To nie chleb powoduje wzdęcia
Wzdęcia, biegunki, bóle żołądka. Produkty zawierające gluten zostały oskarżone o wywoływanie całej serii problemów z trawieniem - nawet u osób, które nie wcale nie cierpią na celiakię. Jeśli sądzisz, że odstawiając pieczywo, odzyskasz płaski brzuch i zyskasz na zdrowiu - jesteś w błędzie - ostrzegają lekarze. O tym, co tak naprawdę wywołuje u nas uczucie pełnego brzucha, mówią specjaliści z Brytyjskiej Fundacji ds. Żywienia.
14.04.2014 | aktual.: 15.04.2014 10:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wzdęcia, biegunki, bóle żołądka. Produkty zawierające gluten zostały oskarżone o wywoływanie całej serii problemów z trawieniem - nawet u osób, które nie wcale nie cierpią na celiakię. Jeśli sądzisz, że odstawiając pieczywo, odzyskasz płaski brzuch i zyskasz na zdrowiu - jesteś w błędzie - ostrzegają lekarze. O tym, co tak naprawdę wywołuje u nas uczucie pełnego brzucha, mówią specjaliści.
Moda na dietę bezglutenową zaczęła się od gwiazd. Gwyneth Paltrow czy Madonna zachwalały pozytywne skutki rezygnacji z jedzenia chleba. Za nimi poszły kobiety, które pragnęły mieć sylwetki choć trochę zbliżone do szczupłych kształtów celebrytek. - W rzeczywistości przeświadczenie o tym, że po chlebie jesteśmy wzdęci i mamy problem z jelitami, jest złudzeniem - twierdzi Ayela Spiro z Brytyjskiej Fundacji ds. Żywienia. - Najczęściej dyskomfortu wcale nie wywołuje gluten obecny w pieczywie, ale tłuste nadzienie kanapek: pasty jajeczne z majonezem czy wędlina połączona z serem.
- 5 proc. Brytyjczyków jest przeświadczonych o tym, że cierpi na celiakię - kontynuuje wywód Ayela Spiro. - Tymczasem liczba ta wynosi zaledwie 0,5 proc. Rezygnacja ze zjedzenia porcji pełnoziarnistego pieczywa to rezygnacja z porcji błonnika, stanowiącej 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten element diety.
Pieczywo dostarcza organizmowi również wapń, żelazo i magnez. Ponadto, nie zawiera wielu kalorii oraz tłuszczu, zatem stanowi zdrową przekąskę. Dwie kromki chleba to 190 kalorii oraz 2 g tłuszczu. Po posmarowaniu kromek masłem lub margaryną, kaloryczność rośnie niemal dwukrotnie, bo do 335 kalorii oraz 16 g tłuszczu. Kanapka z pastą jajeczną z majonezem to już 600 kalorii i 34 g tłuszczu - czyli górna granica dziennej porcji zalecanej kobietom. Trzeba zatem uważać, z czym łączyć pieczywo, ale nie rezygnować z jego spożycia - wyjaśniają dietetycy.
Przyczyną wzdęć i problemów trawiennych jest wiele. Niemal niemożliwe jest samodzielne ustalenie diagnozy. Depresja, okres przed menopauzą, zespół jelita drażliwego, spożywanie dużych ilości przetworzonego jedzenia, gazowane napoje - wszystkie czynniki powinne być wzięte pod uwagę podczas konsultacji z lekarzem. Przede wszystkim zaś, pamiętajmy, że wszelkie diety eliminacyjne, w tym dieta bezglutenowa, mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu, jeśli nie są zalecone bezpośrednio przez lekarza lub dietetyka.
Na podst. Dailymail (mtr/sr), kobieta.wp.pl