Tak Makłowicz robi rybę po grecku. Już nie chcę innej
To danie, z którym zetknął się chyba każdy. Ryba po grecku od lat gości na świątecznych stołach Polaków. Choć w tradycyjnej wersji jest wyborna, Robert Makłowicz znalazł sposób, by jeszcze bardziej podkręcić jej smak. Wystarczy drobna zmiana w przepisie.
Ryba po grecku to niekwestionowany hit świątecznego stołu. Polacy uwielbiają smażoną rybę z duszonymi warzywami. Choć nie jest to bardzo skomplikowane danie, a tradycyjne przepisy sprawdzają się od lat, warto posłuchać eksperta. Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny, zdradził swój sposób na tę potrawę.
Jak zrobić rybę po grecku?
W większości receptur znajdziemy marchewkę, jednak Makłowicz nie uważa jej za niezbędny dodatek. Według niego zdecydowanie lepszym zamiennikiem będzie pieczona papryka - bardziej wyrazista, o bogatym smaku i aromacie.
Przepis na rybę po grecku wg Makłowicza
Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. dorsza), 1 puszka pomidorów bez skórki, 4 cebule, 2 papryki, 8-10 ząbków czosnku, 1 seler, 1 pietruszka, 1 cytryna, olej lub oliwa do smażenia, sól i pieprz.
Przygotowanie: Filety rybne należy osuszyć za pomocą papierowego ręcznika, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną i odstawić do lodówki. Papryki w całości wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. i pieczemy przez ok. 20 min, aż skórka wyraźnie ściemnieje. Delikatnie przypalone warzywa zamykamy w szczelnym pojemniku - po ostygnięciu skórka łatwiej zejdzie. Paprykę (obraną i bez pestek) kroimy w paski.
Cebulę podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Następnie - osobno - smażymy czosnek (nie za mocno, bo inaczej stanie się gorzki). Kolejno startą na dużych oczkach pietruszkę i selera. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj pomidory w puszce i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Rybę pokrój na mniejsze kawałki i smaż do uzyskania złotego koloru (nie przeciągnij, aby nie była sucha). W naczyniu żaroodpornym wyłóż warstwę duszonych warzyw, następnie część ryby i tak na zmianę - ostatnim elementem powinny być jednak warzywa, które scalą danie. Smacznego!
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!