Tak przygotujesz najlepszą domową pizzę. Rodzina ją pokocha
20.11.2017 14:39, aktual.: 20.11.2017 18:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli ktoś kiedykolwiek powie, że nie lubi pizzy, od razu uznam to za wierutne kłamstwo. Chrupiące ciasto z apetycznymi dodatkami i ciągnącym się serem to przysmak, na którego widok wszystkim uruchamiają się ślinianki. Przyjemnie jest iść do restauracji i zjeść pizzę, jednak uważam, że większą satysfakcją kończy się wypiek własnej, ze znanych i ulubionych składników. By ją przygotować, potrzebne ci będzie kilka przedmiotów.
Przygotowanie ciasta
Pizza to prawdziwe pole do kulinarnych popisów. Nieważne, czy lubisz grube, cienkie czy tradycyjne ciasto, różnorodność składników, które możesz na nim położyć, jest ogromna. Wyrabianie mąki połączonej z drożdżami, wodą, przyprawami i oliwą może być świetną zabawą z rodziną czy przyjaciółmi. Jeśli nie chcesz używać robota kuchennego, zaopatrz się w wygodną stolnicę. W zależności od upodobań możesz wybrać silikonową lub drewnianą. Stolnica ułatwi ci utrzymanie porządku i ugniatanie ciasta, dzięki czemu oszczędzisz kuchennemu blatowi zetknięcia z trudno zmywalnymi plamami.
Pieczenie
Gotowe ciasto, które odstało czas zgodny z przepisem i wyrosło, należy pokryć składnikami i upiec. Istnieją różne szkoły pieczenia domowej pizzy. Jedna grupa jej miłośników piecze pizzę na blasze przykrytej papierem do pieczenia, inni decydują się na specjalny kamień. Ma sporo zalet - równomiernie się nagrzewa, przez co pizza jest chrupiąca i właściwie wypieczona. Dodatkowym plusem jest fakt, że kamień do pieczenia pizzy wyciąga z ciasta wilgoć, a pizza zawsze się udaje. Jego używanie jest bardzo proste. Należy odpowiednio wcześniej go mocno nagrzać w piekarniku, a następnie wyłożyć na niego ciasto. Pizza upiecze się bardzo szybko i będzie wyjątkowo apetyczna.
Podanie pizzy na stół
Jedzenie pizzy zazwyczaj odbywa się w większym towarzystwie. Podanie na stół tej świeżo wyjętej z pieca jest wówczas kluczowym elementem spotkania. Ważna jest prezentacja, która może zrobić wrażenie na gościach. Do wyboru mamy kilka opcji - podanie pizzy na kamieniu, na którym się piekła, wyjęcie jej na deskę lub na duży talerz. W zależności od tego, ile akurat masz miejsca na stole, możesz wybrać sposób, który najbardziej ci odpowiada i pasuje do zastawy.
Krojenie pizzy
Ta niby prosta i oczywista czynność potrafi sprawić wiele problemów. Zwykły nóż, którym próbujemy przeciąć chrupiące ciasto na równe kawałki może sprawić, że spód się pokruszy, składniki poprzesuwają, a ser się pozsuwa ze spodu. Nieodpowiednie narzędzie może zmarnować całą pracę, którą włożyliśmy w przygotowanie pizzy. Aby się to nie przydarzyło, zaopatrz się w specjalny nóż do krojenia pizzy zwany radełkiem. Jest to po prostu obracające się ostrze na trzonku, ułatwiające podzielenie gorącej potrawy. Niewielkie narzędzie może zrobić dużą różnice i sprawić, że posiłek przebiegnie bez nieoczekiwanych wypadków.