GotowaniePrzepisyPrzepisy na szybki mięsny obiad

Przepisy na szybki mięsny obiad

Przepisy na szybki mięsny obiad
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
03.06.2019 10:30, aktualizacja: 10.06.2019 11:19

Przygotowanie smacznego mięsnego obiadu nie musi być czasochłonne. Poznaj szybkie przepisy na pyszne dania z kurczakiem, polędwiczką wieprzową i boczkiem.

Pierś z kurczaka zapiekana z pesto, pomidorem i mozzarellą

Gdy chcemy zrobić szybki mięsny obiad, warto sięgnąć po filet z kurczaka. Jest to składnik, który nie wymaga długiego gotowania i z łatwością znajdziemy go w każdym sklepie. Kurczak świetnie smakuje przyprawiony świeżym, wyrazistym pesto. Pierś z kurczaka zapiekaną z pesto, pomidorem i mozzarellą przygotujemy w mniej niż 30 minut.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 100 g mozzarelli w kulce,
  • 5 łyżek zielonego pesto,
  • 1 pomidor,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na 4 równe porcje (najlepiej zrobić to wzdłuż piersi).
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś nakładamy po łyżce pesto i dokładnie rozprowadzamy na mięsie.
  3. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
  4. W międzyczasie kroimy pomidora oraz mozzarellę na plasterki. Układamy na mięsie po kawałku pomidora, następnie przykrywamy to serem.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Danie najlepiej podawać z ziemniakami lub z frytkami.

Chiński makaron z polędwiczką wieprzową

Ta propozycja na szybki mięsny obiad w stylu azjatyckim zachwyci wszystkich. Połączenie słonego sosu sojowego i wyrazistego octu nada potrawie niesamotnej wyrazistości i aromatu.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 250 g azjatyckiego makaronu pszennego we wstążkach,
  • 300 ml bulionu,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cebula dymka,
  • 1 czosnek,
  • mały kawałek świeżego imbiru,
  • garść świeżej kolendry,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • Olej do smażenia,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym przelewamy go zimną wodą i odkładamy na bok.
  2. Czosnek oraz imbir kroimy w drobną kostkę. Cebulę dymkę siekamy w piórka, a obie papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w słupki.
  3. Polędwiczkę myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Podsmażamy mięso na patelni, dodając 2 łyżki oleju (po 2 minuty z każdej strony). W międzyczasie doprawiamy polędwicę 2 łyżkami sosu sojowego oraz pieprzem. Odkładamy na talerz.
  4. Pozostały olej rozgrzewamy na drugiej patelni i smażymy na nim makaron, ciągle mieszając (ok. 6 minut). Na patelni po mięsie podsmażamy warzywa, dodając kolejno cebulę, czosnek i paprykę. Dolewamy bulion oraz ocet, dodajemy mięso i wszystko razem gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
  5. Na koniec warzywa i polędwicę łączymy z makaron i dodajemy porwane listki kolendry. Wykładamy na talerz.

Kotlety z kurczaka z papryką oraz kukurydzą

Te pyszne kotlety z kurczaka będą świetną alternatywną dla tradycyjnego mielonego. Słodka papryka oraz chrupka kukurydza są gwarantem, że ten szybki mięsny obiad posmakuje nawet najbardziej wybrednym młodym niejadkom.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 czerwona papryka,
  • Pół szklanki kukurydzy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • Garść matki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • Olej do smażenia,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie siekamy na bardzo małe kawałki (można mięso rozdrobnić w malakserze). Paprykę kroimy w drobną kostkę, a kukurydzę odcedzamy z zalewy.
  2. Kurczaka wkładamy do miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oregano, paprykę w proszku oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko porządnie mieszamy.
  3. Do mięsnej masy dodajemy pokrojona paprykę, kukurydzę i wbijamy jajko. Potrawę wyrabiamy jak kotlety mielone. Następnie formujemy kotleciki, mocząc ręce w zimnej wodzie.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety po 6 minut z każdej strony.

Zapiekanka z makaronem, boczkiem i brokułami

Szybkie przepisy na mięsny obiad nie mogą się obejść bez pysznej zapiekanki. Jest to danie, którego przygotowanie zajmie nam mniej niż pół godziny.

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g wędzonego boczku w kawałku,
  • 150 g makaronu (świderki lub kokardki),
  • 150 g startego żółtego sera do zapiekania,
  • 500 g brokuła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Puszka pomidorów krojonych,
  • Garść natki pietruszki,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa gyros.

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy troszkę krócej niż al dente. Na koniec gotowania wrzucamy do garnka lekko posiekane różyczki brokuła. Warzywo ma się gotować około 1 minutę.
  2. Wszystko odcedzamy i zostawiamy w garnku. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kroimy w kostkę cebulę i boczek.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim boczek i cebulę, aż się zarumienią. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę do mięsa. Całość mieszamy.
  4. Na patelnię z przyprawionymi boczkiem, cebulą oraz czosnkiem dodajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy i zagotowujemy (ok. 5 minut). Pod koniec dodajemy makaron z brokułami, składniki łączmy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  5. Danie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem. Wszystko wkładamy do piekarnika na 15 minut.

Kurczak w sosie śmietankowym z pieczarkami i szpinakiem

Szybki pomysł na kurczaka w sosie śmietanowym to mięsny obiad, który posmakuje zarówno gościom, jak i twoim pociechom. Danie najlepiej podawać z makaronem (tagliatelle) lub ziemniakami.

Składniki na 2 porcje:

  • 250 g piersi kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 80 g szpinaku baby,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Pół cebuli,
  • Pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Dzielimy na mniejsze kawałki i rozbijamy na grubość 1 cm. Następnie doprawiamy mięso solą, pieprzem, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę kroimy w kostkę.
  2. Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Wkładamy je na patelnie i smażymy ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, sól oraz pieprz i smażymy kolejne 3 min. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zarumieni. Całość odkładamy na talerz.
  3. Na tę samą patelnię wlewamy trochę oleju i podsmażamy na nim mięso (po 3 minuty z każdej strony). Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy sosem sojowym. Danie gotujemy przez 2 minuty.
  4. Do sosu dodajemy pieczarki ze szpinakiem. Wszystko mieszamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Potrawę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Przekładamy na talerz.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także