Skrzydełka kurczaka marynowane w tequili
Tequila - tajemnicza i egzotyczna - cieszy się wielkim powodzeniem wśród znawców, smakoszy i snobów na całym świecie.
*Na wzgórzach Sierra Madre, u stóp wygasłych wulkanów, jak okiem sięgnąć, ciągną się plantacje niebieskiej agawy, z której powstaje słynna meksykańska wódka. Już Aztekowie przed podbojem Meksyku przez Hiszpanów otrzymywali z fermentowanego soku agawy pulque - słaby napój alkoholowy do dziś uważany za leczniczy. *
Dopiero Hiszpanie przez destylację pulque uzyskali wódkę o delikatnym aromacie i smaku agawy, czyli tequilę. Tequilę Sierrę z meksykańskiej prowincji Jalisco tradycyjnie pije się schłodzoną w małych kieliszkach ze szczyptą soli na dłoni do lizania i kawałeczkiem cytryny do wyssania. Słynne są też klasyczne koktajle Margarita, w których smak soli na brzegach kieliszka harmonizuje z tequilą, likierem pomarańczowym i cytryną, oraz Tequila Sunrise w długim wąskim kieliszku z sokiem pomarańczowym i kroplą grenadiny. W miasteczku Tequila od końca listopada do połowy grudnia odbywa się doroczny festiwal. Jest to nieustająca fiesta, podczas której wszyscy popijają tequilę przy serenadach muzyków mariachi i fajerwerkach. Tequila jest darem bogów - powtarzają Meksykanie. I mają rację!
*Skrzydełka kurczaka marynowane w tequili *Składniki:
- 1 kilogram skrzydełek kurczaka,
- 10 ząbków czosnku,
- sok z dwóch limonek,
- sok z jednej pomarańczy,
- 2 łyżki tequili,
- 1 łyżka łagodnej papryki,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- łyżeczka cukru,
- szczypta cynamonu,
- szczypta mielonego kminku,
- szczypta suszonego oregano,
- sól
Przekroić skrzydełka w stawie na dwie części. Zewnętrzną, końcową część odrzucić. Rozgnieść czosnek i wymieszać dokładnie z resztą składników marynaty. Włożyć do niej skrzydełka i odstawić na noc do lodówki.
Piec na grillu około 20-25 minut, od czasu do czasu obracając.
Podawać z salsą chipotle.
*Salsa chipotle *Składniki:
- 2 suszone ostre papryczki chipotle,
- drobno posiekana cebula,
- 40 dkg pomidorów z puszki razem z sosem,
- 2 - 3 łyżki cukru,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- szczypta cynamonu, mielonych goździków i mielonego kminku,
- sok z pół cytryny,
- łyżka oliwy extra virgin,
- sól
Włożyć papryczki do garnka i wlać tyle wody, aby je przykryła. Gotować 5 minut, uważając na opary. Zdjąć
z ognia, przykryć i odstawić, aby zmiękły. Wyjąć, usunąć nasiona i drobno posiekać. Gotować w rondlu cebulę, pomidory i cukier, aż sos zgęstnieje. Dodać czosnek i resztę składników razem z posiekaną papryczką. Doprawić solą, dobrze wymieszać, ostudzić.
Mucha Ihnatowicz