Ryżowe pola pod Mediolanem - jak robi się risotto?

Stara książka kucharska z NRD podawała przepis na risotto. Lekki, łatwy i przyjemny. Wystarczyła szklanka ugotowanego ryżu, bulion z kostki, warzywa z mrożonki i ewentualnie trochę jakiegoś mięska. Choć z tym ostatnim jak wiadomo w czasach kryzysu zawsze był problem.

Obraz
Źródło zdjęć: © AKPA

Potrawa powstawała zaledwie w kilka minut. Problem w tym, że z prawdziwym risottem nie miała prawie nic wspólnego. Pierwszy kęs oryginalnego, włoskiego risotta było dla mnie jak odkrycie Ameryki.

Risotto padło ofiarą różnych kucharzy-hochsztaplerów, podejrzanych specjalistów od włoskiej kuchni i miłośników wszelkiej maści fast-foodu. Wielu z nich próbowało udowodnić, że ta delikatna, a wręcz wysublimowana włoska potrawa jest na tyle łatwa, że może ją przygotować każdy i ze wszystkiego. Ryż jest tani i ogólnie dostępny, nie wymaga skomplikowanych zabiegów w kuchni i w zasadzie zawsze się udaje. Podobno potrafią go ugotować nawet ci, którzy przypalają wodę na herbatę. Na początku trzeba sobie powiedzieć jasno: takie teorie to po prostu wierutne kłamstwo i gwałt na włoskiej kuchni! U wielu początkujących kucharzy szok może wywołać stwierdzenie, że dobre risotto jest trudniej przygotować aniżeli pizzę czy wymyślne makarony.

Przede wszystkim należy pamiętać o podstawowej zasadzie: oryginalne i smaczne risotto powstaje jedynie z ryżu, który rośnie we Włoszech. Jest to potrawa popularna głównie na północy kraju. To właśnie w Lombardii i w okolicach Mediolanu znajdują się największe włoskie pola ryżowe. Risotto przygotowuje się z uprawianego tutaj ryżu: arborio, carnaroli lub vialone nano. Te właśnie gatunki mają specjalne, okrągłe ziarna pokryte warstwą skrobii. Dzięki temu risotto jest delikatnie kleiste, przy zachowaniu twardości „al dente”.

Wanda Jackowska, autorka słynnego w swoim czasie cyklu w TVP „Gotowanie na ekranie”, w swojej książce o kuchni śródziemnomorskiej przypomina, że ryż na północy Włoch pojawił się w XI wieku. Właśnie wtedy dotarł tam krótki i pękaty ryż z Dalekiego Wschodu. Włosi pokochali go tak bardzo, że wkrótce byli w stanie u siebie hodować jeszcze lepsze i bardziej delikatne gatunki. Ryżowe „szaleństwo” rozlało się po całej Lombardii, a w delcie Padu zaczęły powstawać ogromne pola ryżowe. Północ Włoch do dziś słynie z najlepszego risotta, podobnie jak Neapol i południe z doskonałej pizzy.

Wanda Jackowska nie pozostawia wątpliwości: do ugotowania wykwintnego risotta trzeba nie tylko doskonałego włoskiego ryżu, ale też sporej dawki cierpliwości. Cała zabawa zaczyna się od podsmażenia siekanej cebuli na maśle z oliwą. Potem wrzucamy do tego surowy ryż, by ziarna się dobrze oblepiły tłuszczem. Następnie wlewamy wino i czekamy aż się wchłonie, a potem aż do końca dolewamy w małych ilościach najprawdziwszy bulion. O kostce rosołowej możemy zapomnieć. To po prostu barbarzyństwo w przypadku risotta!

Potrawę należy gotować wolno w rondlu o grubym dnie. Jak wiadomo ryż się lubi przypalać, a my musimy cały czas kontrolować sytuację dolewając do rondla gorącego bulionu. Wywar dodajemy w momencie, gdy poprzednia partia została wchłonięta przez ryż. Pozostałe składniki wrzucamy dopiero pod koniec gotowania. Gdy risotto jest gotowe - całość obsypujemy oryginalnym parmezanem, wrzucamy masło, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Warto jednak się natrudzić. Przysięgam, że np. risotto z szałwią, włoskimi orzechami i serem brie to najprawdziwsza ekstaza podniebienia!

(mk/sr)

Wybrane dla Ciebie
Pokazała, co dostają dzieci pracowników kopalni. Ogromne paczki
Pokazała, co dostają dzieci pracowników kopalni. Ogromne paczki
Nie kupuj choinki w markecie. Tu znajdziesz znacznie taniej
Nie kupuj choinki w markecie. Tu znajdziesz znacznie taniej
Przez kilka miesięcy mieszkała na dworcu. "Nie miałam dokąd pójść"
Przez kilka miesięcy mieszkała na dworcu. "Nie miałam dokąd pójść"
Damięcka jak zawsze w punkt. "Genialne, a jak wymowne"
Damięcka jak zawsze w punkt. "Genialne, a jak wymowne"
Przeżyła śmierć kliniczną. Oto co widziała po "tamtej stronie"
Przeżyła śmierć kliniczną. Oto co widziała po "tamtej stronie"
29-latka przegoniła Taylor Swift. Jest najmłodszą miliarderką świata
29-latka przegoniła Taylor Swift. Jest najmłodszą miliarderką świata
Już nie czerwień. Zimą będziemy nosić "ice nails" jak Hailey Bieber
Już nie czerwień. Zimą będziemy nosić "ice nails" jak Hailey Bieber
Córka wybrała nazwisko dziadka. Nie każdy wie, że jest aktorką
Córka wybrała nazwisko dziadka. Nie każdy wie, że jest aktorką
Hyży w najmodniejszej spódnicy zimy. Tak poprowadziła "halo tu Polsat"
Hyży w najmodniejszej spódnicy zimy. Tak poprowadziła "halo tu Polsat"
Weszła cała w cekinach. Tylko spójrzcie, co miała na marynarce
Weszła cała w cekinach. Tylko spójrzcie, co miała na marynarce
Trafił do szpitala psychiatrycznego. "Przez rok nie jadłem nic"
Trafił do szpitala psychiatrycznego. "Przez rok nie jadłem nic"
Tak rozpoznasz, że partner stosuje sledging. To alarmujące sygnały
Tak rozpoznasz, że partner stosuje sledging. To alarmujące sygnały
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀