Przygotuj organizm na ciążę
Planujesz dziecko? Sprawdź, jak powinna wyglądać twoja dieta.
16.02.2009 | aktual.: 30.05.2010 23:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Planujesz dziecko? Nie można zapominać, że nasz organizm należy odpowiednio przygotować do tak dużej zmiany, jaką jest ciąża.
Czas na troskę o organizm
Podczas ciąży nasza dieta jest bardzo specyficzna, wielu rzeczy nie można jeść, dlatego dobrze jest przygotować nasz organizm na kilkumiesięczną zmianę w diecie. Trzeba koniecznie zadbać o to, by organizm zawierał niezbędne witaminy, żelazo, jod.
Co jeść?
Dieta kobiety, która planuje powiększyć swoją rodzinę, powinna być zrównoważona i zróżnicowana. W menu kobiet nie powinno zabraknąć najważniejszych grup produktów, takich owoce i warzywa (koniecznie rośliny strączkowe), mleko i nabiał, produkty zbożowe (pieczywo)
, mięso, ryby. Lekarze zalecają paniom, aby dodatkowo spożywały kwas foliowy, który reguluje wzrost oraz właściwe funkcjonowanie naszych komórek, odpowiada za prawidłowy rozwój noworodków.
Czego unikać?
Z kolei część składników należy ograniczyć – przede wszystkim należy „schować” sól i biały cukier. W diecie przyszłej mamy nie powinny też pojawiać się dania typu fast food, lepiej ograniczać słodycze i bardzo tłuste posiłki. Niektóre produkty należy całkowicie wyeliminować - kofeina i alkohol nie mogą się pojawiać u osoby myślącej o zdrowiu swoim oraz dziecka.
Poniżej znajduje się lista najważniejszych witamin i minerałów, których obecność w diecie przyszłej mamy jest niezbędna.
Witamina B9
Witamina B9 jest bardzo istotna dla prawidłowego rozwoju naszego dziecka. Aby nasz organizm posiadał wystarczające rezerwy tej witaminy, potrzeba co najmniej czterech miesięcy na dostarczanie odpowiedniej dawki, dlatego im szybciej o tym pomyślimy, tym lepiej. Najbogatszym źródłem witaminy B9 są sałaty oraz zielone warzywa, dlatego jedz ich jak najwięcej, jeśli planujesz w najbliższym czasie powiększyć rodzinę oraz koniecznie dbaj o odpowiedni poziom tej witaminy podczas ciąży.
Żelazo
Braki żelaza są mniej istotne dla dziecka, ale mają bardzo duże znaczenie dla zdrowia każdej mamy, dlatego nie należy ignorować jego niedoborów, zwłaszcza, że duża część kobiet w momencie zajścia w ciążę nie posiada wystarczającego poziomu żelaza w organizmie. Gdy już będziemy w ciąży, nasz organizm najpierw całe żelazo oddaje dziecku, mamie zostaje to, co już nie było potrzebne dziecku, dlatego jest to bardzo ważne, by nie dopuścić do takiego stanu, że dla mamy już nic nie zostanie.
Pocieszające może być to, że podczas ciąży żelazo jest zdecydowanie lepiej przyswajalne, zwłaszcza jeśli dodatkowo dostarczamy organizmowi witaminę C, która przyspiesza ten proces. Dieta bogata w żelazo to przede wszystkim menu oparte na mięsie, najlepiej czerwonym. Również część warzyw posiada żelazo (np. szpinak), więc nie pomijaj tych produktów w swoim menu.
Jod
Wiele kobiet ma zdecydowanie niższy poziom jodu, niż jest to zalecane. Natomiast ten mikroelement jest bardzo istotny dla odpowiedniego rozwoju intelektualnego naszej pociechy. Podczas ciąży zapotrzebowanie na jod wzrasta o 25 proc., dlatego koniecznie należy wprowadzić do diety produkty bogate w ten mikroelement. Najbogatszym jego źródłem są owoce morza, ale oczywiście można też podwyższać jego poziom, jedząc bardziej powszechne produkty – jogurty, mleko i jajka.
Oprócz tego, co jemy, ważne jest też to, jak jemy. Przed ciążą, a zwłaszcza w jej trakcie, należy zwrócić szczególną uwagę na systematyczność spożywanych posiłków. Zatem drogie panie, jeśli planujecie zostać mamami, przeanalizujcie dokładnie swoje menu, sprawdźcie, czy zawiera ono wszystkie produkty, które Wam zapewnią zdrowie i dobre samopoczucie, a dziecku odpowiedni rozwój. Jeśli nie macie pewności, czy wasz organizm jest gotowy na ciążę, najlepiej wykonać ogólne badania, które pokażą, na które składniki waszego menu należy zwrócić największą uwagę.