WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Proste serowe fondue. Od tego smaku się uzależnisz

Gorące, ciągnące się i nieco grzeszne. Serowe fondue to prawdziwy comfort food, który od razu poprawia humor. Ten prosty przepis świetnie sprawdzi się podczas wieczoru we dwoje oraz na imprezie, kiedy musimy zapanować nad grupą głodnych przyjaciół. Zobacz, jak przygotować proste serowe fondue, którego smak jest wyjątkowy.

Serowe fondue podbije serce każdego, kto go spróbuje
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

Są takie przepisy, których efekty sprawiają, że zaczyna burczeć nam w brzuchu. Mamy na nie ochotę, kiedy jesteśmy naprawdę głodni lub chcielibyśmy zjeść coś bardzo uzależniającego. Jednym z nich jest dla nas serowe fondue, którego smak jest wyborny, a sam przepis jest wyjątkowo prosty. Ci, którzy sądzą, że jego przygotowanie wymaga podpartych magią umiejętności, są w bardzo dużym błędzie. Ta pochodząca ze Szwajcarii potrawa jest efektem nadmiaru sera. Szwajcarskie gospodynie, kiedy nie wiedziały co z nim zrobić, topiły go z dodatkiem białego wina i podawały jako pyszną, gorącą przekąskę.

Fondue przygotowuje i podaje się w specjalnym garnku, który utrzymuje mieszankę w gorącej temperaturze i płynnej konsystencji. Posiadanie takiego garnka daje możliwość przygotowania również słodkiego fondue, na przykład czekoladowego. Konsumpcja fondue zazwyczaj odbywa się w większym gronie. Nabite na specjalny widelec pieczywo lub warzywa, a w przypadku słodkiego - owoce, macza się w przygotowanym sosie.

Najprostszy i najbardziej tradycyjny przepis składa się co najmniej dwóch gatunków sera, wina, mąki ziemniaczanej, soku z cytryny, czosnku i kirszu, czyli wysokoprocentowej wiśniówki. Ten przepis jest najbardziej podstawowy, lecz można go oczywiście modyfikować. Jeśli zależy ci na szybkiej przekąsce, wypróbuj nasz prosty przepis.

Zetrzyj na tarce 400 gram sera gruyer i 200 gram sera ementaler. Zmiażdż ząbek czosnku i wysmaruj nim dno garnka do fondue, a następnie wsyp do niego ser i dolej szklankę białego, wytrawnego wina. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny, odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej. 50 ml wiśniówki wymieszaj z dwoma łyżeczkami mąki ziemniaczanej i dodaj do rozpuszczającej się masy. Całość podgrzewaj na małym ogniu, dopóki nie uzyskasz gęstej, apetycznej konsystencji. Podawaj z grzankami, kawałkami pieczywa lub warzywami.

Zobacz też: Serowe przysmaki na gorąco

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Antysemickie hasło w Kielcach. Skandal podczas występu
Antysemickie hasło w Kielcach. Skandal podczas występu
Jesienią pchają się do domu na potęgę. Przyciąga je jedno
Jesienią pchają się do domu na potęgę. Przyciąga je jedno
Rozwiedli się po dwóch latach. "Zaciskałam zęby w nocy"
Rozwiedli się po dwóch latach. "Zaciskałam zęby w nocy"
Szwedzka ministra zemdlała na konferencji. Przyczyna już jest znana
Szwedzka ministra zemdlała na konferencji. Przyczyna już jest znana
Zmienił wizerunek. Stylistka: "To nie przypadek"
Zmienił wizerunek. Stylistka: "To nie przypadek"
Postawił matce ultimatum. "Zrobiła mi najpiękniejszy prezent w życiu"
Postawił matce ultimatum. "Zrobiła mi najpiękniejszy prezent w życiu"
Postaw na balkonie. Zapomnisz o uciążliwych gołębiach
Postaw na balkonie. Zapomnisz o uciążliwych gołębiach
Krytykują nawet biust jej synowej. Dowbor nie ukrywa, co o tym myśli
Krytykują nawet biust jej synowej. Dowbor nie ukrywa, co o tym myśli
Straciła znajomych, gdy przestała udawać. "Całe życie oszukiwałam"
Straciła znajomych, gdy przestała udawać. "Całe życie oszukiwałam"
W takim stroju poszła na randkę z mężem. Są zdjęcia
W takim stroju poszła na randkę z mężem. Są zdjęcia
Połóż na poddaszu. Kuny szybko się wyniosą
Połóż na poddaszu. Kuny szybko się wyniosą
Tak pies wysyła "ostatnie ostrzeżenie". Lepiej nie lekceważ
Tak pies wysyła "ostatnie ostrzeżenie". Lepiej nie lekceważ