Zakazane dla "sercowców". Polacy wciąż kładą je na chleb

Margaryna uchodzi za tańszą i "lżejszą" alternatywę dla masła. Ale czy to naprawdę dobry wybór dla naszego serca? Kardiolodzy ostrzegają: nie każda margaryna nadaje się do smarowania pieczywa. Sprawdź, czym różni się margaryna miękka od twardej i którą lepiej omijać szerokim łukiem.

Margaryna zakazana dla "sercowców"?Margaryna zakazana dla "sercowców"?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Agnieszka Woźniak

Wybór smarowidła do kanapki z pozoru wydaje się prosty. Na sklepowych półkach kuszą nas masła, miksy, margaryny w kubkach i w kostkach. Jedne są reklamowane jako "idealne dla dzieci", inne jako "bogate w omega-3" lub "w 100 proc. roślinne". Ale czy są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Warto przede wszystkim wiedzieć, że istnieją dwa typy margaryn. Twarde w kostkach powstają w wyniku uwodornienia i są wykorzystywane głównie w cukiernictwie oraz do smażenia. Z kolei miękkie margaryny kubkowe zazwyczaj otrzymywane są w procesie estryfikacji i służą przede wszystkim do smarowania pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Twarda margaryna – tańsza, ale niezdrowa

Margaryny twarde, sprzedawane w kostkach, powstają w procesie uwodornienia olejów roślinnych. To właśnie ten proces prowadzi do powstania tłuszczów trans – uznawanych przez Światową Organizację Zdrowia za szczególnie niebezpieczne dla zdrowia.

Twarda margaryna może kusić ceną i trwałością, ale nie powinna być stosowana do smarowania pieczywa, szczególnie przez osoby z podwyższonym cholesterolem czy chorobami serca.

Margaryna miękka – mniejsze zło?

Margaryny miękkie, które najczęściej kupujemy w plastikowych opakowaniach, zawierają więcej tłuszczów nienasyconych, które wspierają pracę serca i nie przyczyniają się do miażdżycy w takim stopniu, jak tłuszcze nasycone. Jednak eksperci podkreślają: to nadal produkt wysoko przetworzony.

Dlatego najlepiej szukać alternatyw, w postaci naturalnych, mniej przetworzonych produktów, takich jak awokado, oliwa z oliwek czy pasta z orzechów.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni