Zakazane dla "sercowców". Polacy wciąż kładą je na chleb

Margaryna uchodzi za tańszą i "lżejszą" alternatywę dla masła. Ale czy to naprawdę dobry wybór dla naszego serca? Kardiolodzy ostrzegają: nie każda margaryna nadaje się do smarowania pieczywa. Sprawdź, czym różni się margaryna miękka od twardej i którą lepiej omijać szerokim łukiem.

Margaryna zakazana dla "sercowców"?Margaryna zakazana dla "sercowców"?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Agnieszka Woźniak

Wybór smarowidła do kanapki z pozoru wydaje się prosty. Na sklepowych półkach kuszą nas masła, miksy, margaryny w kubkach i w kostkach. Jedne są reklamowane jako "idealne dla dzieci", inne jako "bogate w omega-3" lub "w 100 proc. roślinne". Ale czy są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Warto przede wszystkim wiedzieć, że istnieją dwa typy margaryn. Twarde w kostkach powstają w wyniku uwodornienia i są wykorzystywane głównie w cukiernictwie oraz do smażenia. Z kolei miękkie margaryny kubkowe zazwyczaj otrzymywane są w procesie estryfikacji i służą przede wszystkim do smarowania pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Biały Snickers bez pieczenia. Na inne desery nawet nie spojrzysz

Twarda margaryna – tańsza, ale niezdrowa

Margaryny twarde, sprzedawane w kostkach, powstają w procesie uwodornienia olejów roślinnych. To właśnie ten proces prowadzi do powstania tłuszczów trans – uznawanych przez Światową Organizację Zdrowia za szczególnie niebezpieczne dla zdrowia.

Twarda margaryna może kusić ceną i trwałością, ale nie powinna być stosowana do smarowania pieczywa, szczególnie przez osoby z podwyższonym cholesterolem czy chorobami serca.

Margaryna miękka – mniejsze zło?

Margaryny miękkie, które najczęściej kupujemy w plastikowych opakowaniach, zawierają więcej tłuszczów nienasyconych, które wspierają pracę serca i nie przyczyniają się do miażdżycy w takim stopniu, jak tłuszcze nasycone. Jednak eksperci podkreślają: to nadal produkt wysoko przetworzony.

Dlatego najlepiej szukać alternatyw, w postaci naturalnych, mniej przetworzonych produktów, takich jak awokado, oliwa z oliwek czy pasta z orzechów.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Pamiętacie Zosię z "Rodziny zastępczej"? Tym dziś się zajmuje
Pamiętacie Zosię z "Rodziny zastępczej"? Tym dziś się zajmuje
Eric Dane zmaga się z poważną chorobą. Porusza się na wózku inwalidzkim
Eric Dane zmaga się z poważną chorobą. Porusza się na wózku inwalidzkim
Jak brak seksu działa na organizm? Lekarka mówi wprost
Jak brak seksu działa na organizm? Lekarka mówi wprost
"Nie jestem spolegliwa". Krystyna Prońko szczerze o trudnym charakterze
"Nie jestem spolegliwa". Krystyna Prońko szczerze o trudnym charakterze
25 lat temu była gwiazdą. Tak dziś wygląda 50-letnia Tara Reid
25 lat temu była gwiazdą. Tak dziś wygląda 50-letnia Tara Reid
Winona Ryder zapozowała z ukochanym na premierze. "Myślał, że jestem Millą Jovovich"
Winona Ryder zapozowała z ukochanym na premierze. "Myślał, że jestem Millą Jovovich"
Marta Nawrocka w Notre-Dame. Tak stylistka ocenia jej stylizację
Marta Nawrocka w Notre-Dame. Tak stylistka ocenia jej stylizację
"Królowa pieczarek" w koronkowej mini. Od Boś nie sposób oderwać wzroku
"Królowa pieczarek" w koronkowej mini. Od Boś nie sposób oderwać wzroku
Pisarek pozowała na schodkach. Jej mini spódniczka jest strzałem w dziesiątkę
Pisarek pozowała na schodkach. Jej mini spódniczka jest strzałem w dziesiątkę
Wkrótce biorą ślub. Szydłowska pokazała się w sukniach ślubnych
Wkrótce biorą ślub. Szydłowska pokazała się w sukniach ślubnych
Agata Turkot zagrała w "Domu dobrym". Mówi, co zrobiła po zakończeniu zdjęć
Agata Turkot zagrała w "Domu dobrym". Mówi, co zrobiła po zakończeniu zdjęć
Świadomie zrezygnowali z dzieci. Słowa żony Jana Kociniaka chwytają za serce
Świadomie zrezygnowali z dzieci. Słowa żony Jana Kociniaka chwytają za serce