FitnessPrzyprawiaj na zdrowie

Przyprawiaj na zdrowie

Przyprawiaj na zdrowie
Źródło zdjęć: © sxc.hu
25.02.2011 16:26

Odrobina ostrej papryczki lub kilka listków bazylii to najprostszy sposób, aby wzbogacić smak posiłku. Kuchenne przyprawy jednak nie tylko dbają o nasze kubki smakowe, ale i o zdrowie. Zawarte w nich substancje ułatwiają trawienie, zapobiegają miażdżycy, a nawet działają przeciwnowotworowo.

Odrobina ostrej papryczki lub kilka listków bazylii to najprostszy sposób, aby wzbogacić smak posiłku. Kuchenne przyprawy jednak nie tylko dbają o nasze kubki smakowe, ale i o zdrowie. Zawarte w nich substancje ułatwiają trawienie, zapobiegają miażdżycy, a nawet działają przeciwnowotworowo.

Ostra papryka

W pikantnym smaku ostrej papryczki gustują przede wszystkim wielbiciele kuchni meksykańskiej. Warzywo to zawiera między innymi witaminy C i K oraz rutynę, a więc związki, które wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Jednak najważniejszym składnikiem papryki, odpowiadającym także za jej piekący smak, jest kapsaicyna. Alkaloid ten ma właściwości bakteriobójcze, rozgrzewające, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ostrej papryki powinny jednak unikać osoby o wrażliwym układzie pokarmowym.

Czosnek

Zastosowanie czosnku jako przyprawy kuchennej jest niezwykle szerokie - stanowi doskonały dodatek do sosów, wędlin, zup, mięs czy po prostu kanapek. Za codzienną porcję czosnku wdzięczne będzie nam przede wszystkim serce. Zawarte w roślinie związki obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów oraz działają przeciwzakrzepowo, a więc hamują powstawanie zmian miażdżycowych. Ponadto czosnek ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także działa wiatropędnie. Spożywanie czosnku powinny jednak ograniczyć osoby, u których występują różne dolegliwości układu pokarmowego - zgaga, choroba wrzodowa, choroby wątroby, nieżyt żołądka i jelit.

Pieprz czarny

Sól i pieprz - kuchenna półka bez tych dwóch przypraw wydaje się być niekompletna. O ile sól raczej należy stosować z umiarem, o tyle pieprz możemy dodawać do dań bez obaw. Przyprawa ta ułatwia trawienie oraz działa moczopędnie, a właściwości te zawdzięcza w głównej mierze alkaloidowi - piperynie. Pieprz, podobnie jak ostra papryka i czosnek, może działać drażniąco na układ pokarmowy.

Rozmaryn

Rozmaryn, aromatyczny dodatek do mięs, sałatek czy sosów, zapobiega wzdęciom, zwiększa apetyt, działa rozkurczowo oraz pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, a więc skutecznie ułatwia trawienie. Rozmaryn działa moczopędnie, posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne, a także łagodnie uspokaja.

Lubczyk

Choć lubczyk kojarzy się głównie z naturalnym sposobem zwiększania libido, to roślina ta stanowi również popularną przyprawę wzbogacającą smak zup czy sosów. Jako dodatek do dań ułatwia trawienie, hamuje nadmierną fermentację w jelitach, a także zwiększa produkcję moczu, wspomagając leczenie infekcji dróg moczowych oraz skazy moczanowej. Warto wiedzieć, że wyciąg z lubczyku stanowi najważniejszy składnik popularnej przyprawy maggi.

Oregano i majeranek

Oregano i majeranek to odmiany jednej rośliny - lebiodki. Oregano (lebiodka pospolita) nadaje się do zup, mięs, sałatek, ryb i potraw kuchni włoskiej. Majeranek natomiast (lebiodka majeranek) jest doskonały do sosów, zup, potraw z ziemniaków lub roślin strączkowych i mięs. Obie przyprawy pobudzają apetyt, zapobiegają niestrawności oraz działają moczopędnie i wiatropędnie. Dodatkowo oregano ma silne właściwości bakteriobójcze.

Bazylia

Nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego pomaga złagodzić bazylia. Przyprawa wspomaga trawienie, działa wiatropędnie oraz rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka i jelit. Bazylia wzbogaca smak i aromat sosów, zup, potraw z jaj czy dań z dodatkiem pomidorów.

Estragon

Estragon pasuje przede wszystkim do sosów, potraw z jaj i sałatek, stosowany jest również jako przyprawa do musztardy i octu. Wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, przynosi więc ulgę w zaburzeniach trawienia. Natomiast ze względu na działanie przeciwbakteryjne i moczopędne wspomaga leczenie dolegliwości pęcherza i dróg moczowych. Z powodzeniem może zastąpić sól - powinien więc znaleźć się w kuchni osób z nadciśnieniem czy chorobami nerek.
map/kg

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także