Zakazane dla "sercowców". Polacy wciąż kładą je na chleb

Margaryna uchodzi za tańszą i "lżejszą" alternatywę dla masła. Ale czy to naprawdę dobry wybór dla naszego serca? Kardiolodzy ostrzegają: nie każda margaryna nadaje się do smarowania pieczywa. Sprawdź, czym różni się margaryna miękka od twardej i którą lepiej omijać szerokim łukiem.

Margaryna zakazana dla "sercowców"?Margaryna zakazana dla "sercowców"?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Agnieszka Woźniak

Wybór smarowidła do kanapki z pozoru wydaje się prosty. Na sklepowych półkach kuszą nas masła, miksy, margaryny w kubkach i w kostkach. Jedne są reklamowane jako "idealne dla dzieci", inne jako "bogate w omega-3" lub "w 100 proc. roślinne". Ale czy są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Warto przede wszystkim wiedzieć, że istnieją dwa typy margaryn. Twarde w kostkach powstają w wyniku uwodornienia i są wykorzystywane głównie w cukiernictwie oraz do smażenia. Z kolei miękkie margaryny kubkowe zazwyczaj otrzymywane są w procesie estryfikacji i służą przede wszystkim do smarowania pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Twarda margaryna – tańsza, ale niezdrowa

Margaryny twarde, sprzedawane w kostkach, powstają w procesie uwodornienia olejów roślinnych. To właśnie ten proces prowadzi do powstania tłuszczów trans – uznawanych przez Światową Organizację Zdrowia za szczególnie niebezpieczne dla zdrowia.

Twarda margaryna może kusić ceną i trwałością, ale nie powinna być stosowana do smarowania pieczywa, szczególnie przez osoby z podwyższonym cholesterolem czy chorobami serca.

Margaryna miękka – mniejsze zło?

Margaryny miękkie, które najczęściej kupujemy w plastikowych opakowaniach, zawierają więcej tłuszczów nienasyconych, które wspierają pracę serca i nie przyczyniają się do miażdżycy w takim stopniu, jak tłuszcze nasycone. Jednak eksperci podkreślają: to nadal produkt wysoko przetworzony.

Dlatego najlepiej szukać alternatyw, w postaci naturalnych, mniej przetworzonych produktów, takich jak awokado, oliwa z oliwek czy pasta z orzechów.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Tylko 23 Polki noszą to imię. Językoznawcy go nie lubią
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Nie wrzucaj do rosołu. "To hormon"
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Komunia bez spowiedzi? Arcybiskup mówi, czy to grzech
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Odwiedził Pszoniaka tydzień przed śmiercią. "Rak był bezlitosny"
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Kasia Moś weszła cała w czerwieni. Obcisła kreacja robi wrażenie
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Córka Antonio Banderasa wzięła ślub z Polakiem. Wzruszające słowa ojca
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
Partnerzy Marzeny Kipiel-Sztuki nie dożyli 50-tki. Straszne, co mówiono o niej za plecami
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
"Na szczęście trzeba zapracować". Katarzyna Żak od czterech dekad pielęgnuje miłość męża
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Joanna Jabłczyńska pokazała wnętrze 100-letniego domu. Tak go wyremontowała
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Optymalna częstotliwość seksu. Wtedy pozytywnie wpływa na zdrowie
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Gdzie wyrzucić papierek po maśle? Nagminny błąd
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę
Dzieli ich 20 lat. Boberek zostawił dla niej znaną żonę