Tak przygotujesz najlepszą domową pizzę. Rodzina ją pokocha
Jeśli ktoś kiedykolwiek powie, że nie lubi pizzy, od razu uznam to za wierutne kłamstwo. Chrupiące ciasto z apetycznymi dodatkami i ciągnącym się serem to przysmak, na którego widok wszystkim uruchamiają się ślinianki. Przyjemnie jest iść do restauracji i zjeść pizzę, jednak uważam, że większą satysfakcją kończy się wypiek własnej, ze znanych i ulubionych składników. By ją przygotować, potrzebne ci będzie kilka przedmiotów.
20.11.2017 | aktual.: 20.11.2017 18:43
Przygotowanie ciasta
Pizza to prawdziwe pole do kulinarnych popisów. Nieważne, czy lubisz grube, cienkie czy tradycyjne ciasto, różnorodność składników, które możesz na nim położyć, jest ogromna. Wyrabianie mąki połączonej z drożdżami, wodą, przyprawami i oliwą może być świetną zabawą z rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli nie chcesz używać robota kuchennego, zaopatrz się w wygodną stolnicę. W zależności od upodobań możesz wybrać silikonową lub drewnianą. Stolnica ułatwi ci utrzymanie porządku i ugniatanie ciasta, dzięki czemu oszczędzisz kuchennemu blatowi zetknięcia z trudno zmywalnymi plamami.
Pieczenie
Gotowe ciasto, które odstało czas zgodny z przepisem i wyrosło, należy pokryć składnikami i upiec. Istnieją różne szkoły pieczenia domowej pizzy. Jedna grupa jej miłośników piecze pizzę na blasze przykrytej papierem do pieczenia, inni decydują się na specjalny kamień. Ma sporo zalet - równomiernie się nagrzewa, przez co pizza jest chrupiąca i właściwie wypieczona. Dodatkowym plusem jest fakt, że kamień do pieczenia pizzy wyciąga z ciasta wilgoć, a pizza zawsze się udaje. Jego używanie jest bardzo proste. Należy odpowiednio wcześniej go mocno nagrzać w piekarniku, a następnie wyłożyć na niego ciasto. Pizza upiecze się bardzo szybko i będzie wyjątkowo apetyczna.
Podanie pizzy na stół
Jedzenie pizzy zazwyczaj odbywa się w większym towarzystwie. Podanie na stół tej świeżo wyjętej z pieca jest wówczas kluczowym elementem spotkania. Ważna jest prezentacja, która może zrobić wrażenie na gościach. Do wyboru mamy kilka opcji - podanie pizzy na kamieniu, na którym się piekła, wyjęcie jej na deskę lub na duży talerz. W zależności od tego, ile akurat masz miejsca na stole, możesz wybrać sposób, który najbardziej ci odpowiada i pasuje do zastawy.
Krojenie pizzy
Ta niby prosta i oczywista czynność potrafi sprawić wiele problemów. Zwykły nóż, którym próbujemy przeciąć chrupiące ciasto na równe kawałki może sprawić, że spód się pokruszy, składniki poprzesuwają, a ser się pozsuwa ze spodu. Nieodpowiednie narzędzie może zmarnować całą pracę, którą włożyliśmy w przygotowanie pizzy. Aby się to nie przydarzyło, zaopatrz się w specjalny nóż do krojenia pizzy zwany radełkiem. Jest to po prostu obracające się ostrze na trzonku, ułatwiające podzielenie gorącej potrawy. Niewielkie narzędzie może zrobić dużą różnice i sprawić, że posiłek przebiegnie bez nieoczekiwanych wypadków.