Smaczne i pełnowartościowe posiłki, które dostarczą energii na cały dzień i zmniejszą ochotę na podjadanie.
Zdrowa wersja śniadania powinna składać się z urozmaiconych produktów, w tym ze sporej dawki białka. Naukowcy z Uniwersytetu w Missouri odkryli, że spożywanie protein w trakcie pierwszego posiłku, zwiększa uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie w ciągu dnia. Popularna owsianka, jajko na twardo czy jogurt z musli z czasem mogą się jednak znudzić, dlatego warto wprowadzić do porannego jadłospisu kilka nowych przepisów.
Kanapka z masłem orzechowym
Dobrej jakości masło orzechowe (bez dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy tłuszczu utwardzonego) to świetne źródło witaminy A, która chroni oczy i wzmacnia kości, witamin z grupy B, świetnych na układ nerwowy, a także witaminy E odpowiedzialnej za układ krążenia i prawidłowy metabolizm. Produkt ten zawiera też cenną niacynę, która korzystnie wpływa na układ pokarmowy i nerwowy. Masło orzechowe to również ważne źródło lekkostrawnego białka roślinnego, dlatego warto jeść je zwłaszcza na śniadanie. Zamiast dodatku dżemu, lepiej skomponować je z owocami i pełnoziarnistym pieczywem.
Koktajle proteinowe
Nie namawiamy do konsumpcji napojów, które chętnie i w dużych ilościach spożywane są przez osoby aktywne fizycznie. Tzw. "białko w proszku" pomaga uzyskać lepsze efekty na siłowni, ale zamiast łączyć je z wodą, lepiej skomponować domowej roboty koktajle. Pyszną propozycją jest smoothie na bazie mleka sojowego, banana, masła z orzechów nerkowca i espresso. Składniki wystarczy zmiksować (można użyć podwójnej dawki kawy) i wypić.
Mieszanki orzechów
Jeśli zdarza ci się wyjść z domu bez śniadania i jeść kupioną na mieście niezdrową przekąskę, mamy na to rozwiązanie. Wystarczy, że w wolnej chwili zrobisz pyszną i pełnowartościową mieszankę orzechów oraz pestek. Do jej przygotowania użyj ulubionych produktów - my polecamy orzechy nerkowca, podprażone pestki dyni i słonecznika, orzechy laskowe, a także niesolony, domowy popcorn. Całość zapakuj do szczelnie zamykanej torebki spożywczej. Taka przekąska chrupana w drodze zapewni energię do drugiego śniadania lub lunchu.
Buritto z fasolą
Fasola to doskonałe źródło białka i niesłusznie pomijamy ją w planowaniu śniadaniowego menu. W połączeniu z tortillą (najlepiej pełnoziarnistą, ziołami (pietruszka, kolendra), serem żółtym i pieczoną papryką to propozycja na energetyczne śniadanie "na ciepło". Całość można przygotować wieczorem, a rano podgrzać w opiekaczu do tostów lub grillowej patelni.
Kanapki z serem ricotta
Ser ricotta to specjał, do którego powoli się przekonujemy i używamy go nie tylko do deserów. Nałożony na jeszcze ciepłe tosty, z dodatkiem winogron i orzechów włoskich stanowić będzie pyszne śniadanie pełne protein.
Inspiracje tofu
Tofu kojarzy się nam głównie z kuchnią wegan i wegetarian. To jednak doskonałe źródło białka, które powinni spożywać także mięsożercy. W ramach śniadania polecamy kolorową potrawkę, która zastąpi oklepaną jajecznicę. Na grillowanej patelni należy zarumienić warzywa, np. fasolkę, paprykę, oliwki, a następnie dodać pokrojone tofu. Smażyć razem 2-3 minuty i nakładać na talerz, dekorując np. pietruszką. Aby danie nie było zbyt wodniste, należy odcedzić nadmiar zalewy z tofu.
Na podstawie huffingtonpost.com/mp/WP Kobieta