Sok z buraków - naturalny napój energetyzujący?
Picie soku z buraków może zwiększać wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny i pomaga nawet o 16 proc. wydłużyć czas ćwiczeń - zaobserwowali naukowcy brytyjscy.
07.08.2009 | aktual.: 07.06.2010 23:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Picie soku z buraków może zwiększać wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny i pomaga nawet o 16 proc. wydłużyć czas ćwiczeń - zaobserwowali naukowcy brytyjscy. Informację na ten temat publikuje pismo "Journal of Applied Physiology".
Buraki ćwikłowe mają zdolność do gromadzenia w korzeniach azotanów - związków, które redukują zużycie tlenu w organizmie i zmniejszają wysiłek mięśnia sercowego (dlatego są wykorzystywane w leczeniu osób z chorobą wieńcową).
Najnowsze badania naukowców z University of Exeter oraz Peninsula Medical School w Plymouth wskazują, że dzięki zawartości azotanów buraki zwiększają wytrzymałość organizmu na ćwiczenia fizyczne.
Badania przeprowadzono w grupie 8 mężczyzn w wieku od 19 do 38 lat. Przez 6 kolejnych dni podawano im do picia 0,5 litra soku z buraków uprawianych ekologicznie. Następnie panowie wykonali serię testów fizycznych, m.in. na rowerku stacjonarnym. Całą procedurę powtórzono, z tym, że sok z buraków zastąpiono napojem porzeczkowym bądź napojem bez żadnych aktywnych substancji.
Okazało się, że po soku buraczanym mężczyźni byli w stanie pedałować na rowerku średnio o 1,5 minuty dłużej niż po innym napoju. Oznacza to, że w praktyce na pokonanie tego samego dystansu zużyliby o 2 proc. mniej czasu. Grupa ta miała również niższe ciśnienie krwi w stanie spoczynkowym (co potwierdza odkrycie Brytyjczyków opublikowane w 2008 r. na łamach czasopisma "Hypertension", że buraki obniżają ciśnienie krwi).
Autorzy pracy nie są na razie pewni, w jaki dokładnie sposób azotany z buraków zwiększają wytrzymałość fizyczną. Jak spekulują, może to mieć związek z tym, że azotany w organizmie przekształcają się w tlenek azotu, a ten zmniejsza zużycie tlenu w mitochondriach.
Jak komentuje jeden z autorów artykułu - prof. Andy Jones z University of Exeter, sok z buraków zmniejszał zużycie tlenu w niespotykany sposób. Takiej redukcji nie można osiągnąć przy pomocy żadnej znanej dziś metody, nawet treningu. Zdaniem badacza, odkrycie to zainteresuje z pewnością osoby zawodowo lub amatorsko uprawiające sporty wytrzymałościowe. Może ono również pomóc osobom mniej wydolnym fizycznie - np. starszym bądź cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego, oddechowego czy zaburzenia metaboliczne. Badacze chcą prowadzić dalsze badania nad tym zagadnieniem. Liczą, że pomoże im to lepiej zrozumieć wpływ pokarmów bogatych w azotany na funkcjonowanie organizmu podczas wysiłku.