UrodaCiało i twarzCo zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?

Co zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?

Co zatrzyma twoją opaleniznę na dłużej?
Danuta Capiga
25.07.2014 13:00, aktualizacja: 25.07.2014 15:00

Złocista opalenizna to wspaniała pamiątka po letnich wakacjach. Wielu z nas chciałoby podtrzymać zdrowy koloryt skóry na dłużej. Warto pamiętać, że średni czas utrzymania się ciemnego koloru opalenizny wynosi około 1 miesiąca. Po tym czasie odnawia się górna warstwa skóry.

Aby zachować dłużej opaleniznę nie należy w tym czasie często stosować pilingów, gdyż przyspieszają proces blednięcia. Należy również nawilżać skórę kosmetykami po opalaniu, w ich skład mogą wchodzić niewielkie ilości samoopalaczy, dzięki czemu balsamy oprócz łagodzenia, nawilżania również pogłębiają kolor skóry.

Nie bez znaczenia jest to, co jemy, ponieważ niektóre składniki żywieniowe mogą w znaczny sposób przyczynić się do przedłużenia trwałości opalenizny.

Obraz

Witamina A nasila produkcję pigmentu oraz chroni skórę przed niebezpiecznymi skutkami promieniowania UV. Znajdziemy ją w czerwonych i żółtych warzywach (pomidory, papryka), zielonych warzywach liściastych (szpinak, sałata, brokuł), w mleku, jajach, serze.

Witamina E zdziała cuda w zestawieniu z witaminą A. Wspomaga produkcję melaniny w czasie opalania. Najwięcej znajdujemy jej w orzechach, olejach roślinnych, zielonych warzywach i kiełkach.

Kolagen odpowiada za gęstość, jędrność i elastyczność skóry. Stosowanie go w kremach, balsamach, pilingach zapewni skórze długotrwałą opaleniznę. Znajdziemy go też w suplementach diety.

Selen pomaga ujędrnić skórę i utrzymać uzyskany odcień opalenizny. Znajduje się w ogórkach, brokułach, kapuście, cebuli, tuńczyku, czosnku, pełnoziarnistym pieczywie.

Beta-karoten wykazuje działanie ochronne przed promieniowaniem  UV, nasila produkcję pigmentu. Jest to tzw. prowitamina A, czyli związek, z którego powstaje w organizmie człowieka witamina A.

By zwalczyć wolne rodniki skóra potrzebuje przeciwutleniaczy. Jednym z nich jest likopen, który neutralizuje szkodliwy wpływ promieniowania słonecznego. Najbogatsze źródło likopenu to pomidory a zwłaszcza przetwory pomidorowe.

Obraz

Włączenie tych produktów do codziennego menu świetnie wpłynie zarówno na koloryt naszej skóry, jak i na ogólny stan zdrowia.

Źródło: informacja prasowa Monika Erszman

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także