Spowalnia starzenie i ujędrnia skórę. Działa niczym eliksir młodości
11.09.2024 12:52, aktual.: 11.09.2024 13:25
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Miękka, jędrna i zadbana skóra pozbawiona zmarszczek to marzenie wielu z nas. Okazuje się, że stosowanie botoksu czy innych zabiegów medycyny estetycznej nie jest konieczne. Wystarczy włączyć do swojej diety jedną potrawę, a skóra odzyska jędrność i blask.
Kolagen to białko, które jest naturalnie produkowane przez organizm. Występuje w kościach, zębach, włosach, paznokciach, skórze, a także w ścięgnach i stawach. Po ukończeniu 25. roku życia produkujemy go coraz mniej, co odbija się na kondycji skóry, na której to pojawiają się pierwsze zmarszczki.
Ten składnik pojawia się w wielu suplementach diety dedykowanych skórze, włosom i paznokciom. Najczęściej występuje w postaci tabletek lub proszku. Jeśli jesteś miłośniczką naturalnych metod dbania o zdrowie i urodę, możesz przygotować go w domu. Wystarczy ugotować bulion kolagenowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pij jak najczęściej. Działa lepiej niż krem
W ostatnim czasie coraz więcej słyszy się o diecie kolagenowej. To sposób żywienia oparty na spożywaniu jak największej ilości produktów pochodzenia zwierzęcego bogatych w kolagen, m.in. mięsa, podrobów czy galaretek. Spożywane regularnie spowalniają proces starzenia się skóry, a także wzmacniają włosy, paznokcie oraz stawy.
Bulion kolagenowy to jedna z potraw, która dostarczy ci dużej dawki łatwoprzyswajalnego kolagenu, a także glutaminy i aminokwasów, które wspierają regeneracje mięśni. Skorzystają na nim nie tylko osoby chcące zadbać o swoją skórę, ale też seniorzy i sportowcy. Przygotowanie jest naprawdę proste. Należy zaopatrzyć się w dwa kilogramy kości wołowych, wieprzowych oraz rybich (można je mieszać) i gotować je na wolnym ogniu przez 2-3 godziny.
Bulion kolagenowy — przepis
Składniki:
- 2 kilogramy kości zwierzęcych (drobiowych, wołowych, wieprzowych lub rybich),
- pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarnka ziela angielskiego,
- 2 łyżki octu jabłkowego, winnego lub soku z cytryny
Wyjmij blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Połóż na niej umyte i osuszone kości, a następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 stp.C. Piecz je przez 25-30 minut. W międzyczasie obierz warzywa i umieść je w dużym garnku. Popieczone kości dorzuć do warzyw razem z przyprawami i octem.
Po 30 minutach wlej do garnka tyle wody, żeby przykrywała wszystkie składniki. Włącz gaz i doprowadź bulion do wrzenia. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz gaz i gotuj go jeszcze przez 7-9 godzin. Po ostudzeniu przelej wywar przez sitko. Przechowuj go lodówce. Spożyj go w ciągu tygodnia od przygotowania. Nadmiar bulionu można mrozić w zamrażarce.
Źródło: Interia, Ajwendieta
Czytaj także: Jeśli rosół, to tylko taki. Nazywają go "płynnym złotem"
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl