnianym - właściwości zdrowotne
Dodatek siemienia lnianego do naleśników sprawia, że stają się one prawdziwą bombą błonnikową. Jedna łyżka siemienia lnianego dostarcza bowiem aż 3 g błonnika. Co więcej, nasiona siemienia zawierają dwa rodzaje błonnika - rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny. Regularne spożywanie siemienia lnianego wspomaga działanie układu trawiennego, pomaga przy nadciśnieniu tętniczy, przyczynia się do obniżenia cukru we krwi, reguluje działanie układu hormonalnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.