GotowaniePrzepisyTorcik czekoladowy z kremem o smaku likieru jajecznego

Torcik czekoladowy z kremem o smaku likieru jajecznego

Torcik czekoladowy z kremem o smaku likieru jajecznego
Źródło zdjęć: © Lindt
18.03.2015 15:17, aktualizacja: 20.03.2015 10:50

Ten deser osłodzi Wam każdy - nie tylko wiosenny wieczór. Czekolada, wiśnie i likier jajeczny - Wasze podniebienie oszaleje z zachwytu.

Składniki na 4-6 małych torcików:

Baza:

•150 g gorzkiej czekolady Lindt Excellence 70% kakao
• 75 g masła
• 100 g cukru
• 3 jajka
• 50 g mąki
• 1-2 łyżki stołowe wiśniówki
• Szczypta soli

Krem:

• 250 g mrożonych wiśni
• 400 ml mleka
• 1 saszetka budyniu w proszku
• 50 g cukru
• 100 ml likieru jajecznego • Cukier do dekoracji

Czas przygotowania: ok. 45min + ok. 20 min pieczenia + ok. 2 h chłodzenia

Sposób przyrządzania:

1. Czekoladę, masło oraz połowę cukru rozpuszczamy w misce umieszczonej na garnku z wrzącą wodą.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 160° C. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy czekoladowej dodajemy żółtka, mąkę oraz wiśniówkę a następnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli resztę cukru. Po tym łączymy delikatnie ubite białko z masą czekoladową. Ciasto przelewamy do małych, nasmarowanych masłem foremek i wstawiamy na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia.

3. Następnie rozkładamy zamrożone wiśnie na bazie czekoladowej. 1/3 mleka mieszamy z budyniem w proszku. Do reszty mleka dodajemy cukier i gotujemy a następnie dolewamy do nich rozmieszany budyń. Tak długo mieszamy aż masa uzyska konsystencję puddingu – po tym zdejmujemy ją z ognia i na koniec dolewamy do niej likier jajeczny. Krem rozlewamy do foremek. Desery odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

4. Przed podaniem wyjmujemy torciki z foremek i dekorujemy równomiernie cukrem, który następnie karmelizujemy na złocisty kolor za pomocą gazowego palnika

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także