Ulubione przekąski gwiazd. Nie wyobrażają sobie bez nich dnia
Smażone owady, chipsy z jarmużu albo kanapka ze stekiem – to tylko niektóre z przysmaków uwielbianych przez gwiazdy. W świecie show-biznesu wciąż obowiązuje kult szczupłej i zgrabnej sylwetki, dlatego sławne kobiety usilnie szukają zamienników wysokokalorycznych przekąsek. Z różnym skutkiem.
Media od dawna relacjonują zmagania młodej piosenkarki ze zbędnymi kilogramami. Ich efekty bywają jednak różne – Ewa Farna na przemian chudnie i tyje, choć jednocześnie zapewnia, że nie ma problemów z samoakceptacją.
Jednak robi co może, by mimo życia na walizkach dbać o zdrowe odżywianie. Ostatnio jej ulubioną przekąską stała się sałatka z pokrojonym w kostkę arbuzem, świeżymi ziołami: miętą i kolendrą oraz orzechami nerkowca, doprawiona chińskim sosem hoisin (gwiazda przyrządza go na bazie sosu sojowego, octu, sosu rybnego, masła z orzechów arachidowych, miodu i oleju sezamowego). „Jeżeli dla was niesmaczne, to albo złe pomiary dodatków, albo jesteście w ciąży” – pisze na swoim profilu.
Małgorzata Socha
Aktorka przyznaje, że nawet w trakcie stosowania diety zdarzają się jej chwile słabości i między posiłkami lubi podjadać. Stara się jednak sięgać po zdrowe przekąski, np. chipsy wielozbożowe. „To źródło cennego błonnika. W związku z tym myślę, że jest to znacznie lepsze, niż sięganie po jakieś ciacho” – mówi Małgorzata Socha w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Lifestyle. Dlatego gwiazda zdecydowała się nawet na udział w reklamie tego typu produktu, będącego alternatywą dla tradycyjnych chipsów.
Anna Lewandowska
Gdy jej mąż, najlepszy polski piłkarz, Robert Lewandowski, dokonał nie lada wyczynu, w dziewięć minut strzelając pięć bramek drużynie VfL Wolfsburg, Anna zażartowała, że jest to efekt kulek mocy, które przygotowała tego dnia specjalnie dla niego.
Co kryje się za tą nazwą? Ulubiona przekąska „polskich Beckhamów”, czyli trufle przygotowane ze zmiksowanego awokado, syropu z daktyli, pestek dyni, kakao, oleju kokosowego, masła migdałowego i wanilii. Lewandowska eksperymentuje ze składem kulek mocy, a niebawem jej popisowy przysmak ma trafić do sklepów.
Taylor Swift
Jest jedną z największych gwiazd współczesnej muzyki i najlepiej zarabiającą celebrytką na świecie – w ubiegłym roku na jej konto wpłynęło ponad 170 milionów dolarów! Mimo oszałamiającego sukcesu upodobania kulinarne Taylor Swift są zadziwiająco skromne. Za jej ulubioną przekąskę uchodzą tradycyjne amerykańskie naleśniki z syropem klonowym i cynamonowe tosty, których przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy namoczyć w mleku z cynamonem kromkę chałki i usmażyć na maśle.
Jennifer Lawrence
Amerykanie pokochali bezpretensjonalną młodą aktorkę, która zachowuje się i wypowiada jak zwykła dziewczyna z sąsiedztwa. Jennifer Lawrence przyznaje na przykład, że niespecjalnie dba o dietę, a jej ulubioną przekąską pozostaje kanapka ze stekiem i grubym plastrem sera. Inną słabością zdobywczyni Oscara są serowe chrupki Doritos, którymi aktorka objadała się na planie „American Hustle”, przy okazji zasypując okruchami suknie. M.in. z tego powodu uszyto po kilka sztuk każdej kreacji gwiazdy.
Selena Gomez
„Uwielbiam wszystko, co nie jest zdrowe. Mam słabość do słodyczy: M&M-s, Kit Katsów i Snickersów” – przyznała w jednym z wywiadów młoda wokalistka. W innej rozmowie Selena Gomez narzekała, że trener personalny nie pozwala jej na jedzenie ulubionych skrzydełek z kurczaka, popijanych napojem energetycznym.
Ostatnio ukochaną przekąską gwiazdy stały się ogórki kiszone. „Mam obsesję na ich punkcie. Uwielbiam ogórki, a co więcej, wypijam również wodę, która zostaje po nich w słoiku” – opowiada Selena. „Gdy idę do kina, to zawsze kupuję popcorn i właśnie ogórki” – dodaje.
Salma Hayek
W słynnym talk-show Davida Lettermana meksykańska aktorka przyznała się do trochę nietypowych upodobań kulinarnych. Okazało się bowiem, że ulubioną przekąską Salmy Hayek są owady. Szczególnym uznaniem gwiazdy cieszą się smażone mrówki oraz pasikoniki, mające podobno charakterystyczny, wędzony aromat. Najlepiej smakują ponoć w towarzystwie sosu guacamole, przygotowywanego na bazie awokado, soku z limonki i soli, niekiedy wzbogacanego pomidorami, papryką chili, cebulą, kolendrą czy czosnkiem.
Heidi Klum
Słynna niemiecka supermodelka ma już 43 lata i czwórkę dzieci, a mimo to wciąż zachwyca świetną figurą. Heidi Klum słynie z zamiłowania do aktywności fizycznej i zdrowych nawyków żywieniowych. Nic zatem dziwnego, że jej ulubioną przekąską są chipsy z jarmużu, czyli warzywa zaliczanego do czołówki tzw. superfood, skarbnicy witamin, błonnika, chlorofilu, karotenoidów chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników i sulforafanu neutralizującego bakterie odpowiedzialne za choroby wrzodowe żołądka.
Jak przygotować takie chipsy? Liście jarmużu smarujemy olejem z dodatkiem soli i słodkiej papryki, a następnie pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do temp. 100-120 stopni.