Tort naleśnikowy z kremem z białej czekolady i cukrem fiołkowym

Torty mają to do siebie, że - czy się tego chce, czy nie - wprawiają w nastrój wyjątkowej wyjątkowości. Ostatnio zrobiłam przepyszny tort, którym koniecznie chcę się podzielić również z Tobą. Jest odrobinę nietypowy, bo jego warstwami są naleśniki. Przełożyłam je obłędnie smacznym kremem z białej czekolady i mascarpone (taki duet gwarantuje cudowny efekt), a sam tort udekorowałam minimalistycznie, ale z odrobina finezji - bajecznym cukrem fiołkowym.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Torty mają to do siebie, że - czy się tego chce, czy nie - wprawiają w wyjątkowy nastrój. Ten tort jest przepyszny i odrobinę nietypowy, bo jego warstwami są naleśniki. Wystarczy przełożyć je obłędnie smacznym kremem z białej czekolady i mascarpone (taki duet gwarantuje cudowny efekt), a sam tort udekorować minimalistycznie, ale z odrobiną finezji - bajecznym cukrem fiołkowym.

Składniki na naleśniki pszenne (ok 10-14 szt): 250g mąki pszennej, 2 jajka, 250ml mleka, 250ml wody gazowanej, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka masła roztopionego.

Wszystkie składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Następnie porcje ciasta wylewaj na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu i smaż z obu stron bez przykrycia na złocisty kolor.

Składniki na krem z białej czekolady

Mascarpone zmiksuj na puszystą masę z dodatkiem cukru. Kremówkę podgrzej w kąpieli wodnej razem z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą. Kiedy czekolada się roztopi i konsystencja mikstury będzie jednolita odstaw ją na bok i poczekaj aż lekko przestygnie. Gdy tak się stanie dodaj ją do masy z serka i zmiksuj dokładnie na pełnej mocy, aby masa była puszysta. Masę pozostaw w lodówce na kilka godzin, aby stężała i dało się ją łatwo później rozsmarować na cieście.
Lekko stężoną masą przełóż usmażone wcześniej naleśniki. Całość udekoruj cukrem fiołkowym.

Sugestie: Naleśniki przygotuj z potrójnej porcji, aby było ich około 30. Tort podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzony w lodówce. Przechowuj go w lodówce do trzech dni. Masa w lodówce stężeje i całość będzie znacznie łatwiej kroić i jeść. W wersji light mąkę pszenną należy zastąpić żytnią.

Obraz
© (fot. www.justmydelicious.com)

* * www.justmydelicious.com * Paulina Krajewska*

Wybrane dla Ciebie

Elżbieta Dmoch kończy 74 lata. Obchody zostały odwołane
Elżbieta Dmoch kończy 74 lata. Obchody zostały odwołane
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"