GotowaniePrzepisySłodkie jajka z mango w czekoladowych skorupkach
Słodkie jajka z mango w czekoladowych skorupkach
Jajko jest kulinarnym tematem przewodnim Świąt Wielkiej Nocy - w koszulkach, faszerowane, czy jako dodatek do sałatek. W tym przepisie poznacie je w słodkiej i egzotycznej odsłonie.
18.03.2015 15:12
Składniki na 8-12 sztuk:
• 200 g czekolady Lindt Excellence 70 %
• ok. 6 jaj (dużych)
• 200 ml śmietany
• 1 paczuszka cukru waniliowego
• 75 ml likieru jajecznego
• ok. 4–5 łyżek stołowych musu z mango
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę drobno posiekać i rozpuścić w misce w kąpieli wodnej. Wyjąć miskę z kąpieli wodnej.
- Jajka owinąć ściśle przezroczystą folią. Dobrze skręcić folię nad ostrym czubkiem jaja.
- Zanurzyć jaja do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i obrócić w niej, następnie włożyć do miski z wodą z lodem i zostawić na 5 minut do zastygnięcia czekolady.
- Wyjąć jajka z wody i osuszyć. Delikatnie zdjąć z jajek zastygnięte czekoladowe skorupki razem z folią. Następnie usunąć folię z czekoladowych skorupek. W ten sam sposób wykonać kolejne czekoladowe skorupki i schować do lodówki.
- Śmietanę z cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Dodać likier jajeczny, przełożyć krem do worka do wyciskania z dużą końcówką. Napełnić czekoladowe skorupki w 2/3 kremem ze śmietany i likieru jajecznego. Grzbietem łyżeczki do kawy zrobić wgłębienie w kremowym nadzieniu. Nałożyć mus z mango i ewentualnie posypać startymi wiórkami czekoladowymi.