Proste serowe fondue. Od tego smaku się uzależnisz
Gorące, ciągnące się i nieco grzeszne. Serowe fondue to prawdziwy comfort food, który od razu poprawia humor. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się podczas wieczoru we dwoje oraz na imprezie, kiedy musimy zapanować nad grupą głodnych przyjaciół. Zobacz, jak przygotować proste serowe fondue, którego smak jest wyjątkowy.
20.11.2017 | aktual.: 20.11.2017 18:33
Są takie przepisy, których efekty sprawiają, że zaczyna burczeć nam w brzuchu. Mamy na nie ochotę, kiedy jesteśmy naprawdę głodni lub chcielibyśmy zjeść coś bardzo uzależniającego. Jednym z nich jest dla nas serowe fondue, którego smak jest wyborny, a sam przepis jest wyjątkowo prosty. Ci, którzy sądzą, że jego przygotowanie wymaga podpartych magią umiejętności, są w bardzo dużym błędzie. Ta pochodząca ze Szwajcarii potrawa jest efektem nadmiaru sera. Szwajcarskie gospodynie, kiedy nie wiedziały co z nim zrobić, topiły go z dodatkiem białego wina i podawały jako pyszną, gorącą przekąskę.
Fondue przygotowuje i podaje się w specjalnym garnku, który utrzymuje mieszankę w gorącej temperaturze i płynnej konsystencji. Posiadanie takiego garnka daje możliwość przygotowania również słodkiego fondue, na przykład czekoladowego. Konsumpcja fondue zazwyczaj odbywa się w większym gronie. Nabite na specjalny widelec pieczywo lub warzywa, a w przypadku słodkiego - owoce, macza się w przygotowanym sosie.
Najprostszy i najbardziej tradycyjny przepis składa się co najmniej dwóch gatunków sera, wina, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny, czosnku i kirszu, czyli wysokoprocentowej wiśniówki. Ten przepis jest najbardziej podstawowy, lecz można go oczywiście modyfikować. Jeśli zależy ci na szybkiej przekąsce, wypróbuj nasz prosty przepis.
Zetrzyj na tarce 400 gram sera gruyer i 200 gram sera ementaler. Zmiażdż ząbek czosnku i wysmaruj nim dno garnka do fondue, a następnie wsyp do niego ser i dolej szklankę białego, wytrawnego wina. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej. 50 ml wiśniówki wymieszaj z dwoma łyżeczkami mąki ziemniaczanej i dodaj do rozpuszczającej się masy. Całość podgrzewaj na małym ogniu, dopóki nie uzyskasz gęstej, apetycznej konsystencji. Podawaj z grzankami, kawałkami pieczywa lub warzywami.