Specjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach

Mistrzami w ich wytwarzaniu są Włosi, Francuzi, Holendrzy i Szwajcarzy. Istnieje około 4 tysięcy ich rodzajów, w Polsce jest dostępnych około 90 gatunków. Różnią się smakiem, zapachem, kolorem, strukturą i konsystencją, stopniem wilgotności i barwą. Mowa o serach – żółtym przysmaku, który jest jednym z najważniejszych składników naszej codziennej diety.

Specjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach
SKOMENTUJ

Mistrzami w ich wytwarzaniu są Włosi, Francuzi, Holendrzy i Szwajcarzy. Istnieje około 4 tysięcy ich rodzajów, w Polsce jest dostępnych około 90 gatunków. Różnią się smakiem, zapachem, kolorem, strukturą i konsystencją, stopniem wilgotności i barwą. Mowa o serach – żółtym przysmaku, który jest jednym z najważniejszych składników naszej codziennej diety. Mają sporo tłuszczu i kalorii i...wspaniały smak. Według sprzedawców największych sieci hipermarketów, stoiska z serami przeżywają oblężenie, wciąż jednak głównym kryterium zakupu żółtego przysmaku pozostaje cena.

Króluje Błękitny Lazur

Według Pani Danuty, która od 3 lat pracuje w punkcie sieci Albert na gdyńskim Witominie, przybywa serowych smakoszy, a klienci stają się bardziej otwarci na nowości. Jednak miłośnicy serów importowanych wciąż stanowią mały procent klientów. Około 80% naszych klientów wciąż wybiera sery najtańsze, których cena nie przekracza 14 zł. Pozostali preferują sery droższe, z dodatkami (np. ziołami bądź papryką), lepszej jakości i o bardziej wyrazistych smakach. Częściej też wybierają kilka ich rodzajów - mówi Pani Danuta. Z obserwacji sprzedawców wynika również, że jednym z czynników hamujących popyt na sery zagraniczne są trudne do wymówienia nazwy serów. Zainteresowanie serami francuskimi byłoby większe, gdyby klienci orientowali się, jaki smak kryje się pod tymi nazwami, wiedzieli z czym i jak je podać. A tak, sery np. francuskie, takie jak np. Abbaye de Citeaux lub Caumes, kupują rzadko. Od wielu miesięcy hitem jest polski Błękitny Lazur. Ostatnio też sporo klientów skusiło się ma ser Mimolette – włoski, o
pomarańczowej skórce, ale to tylko dlatego, że ten produkt był obięty promocją
- dodaje.

Z raportu Instytutu Badania Opinii i Rynku wynika, że rynek serów w Polsce jest bardzo zróżnicowany i cechuje go coraz silniejsza konkurencja. Oferta rynkowa serów jest bogata, na co wpływa pośrednio zmiana stylu życia konsumentów pociągająca za sobą zmiany w dotychczasowym modelu żywienia, w tym w spożyciu serów. Jeszcze do niedawna ser był traktowany w Polsce jako alternatywa dla wędlin, a nie jako produkt spożywczy sam w sobie. Dziś sery coraz częściej goszczą na polskich stołach, a konsumenci są bardziej wybredni i nie koncentrują się tylko na jednym, ulubionym smaku. Z badań wynika, że 1/3 konsumentów sera w ciągu miesiąca kupuje trzy jego rodzaje, co czwarty sięga po dwa rodzaje sera, zaś co piąty w ciągu miesiąca kupuje aż pięć jego rodzajów.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW
Serów dostatek, a w portfelu pusto

Istnieje wiele gatunków sera. Dzieli się je pod względem gatunku mleka, zawartości tłuszczu, konsystencji, procesu produkcyjnego i czasu dojrzewania. Natomiast ze względu na technologię wytwarzania skrzepu, żółte przysmaki dzielimy na podpuszkowe, kwasowe, kwasowo-podpuszkowe i zwarowe. Jednymi z najdroższych są sery pleśniowe. Dawniej pleśnie stosowane do wyrobu serów były naturalne, pochodziły z powietrza, dziś wprowadza się je do pomieszczenia, w którym dojrzewają sery, albo przez nakłucie igłami. Ze wzlędu na cenę, małe sklepiki w ogóle nie prowadzą ich sprzedaży. Serów pleśniowych nie sprowadzamy wcale, bo nikt o nie nie pyta. Ale to kwestia klienteli – nasz sklep znajduje się zaraz obok osiedla studenckiego i zakupy robią tu ludzie o chudych portfelach. Jak już kupują droższą i bardziej ekskluzywną żywność, to stawiają bardziej na wędliny, np. kabanosy, bo mogą je wykorzystać jako zagryzkę – śmieje się Pani Maria, sprzedawczyni z małego oddziału Lewiatana w Gdańsku. Pozostali klienci wybierają te
najbardziej znane i w przyzwoitej cenie - Goudę, Edamski, Tylżycki, Podlaski – dodaje.

Serowy savoir vivre – czyli jak i z czym podawać

Polskie sery nadają się do kanapek i zapiekanek, ostre i wędzone (np. Morski wędzony, Ramzes) do sałatek. Sery włoskie i francuskie, np. Cambozolę i Roquefort oraz sery, które mają w nazwie słowo blue, należy podawać, serwując je w kawałkach na tacy, z pieczywem i winem. Do serów świeżych warto podać wino białe lub różowe. Sery pleśniowe i żółte świetnie komponują się z winem czerwonym oraz z lekkimi winami owocowymi, o lekko słodkawym smaku. Do serów wędzonych podawaj trunki słodkie.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW
Przewodnik po serach

Pani Kaczmarek – Piątek z Instytutu Badania Opinii i Rynku Pentor twierdzi, w Polsce najbardziej rozpoznawalne są sery typu szwajcarskiego (ementaler, mazdamer, radamer, sokół), holenderskiego (edammer, gouda, podlaski, morski), szwajcarsko-holenderskiego (tylżycki, sviecia, warmiński, mazurski, salami), angielskiego (cheddar, derby) oraz włoskiego (parmezan, grana). Jeśli chcesz nauczyć się je rozróżniać, skorzystaj z naszego przewodnika po serach:

Ricotta

To włoski ser z mleka krowiego, powstaje z zakwaszenia serwatki. Jest miękki, jędrny, składa się z wielu drobnych, delikatnych, wilgotnych ziaren. Ma kształt ściętego stożka

Mascarpone

Włoski ser z mleka krowiego lub bawolego, powstaje poprzez dodanie bakterii kwasu mlekowego do śmietanki zebranej z mleka, użytego do produkcji parmezanu. Jest bladokremowy i lśniący, o delikatnym maślanym smaku.

Oscypek

Wszyscy na pewno nie raz słyszeli o góralskim, tradycyjnym przysmaku. To polski ser wędzony z mleka krowiego i owczego.

Mozzarella

Włoski ser z mleka bawolego. Skrzep wygniata się i rozciąga, aż do wyciągnięcia masy serowej w nitki. Jest wilgotny, giętki, błyszczący, śnieżnobiały. Niezastąpiony do pizzy.

Feta

Zdołał już pozyskać swoich zwolenników. Ma wytrawny smak, świetnie smakuje z oliwkami i bazylią. To ser z mleka krowiego, koziego i owczego. Proces produkcji polega na kwaszeniu bakteriami kwasu mlekowego i zalaniu solanką. Ma stałą, kruchą konsystencję i świeży, słonawo – kwaskowaty smak.

Brie

Ser z mleka krowiego, współcześnie powstaje poprzez celowe wprowadzenie pleśni do pomieszczeń, w których dojrzewa. Jego skórka jest pokryta białą pleśnią, a półpłynny kremowy miąższ przypomina smakiem zupę z leśnych grzybów. Smak łagodny, maślany.

Camembert

Se z mleka krowiego, podobny do Brie, ale o głębszym smaku i aromacie, uzupełnionym bardzo delikatnym posmakiem drożdżowym.

Gorgonzola

Ser z mleka krowiego, skórka ma barwę pomarańczową lub czerwoną. Zielononiebieska pleśń nadaje ostry, pikantny smak, doskonale kontrastujący z tłustym, kremowym miąższem.

Blueta

Z mleka krowiego. Skórka ma kolor bladopomarańczowy z białą i szarawą pleśnią, miąższ miękki, kremowy. Smak świeży, kremowy, lekko słony.

SKORZYSTAJ Z NASZYCH PRZEPISÓW

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zmiany u rodziny Clarke. Czaruś zaskoczył wszystkich
Zmiany u rodziny Clarke. Czaruś zaskoczył wszystkich
Masturdating robi furorę. Także osoby w związkach są zachwycone
Masturdating robi furorę. Także osoby w związkach są zachwycone
Podlej nim róże. Mszyce przestaną być problemem
Podlej nim róże. Mszyce przestaną być problemem
Masz w domu stary dowód? Absolutnie go nie wyrzucaj
Masz w domu stary dowód? Absolutnie go nie wyrzucaj
Nielegalne na działce. Niewiedza może kosztować 5000 zł
Nielegalne na działce. Niewiedza może kosztować 5000 zł
Groźna choroba atakuje psy. Oto pierwsze objawy
Groźna choroba atakuje psy. Oto pierwsze objawy
Wskoczyła w minimalistyczne bikini. Pokazała zdjęcie z plaży
Wskoczyła w minimalistyczne bikini. Pokazała zdjęcie z plaży
Nie każdy wie, że są małżeństwem. Jej mąż to znany aktor
Nie każdy wie, że są małżeństwem. Jej mąż to znany aktor
Wsmaruj w pięty. Będą gładkie jak u niemowlaka
Wsmaruj w pięty. Będą gładkie jak u niemowlaka
Umieść na balkonie. Gołębie więcej się nie zbliżą
Umieść na balkonie. Gołębie więcej się nie zbliżą
Przyszła w białej mini. Rajstopy były "wisienką na torcie"
Przyszła w białej mini. Rajstopy były "wisienką na torcie"
Gdzie wyrzucić styropian? Błąd jest nagminny
Gdzie wyrzucić styropian? Błąd jest nagminny