FitnessPrzyprawiaj na zdrowie

Przyprawiaj na zdrowie

Przyprawiaj na zdrowie
Źródło zdjęć: © sxc.hu

25.02.2011 16:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odrobina ostrej papryczki lub kilka listków bazylii to najprostszy sposób, aby wzbogacić smak posiłku. Kuchenne przyprawy jednak nie tylko dbają o nasze kubki smakowe, ale i o zdrowie. Zawarte w nich substancje ułatwiają trawienie, zapobiegają miażdżycy, a nawet działają przeciwnowotworowo.

Odrobina ostrej papryczki lub kilka listków bazylii to najprostszy sposób, aby wzbogacić smak posiłku. Kuchenne przyprawy jednak nie tylko dbają o nasze kubki smakowe, ale i o zdrowie. Zawarte w nich substancje ułatwiają trawienie, zapobiegają miażdżycy, a nawet działają przeciwnowotworowo.

Ostra papryka

W pikantnym smaku ostrej papryczki gustują przede wszystkim wielbiciele kuchni meksykańskiej. Warzywo to zawiera między innymi witaminy C i K oraz rutynę, a więc związki, które wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Jednak najważniejszym składnikiem papryki, odpowiadającym także za jej piekący smak, jest kapsaicyna. Alkaloid ten ma właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ostrej papryki powinny jednak unikać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym.

Czosnek

Zastosowanie czosnku jako przyprawy kuchennej jest niezwykle szerokie - stanowi doskonały dodatek do sosów, wędlin, zup, mięs czy po prostu kanapek. Za codzienną porcję czosnku wdzięczne będzie nam przede wszystkim serce. Zawarte w roślinie związki obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów oraz działają przeciwzakrzepowo, a więc hamują powstawanie zmian miażdżycowych. Ponadto czosnek ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także działa wiatropędnie. Spożywanie czosnku powinny jednak ograniczyć osoby, u których występują różne dolegliwości układu pokarmowego - zgaga, choroba wrzodowa, choroby wątroby, nieżyt żołądka i jelit.

Pieprz czarny

Sól i pieprz - kuchenna półka bez tych dwóch przypraw wydaje się być niekompletna. O ile sól raczej należy stosować z umiarem, o tyle pieprz możemy dodawać do dań bez obaw. Przyprawa ta ułatwia trawienie oraz działa moczopędnie, a właściwości te zawdzięcza w głównej mierze alkaloidowi - piperynie. Pieprz, podobnie jak ostra papryka i czosnek, może działać drażniąco na układ pokarmowy.

Rozmaryn

Rozmaryn, aromatyczny dodatek do mięs, sałatek czy sosów, zapobiega wzdęciom, zwiększa apetyt, działa rozkurczowo oraz pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, a więc skutecznie ułatwia trawienie. Rozmaryn działa moczopędnie, posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, a także łagodnie uspokaja.

Lubczyk

Choć lubczyk kojarzy się głównie z naturalnym sposobem zwiększania libido, to roślina ta stanowi również popularną przyprawę wzbogacającą smak zup czy sosów. Jako dodatek do dań ułatwia trawienie, hamuje nadmierną fermentację w jelitach, a także zwiększa produkcję moczu, wspomagając leczenie infekcji dróg moczowych oraz skazy moczanowej. Warto wiedzieć, że wyciąg z lubczyku stanowi najważniejszy składnik popularnej przyprawy maggi.

Oregano i majeranek

Oregano i majeranek to odmiany jednej rośliny - lebiodki. Oregano (lebiodka pospolita) nadaje się do zup, mięs, sałatek, ryb i potraw kuchni włoskiej. Majeranek natomiast (lebiodka majeranek) jest doskonały do sosów, zup, potraw z ziemniaków lub roślin strączkowych i mięs. Obie przyprawy pobudzają apetyt, zapobiegają niestrawności oraz działają moczopędnie i wiatropędnie. Dodatkowo oregano ma silne właściwości bakteriobójcze.

Bazylia

Nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego pomaga złagodzić bazylia. Przyprawa wspomaga trawienie, działa wiatropędnie oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka i jelit. Bazylia wzbogaca smak i aromat sosów, zup, potraw z jaj czy dań z dodatkiem pomidorów.

Estragon

Estragon pasuje przede wszystkim do sosów, potraw z jaj i sałatek, stosowany jest również jako przyprawa do musztardy i octu. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, przynosi więc ulgę w zaburzeniach trawienia. Natomiast ze względu na działanie przeciwbakteryjne i moczopędne wspomaga leczenie dolegliwości pęcherza i dróg moczowych. Z powodzeniem może zastąpić sól - powinien więc znaleźć się w kuchni osób z nadciśnieniem czy chorobami nerek.
map/kg

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także